M!

Videnskaben er nået frem til løsningen: Sådan skæres en pizza optimalt

Intet pizzeria har nogensinde formået at skære en pizza ud i fire eller otte lige store stykker. Opgaven har tidligere været anset som værende umulig, men nu er videnskaben kommet os til undsætning.

I mange lande er det kutyme, at to mennesker deles om en pizza. Det er også en tankegang, som Domino's har forsøgt at introducere herhjemme, og hvis pizzaen så ikke er delt lige op, vil der naturligvis opstå voldsomme skænderier.

Men nu er der ikke længere grund til at blive uvenner over fordelingen, da to matematikere fra University of Liverpool er kommet frem til en videnskabelig metode, der for evigt kan fjerne problemet. De kalder det "Infinite families of monohedral disk tilings."

Videnskaben er nået frem til løsningen: Sådan skæres en pizza optimalt

Tricket er først at inddele pizzaen i seks lige store stykker. Derefter skal de seks halveres, og hvis I har gjort det rigtigt, vil I nu ende ud med tolv lige store stykker. Løsningen er dog langt fra perfekt, for som det er set mange gange før, har matematikere alt for lidt forbindelse til virkeligheden.

Det ses ved, at de ikke har overvejet, at alle stykker af en pizza skal starte fra skorpen og bevæge sig ind af. Deres afhandling giver desværre ikke en løsning på den problemstilling, men alligvel takker vi dem for deres tankevækkende arbejde. 

Du kan læse hele Joel Haddley og Stephen Worsley's afhandling her

Vi vil meget gerne se jer forsøge at skære en pizza ud på den videnskabelige måde. Send jeres billede på Facebook, via Instagram (mmm.dk), Snapchat (MegetMereM) eller mail (digital@mmm.dk).

Del