Magasinet M!

Verdens vildeste ekstremløb

Er du også træt af at løbe slatne marathons på bare 42 kilometer? Så kan du finde en rigtig udfordring i seks af verdens mest vanvittige ekstreme kapløb.

SINDSSYGT SLÆDELØB

Navn: Iditarod Trail Race

Hvor: Anchorage, Alaska, USA

Distance: Ca. 1.600 km

Hvad: The Last Great Race kalder arrangørerne løbet, der er så ekstremt, som et hundevæddeløb kan blive. Reglerne er simple: En enkelt slædefører med et hold på 12-16 slædehunde skal tilbagelægge de 1.049 miles (1.688 km) mellem Anchorage og Nome så hurtigt som overhovedet muligt. Rekorden blev sat i 2011 af John Baker, som piskede sine vovser frem til en tid på 8 dage, 19 timer, 46 minutter og 39 sekunder. Og det er temmelig imponerende, når man tænker på, at ruten går gennem bjerge, over floder, enorme tundra-sletter og tætte skove. Men det værste er temperaturerne, som - når det blæser - når ned på -70 grader celsius, hvis man medregner chill-faktoren. Ikke en temperatur, der er egnet for mennesker. Specielt ikke, når himlen åbner for snesluserne og til tider smider metervis af sne ihovedetpå dig. 

Bonus-info: De bedste slædeførere - eller mushers - er lokale berømtheder på linje med fodboldspillere i Europa - og løbet er det mest populære sportsevent i Alaska. 

ANNONCE

ULIDELIGT VARMT ULTRALØB

Navn: Marathon de Sables

Hvor: Marokko

Distance: 240 km på seks dage

Hvad: Blandt ultraløbere bliver Marathon des Sables betragtet som det hårdeste løb i på kloden. Og det siger ikke så lidt, når man kigger på de andre ræs her i artiklen. Men hvis man tager et nærmere kig på de strabadser, løberne skal igennem, giver det faktisk meget god mening. Løbet, som har eksisteret siden 1986, bliver nemlig løbet gennem Sahara-ørkenen. Det siger lidt sig selv, at det ikke kan være rart at løbe et maraton et af de varmeste steder i verden. Men hvad siger du til at løbe seks maraton på seks dage et af de varmeste steder i verden? Hvor du selv skal slæbe mad, vand og andet oppakning på skuldrene, mens du kæmper mod sand-underlaget, bjerge, klipper og sandstorme? Temperaturen når op på cirka 54 grader, når deltagerne fra klokken 09.00 og flere timer frem skal løbe etaperne,somspænder mellem 33 og 82 kilometer! Den sidstnævnte etape tager nogle af deltagerne op mod 20 timer at gennemføre, så klokken er tæt på hanegal, når de kommer udmattede i mål - og kan se frem til at tilbringe en kort nat i en bivuak sammen med syv andre deltagere. Det giver vabler bare at høre om turen, som overraskende nok kun har kostet to menneskeliv gennem tiderne.  

Bonus-info: Nogle af deltagerne skal bruge 20 timer på den længste af etaperne, men den marokkanske vinder i 2011, Rachid Morabity, brugte blot lige under 21 timer på hele løbet. Som i øvrigt var det længste nogensinde med 250,7 kilometer. Skarpt.

ANNONCE

DØDSLØBET

Navn: Badwater Ultramarathon

Hvor: Death Valley, Californien, USA

Distance: 217 km

Hvad: Hvis du er typen, der skal bruge et metertykt lag af faktor 120 solcreme, før du bevæger dig ud i den danske sommer, skal du nok overveje en ekstra gang, før du stiller op til ultramarathon i Badwater. Som om det ikke er nok, at det foregår på USA's tørreste sted, Death Valley, så har arrangørerne også valgt at lægge løbet i årets varmeste måned, hvor chancen for regn er cirka lige så stor, som at Gustav fra Singleliv får en sexbrevkasse i M!. Og så er der ruten i sig selv: Den starter 86 meter under havets overflade og bevæger sig 217 kilometer igennem kuperet terræn, før du er i mål i 2.548 meters højde. I temperaturer på op til 50 grader celsius. 70-80 løbere forsøger sig i Badwater hvert år, men 20-40 procent falder fra undervejs. Hvilket egentlig virker rimeligt nok.

Bonus-info: Rekorden er 22 t. 51 m. og 29 s. og blev sat af mexicaneren Valmir Nunes.  

ANNONCE

FIREDOBBELT ØRKENLØB

Navn: 4 Deserts

Hvor: Chile, Kina, Egypten og Antarktis

Distance: 1.000 km

Hvad: Det er jo ikke alle, der kan nøjes med at besejre en ørken, så i løbet, som TIME Magazine har kåret til verdens førende udholdenhedsløb, skal deltagerne igennem fire af slagsen. Atacama-ørkenen i Chile, Gobi-ørkenen i Kina, Sahara-ørkenen i Egypten og sidst og klart koldest: Skiftende steder i Antarktis (Sydpolen). Sidstnævnte regnes som en ørken, da en ørken bliver bestemt af mængden af nedbør. Og der falder stort set intet mange steder i Antarktis. De tre første løb er åbne for alle, men man skal have gennemført minimum to af de tre for at blive inviteret til det sidste løb i Antarktis. Hvert af løbene er 250 km lange og delt op i seks etaper. Hver af ørknerne er brutale på deres egen måde, men den største udfordring er i Antarktis, hvor deltagerne skal slås medtemperaturerned til -20 grader og et underlag, der kræver temmelig gode pigsko.

Bonus-info: Der er kun 11 deltagere, der har gennemført 4 Deserts Grand Slam, som indebærer, at man skal gennemføre alle fire løb på et kalenderår. 

ANNONCE

LANGT LANGREND

Navn: Vasa Loppet

Hvor: Dalarna, Sverige

Distance: 90 km

Hvad: Verdens mest berømte, verdens ældste og ikke mindst verdens længste langrendsløb. Til VM er den længste distance i langrend 50 kilometer, og hvis du nogensinde har set en langrensløber komme i mål efter sådan et løb, ved du, at kontrollen over stort set alle ansigtsvæsker er fuldstændig forsvundet. Hvis du så lægger 40 kilometer oveni, kan du måske forestille dig, hvor hårdt det er. Vasaløbet blev afholdt første gang i 1922 og er opkaldt efter den svenske konge Gustav Vasa, som flygtede fra den danske konge Christian d. 2. i 1520 ad den samme rute, som skiløberne bruger i dag. Den går fra det berømte skisportssted Sälen til Mora. Op mod 15.000 løbere deltager i hovedløbet på 90 km, mens 25.000 andre er med på de kortere distancer. I 2012 satte svenskeren Jørgen Brink rekordpådistancen, da han tilbagelagde den på 3 t. 38 m. og 41 s., hvilket svarer til en gennemsnitsfart på 24,69 km/t. 

Bonus-info: 74 af de hidtil 82 vindere har været fra Sverige.

ANNONCE

REGNSKOVS-REND

Navn: Jungle Marathon

Hvor: Amazonas-regnskoven i Manaus, Brasilien

Distance: 240 km

Hvad: Du skal nok helst ikke være bange for hverken slanger, edderkopper eller jaguarer, hvis du får lyst til at give dig i kast med Jungle Marathon. Regnskoven er fyldt med kryb - og du kommer til at møde flere af dem, når du på seks etaper gennemløber den tætte jungle i Brasilien. I modsætning til ørkenløbene er luftfugtigheden i regnskoven så høj, at det føles som waterboarding, når du prøver at trække vejret. Og så har vi slet ikke været inde på moskitoerne endnu. Uanset hvor mange kemiske stoffer du smider på flæsket, kan du ikke undgå at være fyldt med hundredvis af kløende stik, når du kommer i mål. I modsætning til mange af ørkenløbene er Jungle Marathon også fyldt med forhindringer. Træer og grene på tværs af stierne, småvandløbog floder, som du bliver nødt til at forcere -vel vidende at der lever både piratfisk og alligatorer i dybet. Junglen er ekstrem i sig selv. 240 kilometers løb igennem junglen er vanvid.

Bonus-info: I 2012 deltog to danskere i løbet. Jan Vajhøj blev nummer fire, mens Johnny Wulff Andersen blev nummer syv ud af de 39, der gennemførte.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE