Magasinet M!

Videnskaben har talt: Gælder 5 sekunder-reglen i virkeligheden?

Et eller andet spiseligt ryger på jorden. Men hvis du samler det op inden der er gået fem sekunder, så har bakterierne ikke ramt maden og er sikker at spise. Men er den nu også det?

Videnskaben har talt: Gælder 5 sekunder-reglen i virkeligheden?

Hvis du ikke kender '5 sekunder-reglen', så går den ud på, at hvis du taber noget mad på jorden, så skal du samle det op, inden der er gået fem sekunder. Ellers når bakterier og andet utøj at sætte sig på maden, og det derfor bliver klamt at spise.

Men kan det nu også være rigtigt?

Til at afvikle et forsøg, har det kommende program på Discovery "The Quick and the Curious" fået hjælp af en ingeniør fra NASA til at løse problemet. Fordi alle fra NASA er jo mega kloge, eller hvad?

Anyway, han deler småkager ud til tilfældige mennesker, men taber med vilje kagen og samler den op igen. Nogle siger så nej tak, mens andre bare spiser kagen.

Dem som spiser kagen vil dog ikke gå hen og blive syge og dårlige fra jordbakterier.

Bakterier hopper med det samme på din mad, når det rammer jorden. Men det er først, når jorden er våd, det virkelige problem opstår.  Når der er væske mellem mad og jord/gulv, så vil maden suge bakterier til sig.

 

Faktisk vil mad, som er i kontakt med væske og bakterier få 10 gange så mange bakterier, som hvis det var tør mad på tør jord.

Som en et lille bonus info, så vil mad, som er tabt på et tæppe have færre bakterier på sig, end hvis det var tabt på en glat overflade, som fx linoleum.  

ANNONCE

"Coli-bakterier (afføring, red.), salmonella og listeria elsker våde miljøer. De absorberer væsken for dens mineraler for at kunne gro," fortælles der i videoen.

Så tommelfinger-reglen er altså: Hvis du taber tør mad på jorden og samler det hurtigt op, så går det hele. Hvis taber mad, som kommer i kontakt med væske og jorden - fx våd mad på tør jord eller omvendt, som ligger i længere tid end 30 sekunder - så skal du smide det i skraldespanden.

ANNONCE
Del

Seneste nyt