Magasinet M!

Verdens vildeste rally

Turde du bevæge dig ud på en sneglat vej med lidt over 100 kilometer i timen?

Glem alt om Formel 1, Nascar og Le Mans. Næh, det sejeste billøb foregår såmænd i Sverige, hvor snedækkede landskaber og veje, der er så isede, at man ikke engang ville kunne gå forsvarligt på dem, er hvad, man skal kæmpe imod som rallykører.

ANNONCE

HISTORIEN
Det svenske rally er blevet kørt i Karlstad i Värmland, Sverige siden 1950 - og siden 1973 har det været en del af World Rally Championship (WRC). I starten blev det kørt om sommeren, hvorfor det fik tilnavnet Rally To The Midnight Sun, men sidenhen er det blevet kørt i starten af februar, og er det eneste rally i serien, der bliver kørt på sne. 

ANNONCE

VINDERNE
Hvis du er vant til at køre på sne, lader det til, at du har en klar fordel i det svenske rally. I hvert fald er det kun én eneste gang lykkedes en kører, der ikke var fra Noge, Sverige eller Finland at vinde løbet. Det var i 2004, da franske Sébastien Loeb løb med sejren, men selvfølgelig med en finne og en nordmand på de næste pladser.

ANNONCE

VEJRET
Det svenske rally er blevet aflyst to gange. I 1974 på grund af oliekrisen og i 1990 på grund af det varme vejr. Rallyet skal nemlig køres på sne, da de specialfremstillede pigdæk ellers går i stykker, som det var tilfældet i 2005, hvor det var så varmt, at sneen smeltede og det blev til et decideret mudderløb. Derfor er der også risiko for, at man på grund af den globale opvarmning, må flytte løbet længere nordpå.

ANNONCE

FARTEN
Der køres et forskelligt antal omgange hvert år, og ruten skifter også, men som regel skal man køre 20-25 omgange af omkring 15-17 kilometer, så distancen i alt bliver cirka 350 kilometer. Det kører de bedste kørere på et sted mellem 2:45 t. og 3:30 t. Det svarer til en gennemsnitsfart på et stykke over 100 km/t. Når man ser på, hvor mange ulykker, der sker med 40 km/t i det danske vintervejr, må det siges at være ganske imponerende.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce