Magasinet M!

Verdens første hovedtransplantation: Russer skal have ny krop

En italiensk læge bliver den første til at udføre en hovedtransplantation på et menneske. Og nej, der er ikke tale om en forsinket aprilsnar.

Verdens første hovedtransplantation: Russer skal have ny krop

Forestil dig, at du lider af en uhelbredelig sygdom, hvor din krop nedbrydes langsomt. Lad os sige ALS. Du får pludselig et tilbud om at få en ny, rask krop. Hvad vil du gøre?

Det lyder måske absurd, men ikke desto mindre er det et tilbud, som russiske Valery Spiridinov har fået. Og selvom der er stor risiko for, at han ikke overlever det kontroversielle indgreb, har han takket ja, skriver The Independent.

Hovedtransplantationen skal udføres af den italienske læge, Sergio Canavero, som er blev mødt med skepsis og forargelse rundt omkring i lægeverdenen.

30-årige Spiridinov, der lider af Werdning-Hoffman-sygdommen - en sjælden genetisk sygdom, som nedbryder hans muskler langsomt, og hvor de fleste dør omkring 20-årsalderen - finder det selv skræmmende, men også meget interessant.

"Om jeg er bange? Selvfølgelig er jeg det," siger Spiridinov.

"Men du bliver også nødt til at forstå, at jeg ikke har ret mange valg. Hvis jeg ikke griber den her chance, vil jeg gå en trist skæbne i møde. Hvert år forværres min tilstand", fortsætter russeren.

Mød Spiridinov i videoen herunder: 

ANNONCE

 

Selve indgrebet kommer til at foregå ved at tage hovedet af Spiridinov og sætte det på en krop på en person, som er hjernedød, men hvis krop stadig er velfungerende. Ved at nedkøle både hjernen og kroppen til en bestemt temperatur, kan cellerne overleve længere uden ilt, hvilket gør indgrebet muligt ifølge Canavero. 

Via et "mirakelmiddel" kaldet polyethylenglycol kan Canavero så vedhæfte rygmarven, sådan at Spiridinov kan få førligheden igen. Inden da skal han dog ligge i koma i 4 uger, sådan at alt kan nå at hele.

Alt i alt vil det komme til at vare 36 timer og koste 60 millioner kroner. Hele 150 læger og sygeplejersker vil deltage i indgrebet, som med al sandsynlighed kommer til at finde sted engang næste år.

I 1970 forsøgte et hold læger en lignende tranplantation på en abe. De gennemførte dog ikke en fuld transplantation af rygmarven, hvilket medførte, at aben ikke kunne bevæge sig og døde ni dage senere.

Hør Canavero fortælle mere om hovedtransplantation i videoen herunder:

ANNONCE
Del
Om forfatteren
M! M!

Følg på:
Facebook
Instagram

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt