Magasinet M!

Verdens mest sindssyge forsøg med mennesker

Mange mennesker har i tidens løb ufrivilligt måttet lade livet i videnskabens navn. Her er nogle af de mest makabre eksperimenter med mennesker i nyere tid. Og ja, det foregår stadig i dag.

Verdens mest sindssyge forsøg med mennesker

BAKTERIESKYER OVER SAN FRANCISCO
OPERATION SEA-SPRAY, San Francisco, 1950.
I starten af den kolde krig, var USA bekymrede for konsekvenserne af et biologisk angreb. Særligt ville de gerne vide, hvor effektivt det ville være at angribe en kystby fra havet ved at lade bakterieskyer flyve ind over byen. Derfor kastede skibe fra US Navy 26. september 1950 anker ud for San Francisco bevæbnet med balloner, der var fyldt med bakterien Serratia Marcescens.

I forvisning om, at bakterien var harmløs, lod de ballonerne svæve ind over de tættest befolkede områder af byen, sprængte dem, og lod vinden klare resten af arbejdet.
Bakterien viste sig ikke at være harmløs.

Antallet af patienter med lungebetændelse steg kraftigt, og 11 personer fik en sjælden form for betændelse i urinrøret. En af dem var Edward J. Nevin, der endte med at dø af betændelsen. Hans søn og barnebarn sagsøgte den amerikanske regering i 80'erne, men tabte sagen.

ANNONCE
Verdens mest sindssyge forsøg med mennesker

PLUTONIUM I BLODET
MANHATTAN-PROJEKTET, USA, 1939 - 1947
Under 2. Verdenskrig var amerikanerne i gang med at udvikle verdens første funktionelle atombombe. De var selvfølgelig også interesserede i, hvilken effekt høj radioaktivitet har på mennesker. Derfor lod de deres egne soldater ligge i skyttegrave helt tæt på eksplosionen, når de udførte prøvesprængninger i Nevadas ørken. Soldaterne fik at vide, at det var helt ufarligt, men mange af dem endte flere år senere med at få dødbringende kræft.

Eksperimenterne sluttede dog ikke her. I et hospital tæt ved Manhattan-Projektets hovedkvarter, fik 18 patienter en indsprøjtning, som patienterne regnede med var en del af deres behandling.

Desværre for patienterne var det dog plutonium, de fik sprøjtet direkte i årerne, og de endte allesammen med at dø af kræft. Først flere årtier senere, fik de få overlevende at vide, at de havde været en del af et eksperiment.

Da krigen var slut, forsatte Dr. William Sweet eksperimenterne med uvidende patienter. Det foregik fra 1946-47, og denne gang var det uranium, patienterne fik sprøjtet i blodet. Yderligere 11 mennesker måtte dermed lade livet i et forsøg, de slet ikke kendte til. Verden fik først kendskab til eksperimenterne, da de blev afsløret af en amerikansk journalist i 1993.

ANNONCE
Verdens mest sindssyge forsøg med mennesker

SEX OG STOFFER I CIA
MKULTRA, USA, ca. 1952 - 1973.
D 3. august 1977 fandt en usædvanlig høring sted i det amerikanske senat. Den drejede sig om CIA-projektet MKULTRA, der var kodenavnet for efterretningstjenestens eksperimenter med tankekontrol. I løbet af de foregående år var der begyndt at dukke historier op om, at CIA brugte både uetiske og ulovlige metoder for at nå deres mål. Det inkluderede blandt andet eksperimenter med mennesker uden deres viden eller samtykke.

Projektet var startet i begyndelsen af 1950'erne og officielt lukket ned i 1973. Hovedformålet var tilsyneladende at skabe den perfekte spion. Det vil sige, at spionen ikke selv vidste, at han var spion og ikke var klar over, hvilke informationer han bar rundt på. På den måde ville han være umulig at afhøre, hvis fjenden fattede mistanke.

MKULTRA var ikke et selvstændigt projekt, men dækkede over mindst 149 underprojekter. Der blev eksperimenteret med alle former for manipulation med den menneskelige hjerne, lige fra sanseblokering, hypnose, psykoterapi og telekinese til giftstoffer, fysisk og psykisk tortur, alkohol og narkotika.

Et af de stoffer, der omtales mest i forbindelse med MKULTRA, er LSD, der også var årsagen til en af de første skandaler. I 1963 begik Frank Olson selvmord ved at hoppe ud af et vindue, og det viste sig senere, at han havde fået LSD uden at vide det som en del af et eksperiment for MKULTRA.

Der var også mere frivillige testpersoner i projektet. F.eks. kom det frem, at CIA havde rekrutteret hjemløse narkomaner og betalt dem med heroin. Flere andre deltog også frivilligt, men uden at kende det fulde omfang eller målet med eksperimentet.

Ofte oprettede CIA deres egne testcentre under dække af at være noget andet. Et af de mest opsigtsvækkende eksempler er Operation Midnight Climax. Her eksisterede testcentre under dække af at være bordeller komplet med prostituerede, der fik løn af CIA. De prostituerede lokkede intetanende mænd med på bordellet, hvor de så blev udsat for forskellige eksperimenter - typisk nogen, der indebar narkotika som marijuana og LSD.

Da projekt MKULTRA officielt lukkede i 1973, destruerede CIA alle relaterede dokumenter efter ordre fra daværende CIA-chef Richard Helms. Derefter kunne hverken han eller de ansvarlige for projektet huske noget som helst af det, der var foregået. Der gjorde efterforskningen meget svær, men det betyder også, at man stadig ikke kender det fulde omfang eller eventuelle resultater, af projektet.  

ANNONCE
Verdens mest sindssyge forsøg med mennesker

SOVJETISK GIFTLABORATORIUM
'KAMMERET', Rusland/Sovjetunionen, 1921 - 1991.
Det hemmelige politi i Rusland Cheka oprettede i 1921 et giftlaboratorium kendt som 'det særlige kontor'. Senere fik det navne som Laboratorium 1, Laboratorium 12 og 'Kamera', der er russisk for 'Kammeret'. Formålet var at skabe en gift, der kunne dræbe på meget kort tid, uden at den kunne spores i kroppen bagefter.

Når en ny type gift var udviklet, kunne den kun godkendes, hvis den havde været testet på et menneske. Det hemmelige russiske politi valgte derfor at afprøve giften på krigsfanger og såkaldte 'fjender af folket'.

Det lykkedes forskerne at udvikle giften C-2, der ifølge vidneudsagn gjorde testpersonen fysisk mindre, svagere, helt stille og dræbte på under 15 minutter.

Det rygtes at Sovjetunionen begik mange attentater med gift udviklet i dette laboratorium under Den Kolde Krig.

ANNONCE
Del

Seneste nyt