Random

Verdens mest radioaktive hotspots: En rejse gennem farlig stråling

Lad os tage et smugkig på nogle af verdens mest radioaktive steder, hvor historien og naturen har efterladt en tung arv af stråling og undren.

Verdens mest radioaktive hotspots: En rejse gennem farlig stråling
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen I dag kl. 07:02

Chernobyl: Atomkatastrofens episentrum

Chernobyl er måske det mest berygtede radioaktive sted i verden. I 1986 eksploderede reaktor nummer fire under en mislykket damptest, hvilket øjeblikkeligt dræbte 30 personer og udsatte utallige andre for dødelig stråling. Pripyat i Ukraine ligger stille hen som et skræmmeeksempel på menneskelig fejl.

Chokerende valentinshændelse: Skud ved pub i landsby

Læs også: Chokerende valentinshændelse: Skud ved pub i landsby

Fukushima Daini: Naturens vrede

Fukushima i Japan blev ramt af de ødelæggende kræfter fra en tsunami og et jordskælv i 2011, hvilket fik reaktorerne til at svigte. Udsivning af radioaktive stoffer i Stillehavet krævede et omfattende oprydningsarbejde og rejser stadig spørgsmål om langsigtede miljøkonsekvenser.

Hanford: Arven fra atomkapløb

I USA er Hanford Site et minde om krigens tid. Det spillede en nøglerolle i Manhattan-projektet og producerede store mængder plutonium. Selv i dag gemmer det på millioner af liter radioaktivt affald, og oprydningen er en logistisk og økonomisk udfordring af dimensioner.

Semipalatinsk Testområde: Sovjetunionens hemmelige tests

Kazakhstan husede dette tidligere testområde for Sovjetunionens atomvåben. Over 456 nukleare tests blev gennemført her, med langvarige effekter på befolkningens helbred og miljø. Testområdet blev endelig lukket i 1991, men affaldet er stadig en trussel.

Sellafield: Storbritanniens skjulte atomstolthed

Kun få britiske borgere er klar over, at Sellafield ligger på Cumbrias kyst. Plutoniumproduktion og en brand i 1957 efterlod det som et af de mest pligttunge nukleare oprydningsprojekter i verden, med enorme mængder radioaktivt affald fortsat håndteret på stedet.

Den somaliske kyst: Et glemt affaldsproblem

Siden slutningen af 1900-tallet er Somalias kyst blevet et uofficielt dumpingområde for alt fra radioaktivt til kemisk affald, hvilket har skabt store sundhedsproblemer og ødelagt livsgrundlaget for de lokale beboere.

Har vi endelig fundet Jack the Ripper?

Læs også: Har vi endelig fundet Jack the Ripper?

Far dømt for mord: ‘Legekamp’ endte fatalt

Læs også: Far dømt for mord: ‘Legekamp’ endte fatalt