Magasinet M!

Verdens 20 bedste spil - nogensinde!

M! kårer de 20 bedste spil nogensinde - spil, der startede trends, blev til fænomener og gik over i spil-historien.

Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
Final Fantasy VII (1997)

Platform: PlayStation 

   
Noget af det bedste, der nogensinde udkom til den originale PlayStation-konsol, var rollespillet om lejesoldaten Cloud Strife og hans kamp mod det onde mega-firma Shinra. Især spil nr. syv ramte plet, takket være den spændende historie og de superflotte kampsekvenser med deforme japanske figurer, der læsser alt fra magi til store sværd i hovederne på hinanden.


Prøv også
: Final Fantasy XII (2007)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
Total Annihilation (1997)  

Platform: Pc

Spil som Command & Conquer og Dune kom ganske vist først, men de havde kun flade, grimme 2D-kampvogne og gnidrede soldater. Total Annihilation havde derimod kæmpe hære af mega-robotter, der i fuld 3D trampede rundt og pløkkede hinanden totalt i smadder. Ahh... '97 var et godt år for spilnørder.

Prøv også: Empire: Total War (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Tetris (1984)

Platform: Alle

Russeren Alexey Pajitnov havde næppe forestillet sig, at hans vanedannende puslespil med faldende, firkantede klodser skulle ende med at blive et af de bedste spil nogensinde. Men Tetris er så genialt og simpelt, at det stadig i dag holder 100 %. Spilverdenens svar på crack.    


Prøv også
: Tetris (1984)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Doom (1993)  

Platform: Pc  

 
Doom lod os for første gang spille 3D-shooterspil i netværk mod hinanden. Spillet og dets utallige kloner var i mange år så populære, at arbejdspladser var nødt til at blokere spillene på deres lokalnetværk, fordi de ansatte lagde printerkøer og al anden datatrafik totalt ned i arbejdstiden.

Prøv også: Left 4 Dead 2 (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
Soul Calibur (1999)

Platform: Dreamcast

Det er de færreste, der kan huske Segas gamle Dreamcast-maskine, men den gav os det legendariske kampspil Soul Calibur. Styringen var stram som bare pokker, grafikken var fantastisk, og man kunne bevæge sig i fuld 3D i stedet for bare at fedte til højre og venstre som i andre kampspil. Og så kunne man rundsmadre modstanderne med alt fra overdimensionerede tohånds-økser til nunchakuer.

Prøv også: Street Fighter IV (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
System Shock 2 (1994)

PLATFORM: Pc

Benhård shooter-action? Tjek. En milliard muligheder for selv at vælge din figurs evner? Tjek. Ulækre aliens og en ond, kunstig intelligens med en iskold stemme, der gav dig paranoia og permanent gåsehud? Tjek! Sci-fi-klassikeren System Shock 2 havde det hele og fungerer stadig som inspiration for nye spil som Bioshock og Dead Space.


Prøv også
: Bioshock (2007)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Halo: Combat Evolved (2001)

Platform: Xbox

Onde, invaderende rumvæsner og svært pansrede soldater med et ufatteligt våbenarsenal er altid en sikker vinder. Halo, det bedste spil til den gamle Xbox-konsol, tvang folk til endelig at indse, at shooter-spil sagtens kan spilles med andet end tastatur og mus. Flere millioner gør det dagligt over Xbox Live.

Prøv også: Gears Of War 2 (2008)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Super Mario World (1990)

Platform: Super Nintendo og Gameboy Advance

Den lille, tykke blikkenslager Super Mario er Nintendos frontfigur - og verdens største spil-ikon. Han kan hoppe overraskende højt, og han er indbegrebet af simple og hyggelige platformspil. Sidstnævnte kan M!-redaktionen især skrive under på - vi bruger hver eneste frokostpause på at spille Mario Kart på redaktionens Wii.

Prøv også: LittleBigPlanet (2008)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
Monkey Island 2: LeChuck's Revenge (1991)

Platform: Amiga og pc

Den evige strid mellem sørøveren Guybrush Threepwood og spøgelseskaptajnen LeChuck nåede sit højdepunkt i dette spil. Sværhedsgraden for de mange problemer, du skulle udtænke løsninger på, var dejligt høj, og den fjollede, caribiske stemning var helt i top. Højdepunktet var dog spillets fægtekampe, hvor du i stedet for dødbringende kårdestød skulle nedlægge modstanderen ved hjælp af fornærmelser og skarpe svar. Genialt!


Prøv også:
Tales Of Monkey Island (serie i fem afsnit) (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
Gran Turismo (1997)

Platform: PlayStation

Det originale GT har stadig en stor plads i mange bilentusiasters hjerter på grund af den realistiske grafik og bilernes utroligt detaljerede styreegenskaber. Antallet af biler var svimlende, og du skulle desuden bruge tid i garagen på at tune dine slæder til endnu bedre banepræstationer. Især Need For Speed-spillene skylder en bajer eller to til Gran Turismo.

Prøv også: Forza Motorsport 3 (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
Tomb Raider (1996)

Platform: Pc og PlayStation

Lara Crofts enorme bryster er legendariske i spilkredse. Det er nu ikke (kun) dem, der har skaffet Tomb Raider en plads på listen her. Det Indiana Jones-agtige action/eventyr-spil har været inspirationskilden for et væld af nyere konsolspil med dets helt rigtige blanding af mystik, action og udforskning. Du sidder som klinet til skærmen i timevis, mens du akrobatisk kaster dig fra den ene afsats til den anden og forsøger at holde den lækre arkæolog i live.


Prøv også
: Uncharted 2: Among Thieves (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Fallout (1997)

Platform: Pc

En enorm, sønderbombet spilverden, frådende mutanter, vanvittige våben og et lækkert rollespils-system. Jo, Fallout er en kæmpeklassiker, kun understreget af det fantastiske Fallout 3 fra 2008. Spillet var gennemsyret af Mad Max-inspiration, og den åbne historie gav dig mulighed for at være alt fra menneskehedens frelser til komplet afstumpet voldspsykopat. Gæt selv, hvad der er sjovest...

Prøv også: Fallout 3 (2008)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
Sensible World Of Soccer (1994)

Platform: Amiga, pc og Xbox 360 (XBLA)

Fodboldspillenes godfather - intet mindre! I nyere fodboldspil får du gigt i hænderne efter blot en times forsøg på at ramme de rigtige kombinationer på controlleren. Her kunne du med blot et joystick og en enkelt knap drible, tackle, aflevere og skyde løs, og der var endda også en managerdel - alt sammen meget revolutionerende for 15 år siden.

Prøv også: FIFA 10 (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Guitar Hero (2006)

Platform: PS2

Spillet, der kickstartede den bølge af musikspil, vi rider på lige nu. Det er stadig sejt at være god til at spille luftguitar - men det er endnu sejere at være en ørn på en plastikguitar foran sit tv, mens vennerne i sofaen sidder og skråler med på "Iiii... Aaaam.... Iron Maaaan... NANANANANANA-Nah-Nah-Nah-NAAAAAAHHH..."


Prøv også
: Rock Band 2 (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Elite (1984)

Platform: Commodore 64, Amiga, pc m.fl.  

 
Kigger du i dag på det 25 år gamle rumspil, er det svært at undertrykke et lille fnis. Men for garvede spilkendere har Elite samme status, som Star Wars har for sci-fi-nørder. Spillets åbne univers og dengang komplet vilde wireframe-grafik (farvede streger på sort baggrund, red.) var så teknologisk avanceret, at man sad og gloede i ren ærefrygt på sin gamle brødkasse af en computer. Og så handler det bare om at flyve rundt i rummet og sælge ting...

Prøv også: EVE Online (2003)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Metal Gear Solid (1998)

Platform: PlayStation


Metal Gear Solid
lagde grundstenen til de mange stealth-spil, vi ser i dag, hvor alt foregår lydløst og diskret frem for lige på og hårdt med rygende våben. Produktionsværdien var - og er stadig - tårnhøj, og mellemsekvenserne forrygende flotte. Historien om Solid Snake, Liquid Snake, Revolver Ocelot og alle de andre er måske lidt lang i spyttet, men det er ægte guld for os, der bruger tid på at følge med og leve os ind i det hele.

Prøv også: Metal Gear Solid 4: Guns Of The Patriots (2008)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  World Of Warcraft (2005)

Platform: Pc

Verden havde været SÅ meget længere fremme, hvis ikke eventyrspillet World Of Warcraft havde ramt os for syv år siden. Det bedste online-rollespil nogensinde har millioner af fejlernærede, viljeløse sjæle på samvittigheden - og vi vil stadig have mere. Hvad enten du vil være elver, ork eller noget helt tredje i det flotte fantasy-univers, gør du klogt i at skaffe dig af med både job, kæreste, husdyr og andre forpligtelser, før du så meget som overvejer at prøve det: Det er crack i digital form.

Prøv også: Warhammer Online (2009)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Grand Theft Auto: Vice City (2002)

Platform: Pc og PS2

Fortællingen om småforbryderen Tommy Vercettis vej til tops i Vice Citys kriminelle underverden er stadig den bedste i GTA-serien. Scarface møder Miami Vice i den gennemførte 80'er-stemning, spillet er syltet ind i - alt sammen fornemt understøttet af et latterligt godt soundtrack. GTA: Vice City er sublimt underholdende, uanset om du ræser rundt i byen i stjålne biler, begår indbrud i luksusvillaer eller tæsker rivaler på natklubber. Bonus-point for at få Jenna Jameson til at spille den legendariske luder Candy Suxxx.

Prøv også: Grand Theft Auto IV (2008)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
Civilization (1991)

Platform: Amiga og pc

I spilverdenen er Sid Meier en gud. Han er hjernen bag strategispillet Civilization, der var en kæmpe revolution, da det udkom første gang. Men spillets koncept - før et helt folkeslag op gennem historien og videre til andre planeter - fungerer stadig 18 år efter. Seneste udgave er Civilization V, der uden tvivl er det bedste strategispil på markedet. Og der er LANGT ned til konkurrenterne, for ingen andre spil er lige så svimlende omfattende og detaljerede. Uanset om du er den fredselskende diplomattype, driftig handelsmand eller Djenghis Khan-agtig voldspsykopat, er Civilization et livs-ændrende bekendtskab.


Prøv også
: Civilization V: Gods vs. Kings (2012)

ANNONCE
Verdens 20 bedste spil - nogensinde!
  Half-Life (1998)

Platform: Pc

Hvorfor har vi kåret et 11 år gammelt spil til verdens bedste? Det skal vi sige dig: Den klaustrofobiske og nervepirrende historie om Gordon Freeman, der skal forsøge at overleve en katastrofe i et enormt forskningskompleks, er en af de mest fængslende spiloplevelser nogensinde. Læg dertil et uforligneligt godt action-spil med en hær af aliens, vilde baner, en grum regeringskonspiration og et vildt plot-twist. Allerede her ville 1. pladsen være hjemme. Tilføj så det sindssygt vanedannende fan-projekt Counter-Strike - plus et hav af andre vellykkede fan-udvidelser, og du har det suverænt bedste spil nogensinde!  

 
Prøv også
: Half-Life 2 (2004)

ANNONCE
Del

Seneste nyt