Magasinet M!

Verdens vildeste gåder

Hvad er forklaringen på Bermuda-trekanten? De 12 krystalkranier? Tunguska-eksplosionen? Vi spurgte eksperterne.

Artiklen blev bragt i M! magasinet nr. 168, november 2011

WOW-SIGNALET

Verdens vildeste gåder

HVOR: Ohio State University, USA

GÅDEN: 15. august 1977 modtog den amerikanske astronom Jerry R. Ehman et radiosignal fra rummet, mens han arbejdede på et projekt for SETI-instituttet (Search for ExtraTerrestrial Intelligence). Signalet varede i 72 sekunder, før det forsvandt. Med åben mund og polypper tjekkede Ehman udskriften af signalet. 6EQUJ5, stod der på papiret. Koden angiver intensiteten og variationen i alle lyde, der opfanges. Men der findes ingen naturlige lyde i rummet med dén kode. Ehman vurderede derfor, at signalet kunne komme fra rumvæsener. Hans teori blev underbygget af signalets frekvens på 1420 MHz, der tilfældigvis er den frekvens, som skal til for at skabe svingninger i universets mest forekommende materiale: Hydrogen. SETI-forskerne regnede derfor i forvejen med, at rumvæsener ville kontakte os på denne frekvens.

EKSPERTENS FORKLARING: Kristian Pedersen, astrofysiker ved Niels Bohr-instituttet og Space Science Center, siger: "Der er ikke nogen eksakt forklaring på fænomenet. Men man kan sige, at når man analyserer så store oceaner af data, vil der komme noget usædvanligt. Utallige forskere har analyseret selve eksperimentet for at finde fejl, men de kan ikke finde nogen." Kristan Pedersen tilføjer: "Der findes masser af objekter i rummet, der sender signaler - men signalerne gentager sig selv, og dem kender vi. Det er derfor meget usandsynligt, at Wow-signalet kommer fra en intelligent livsform. En stor del af mine kolleger og jeg selv tror alligevel på, der findes andet liv i rummet. Det ville være mærkeligt, hvis vi var de eneste. Men jeg tror, deres civilisation er meget mere udviklet end vores, så derfor vil de sende et mønster i signalet. Som for eksempel i filmen Contact. Man skal ogsåtænke på, at den nærmeste planet med sandsynligt liv ligger mindst fire lysår væk fra Jorden. Derfor vil det tage mindst otte år, før man får svar i en kommunikation. Det er en kedelig samtale."

ANNONCE
Verdens vildeste gåder

TUNGUSKA-EKSPLOSIONEN

Verdens vildeste gåder

HVOR: Podkamennaya Tunguska-floden, Rusland

GÅDEN: En junimorgen i 1908 rystede en eksplosion Tunguska-området i den russiske ødemark. Eksplosionen var 1.000 gange større end atombomben i Hiroshima. Med ét var 60 millioner træer lagt ned. Ruder blev knust i flere hundrede kilometers radius. Men udover de væltede træer viste området, der var på størrelse med Sjælland, ingen synlige tegn på, at der skulle være sket noget usædvanligt. Den oplagte forklaring - et meteornedslag eller en komet - kunne med det samme afvises, da der ikke var spor at se efter nogen af delene.

EKSPERTENS FORKLARING: Bill Hartmann, Ph.D. i astronomi samt stifter af Planetary Science Institute, fortæller: "Jeg har lige skrevet en rapport sammen med eksperter i meteorer og ildkugler fra Europa og Rusland, hvor vi opdagede, at en ildkugle-meteorit vil bryde sammen i meget små stykker, når den rammer Jordens atmosfære. Forklaringen er, at asteroider, der er opstået ved at kollidere med hinanden, er fyldte med frakturer. Det gør dem meget skrøbelige. De stykker, vi opsamler på Jorden, er altså små, solide sub-enheder af samme objekt, som ikke efterlader et stort krater, men alligevel rammer Jorden med en stor kraft svarende til en eksplosion. Dette kan forklare, hvorfor Tunguska-objekterne fuldstændigt eksploderede i atmosfæren og dermed ikke efterlod fragmenter."

ANNONCE
Verdens vildeste gåder

HJULSPORENE PÅ MALTA

Verdens vildeste gåder

HVOR: Overalt på Malta

GÅDEN: Det lille ørige Malta syd for Sicilien er i det hele taget et ret mystisk sted. Her findes bl.a. templer, der er bygget af en ukendt civilisation for over 5.500 år siden - altså længe før pyramiderne i Egypten, Den Kinesiske Mur og Stonehenge. Øen er desuden dækket af besynderlige hjulspor, der er op til 65 cm dybe. Det mærkelige ved disse hjulspor er, at sporene er lavet i meget hård klippegrund, og nogle steder fører sporene direkte ud over stejle klipper. Ingen aner, hvem der har lavet sporene eller hvorfor. Det har givet anledning til adskillige vilde gæt på sporenes tiltænkte funktion. Én teori går f.eks. ud på, at kanalerne har været fyldt med kobberledninger, så befolkningen kunne tale med guderne. Hmm...

EKSPERTENS FORKLARING: Derek Mottershead, professor i geomorfologi ved University of Portsmouth, England, har følgende bud: "Ved at studere de geotekniske, morfologiske og arkæologiske beviser på Malta kan vi godt antage, at vægten fra et hjul på underlaget er nok til at skabe spor i klipperne. Så hjulsporene kommer højst sandsynligt fra tohjulede vogne med en bredde på 1,40 meter, der har båret en moderat last. I vådt vejr mister klipperne 80 % af deres hårdhed, hvilket gør, at vognene gradvist har kunnet skære sig ned i kalkstenen, indtil de nåede deres frihøjde på 0,675 meter, hvorefter man har valgte en anden rute - derfor de mange spor på øen. Med hensyn til de mærkelige ruter ud over klipperne, er den naturlige forklaring, at øens landskab har ændret sig meget i årenes løb."

ANNONCE
Verdens vildeste gåder

BERMUDA-TREKANTEN

Verdens vildeste gåder

HVOR: Området mellem Florida, Bermuda og Puerto Rico

GÅDEN: Bermuda-trekanten begyndte allerede at vække opsigt tilbage i 1918, da det amerikanske krigsskib USS Cyclops og dets 306 besætningsmedlemmer forsvandt sporløst, mens det sejlede i området. Siden er utallige fly og skibe forsvundet i trekanten. Det mest kendte tilfælde skete i 1945, hvor fem amerikanske TBM Avenger-fly ikke vendte tilbage efter en øvelse, der havde ført dem ind over Bermuda-trekanten. De mange forsvundne fartøjer har skabt en stor mystik om området, og nogle mener faktisk, at det kan skyldes en stor aktivitet af ufoer, der fucker med fartøjerne.

EKSPERTENS FORKLARING: Gian J. Quasar, journalist og forfatter til bogen Into The Bermuda Triangle, der er baseret på 12 års research og 350 cases fra Bermuda-trekanten, udtaler: "Der forsvinder rigtigt nok flere skibe og fly i området end andre steder, så myten er meget håndgribelig. I virkeligheden skyldes dette nok flere faktorer. Men problemet ved en forsvinding er, at vi ikke ved, hvad der er sket. Der er dog flere overlevende, der har rapporteret om 'elektronisk tåge', som er skyer med et elektromagnetisk felt. Dette kan forstyrre det elektroniske udstyr og kompasser i skibe og fly, hvilket desorienterer dem. Der er for øjeblikket studier i gang om atmosfæriske aerosoler (luftbårne partikler, der kan påvirke skydannelser, red.), og her tror jeg, vi finder løsningen." 

OBS: Den seneste teori går på, at der skabes en slags luftbomber, som danner kæmpebølger, mens der tidligere er blevet talt om, at der i området sker en udsivning af metangas fra havbunden.

ANNONCE
Verdens vildeste gåder

DE 12 KRYSTALKRANIER

Verdens vildeste gåder

HVOR: På museer i USA, Frankrig, Storbritannien og private samlinger

GÅDEN: Op gennem 1800- og 1900-tallet dukkede adskillige mystiske krystalkranier op hos antikvitetshandlere og private samlere. Ifølge legenden stammer de 12 krystalkranier fra 1400- og 1500-tallets sydamerikanske aztekerrige og det tidligere mayarige, der strækkede sig fra 2000 f.Kr. til 900-tallet. Krystalkranierne blev efter sigende brugt til religiøse ceremonier. Arkæologiske fund har vist, at mayaerne troede på, at hvis man stablede de 12 kranier i en pyramide, kunne man undgå Jordens undergang. Det mest kendte krystalkranie er Mitchell-Hedges-kraniet, der blev fundet af Anna Le Guillon Mitchell-Hedges i 1924. Konspirationsteoretikere påstår, at det i virkeligheden er en avanceret computer fra en fremmed intelligent livsform. Opmærksomheden omkring krystalkranierne fik desuden et kæmpe boom i 2008 med filmen Indiana Jones Og Krystalkraniets Kongerige, hvor de 12 kranier åbner en portal tilvæsener fra rummet.

EKSPERTENS FORKLARING: Jane MacLaren Walsh, Ph.D. i antropologi og specialist ved Smithsonian National Museum of Natural History i Washington D.C., er indtil videre skeptisk over for krystalkranierne: "Ikke et eneste af de kranier, der er udstillet på museer verden over, stammer fra en dokumenteret udgravning. Og de har meget lidt teknisk og stilistisk tilfælles med andre præ-colombianske skildringer af kranier, som eller var et vigtigt motiv i den præ-colombianske billedkunst. Der er altid kunstnere, der er i stand til at fremstille og sælge artefakter, som virker gamle, og de kranier, vi kender til, er lavet som souvenir-produkter i 1800-tallet, hvorefter de er solgt til velhavende europæiske turister. Vi kan se, at kranierne er lavet med moderne stensliber-redskaber, der ikke var tilgængelige for maya-indianerne eller aztekerne." 

MARY CELESTE

ANNONCE
Verdens vildeste gåder

HVOR: Skibet blev fundet i Atlanterhavet omkring 900 km ud for Gibraltar

GÅDEN: Den 100 fod lange brigantine forlod havnen i New York 7. november 1872 med kurs mod Genova i Italien, men lidt under en måned senere fandt et andet skib Mary Celeste i Atlanterhavet. Besætningen på ti mand var pist væk, men deres personlige ejendele efterladt. Der var stadig mad til seks måneder til søs, og lasten på 1.701 tønder ren alkohol var stort set intakt. Mary Celeste er siden blevet søfartens helt store mysterium. Teorierne svinger helt fra pirater til mytteri, og der er endda dem, der påstår, at besætningen tog hul på lasten af alkohol, så de blev så stangstive, at de bare hoppede overbord.

EKSPERTENS FORKLARING: Dan Conlin, kurator på the Maritime Museum of the Atlantic i Halifax, Canada, har en teori om, hvad der skete dengang: "Skibet havde en last af industrielt alkohol med meget potente dampe, og der havde været dårligt vejr, mens en af skibets luger var åbnet - nok for at udlufte dampene. Dette kan have skabt en uhyggelig lyd og en lugt, som om Mary Celeste kunne eksplodere. Derfor har besætningen nok foretaget en midlertidig evakuering for at lade skibet ventilere af frygt for en eksplosion. Det kan være forklaringen på den manglende besætning, fordi de ikke har været i stand til at komme om bord igen."

ANNONCE
Verdens vildeste gåder
Del

Seneste nyt