Magasinet M!

Vil du drikke gammelt? Her er de ældste værtshuse i 4 danske byer

Danmark har en formidabel bodegakultur med masser af værtshuse, der er mere end 100 gamle. Det her er fire af dem.

Vil du drikke gammelt? Her er de ældste værtshuse i 4 danske byer
Thorups Kælder

Hvor: Aarhus

Åbnede i: 1902

Historie: Efter at Guldborg lukkede sidste år, har Thorups Kælder overtaget førstepladsen, når det kommer til gamle værtshuse i Aarhus (Bro Café har dog eksisteret som beværtning siden 1897, men kom først til et hedde sit nuværende navn imellem 1916 og 1918). Faktisk har Thorups kælder eksisteret siden 1885, da grundlæggeren Albert Thorup i starten drev vinhandel fra lokalerne på Store Torv. Kælderen er dog en af Aarhus' ældste.

Historien strækker sig helt tilbage til 1300-tallet, hvor det var en gammel munkekælder. Faktisk eksisterer der en underjordisk gang ind til domkirken, men den er i dag muret til. På Thorups Kælder kan du nu opleve lidt af hvert. Løbende bliver der afholdt arrangementer - alt fra standup og livemusik til rom- og ølsmagning. Priserne er også til at føle på, hvor du bl.a. kan få 10 shots for 100 og en flaske med vand til 400 kr. Et perfekt og stemningsfuldt sted at skyde sin weekend-brandert i gang.

Kilde: bodegakultur.wordpress.com

ANNONCE
Vil du drikke gammelt? Her er de ældste værtshuse i 4 danske byer
Hviids Vinstue

Hvor: København

Åbnede i: 1723

Historie: Måske Danmarks ældste værtshus overhovedet. Da Hviids Vinstue blev grundlagt for næsten 300 år siden fungerede den som vinhandel i fransk stil med en tilhørende smugkro. Og værtshuset har været heldig. Den overlevede de store brande i både 1728, 1795 og 1807, da Kongens Nytorv, hvor Hviids Vinstue ligger, var den eneste del af hovedstaden, der ikke brændte. I 1944 fandt der dog en større bombeeksplosion sted, og ejendommens vicevært blev hårdt såret, ligesom der også skete en del materielle skader. Grundet stedets historie er det et tilløbsstykke for både turister og kendte, og hvis du kigger nærmere efter i de elegante, mørke og lavloftede lokaler, vil du kunne finde autografer af både H. C. Andersen og Pierce Brosnan. Og hvem vil ikke gerne drikke samme sted, hvor Danmarkshistoriens måske mest berømte mand og JamesBondhar hængt ud?

Om julen sælger de ud af deres famøse gløgg, der bygger på en mere end 50 år gammel opskrift og er en af Danmarks bedste. Hviids Vinstue er dog ikke et sted, hvor du bliver siddende en hel aften, da priserne er godt deroppe af på grund af stedets beliggenhed.

Kilde: Altomhistorie.dk

ANNONCE
Vil du drikke gammelt? Her er de ældste værtshuse i 4 danske byer
Café Alpha

Hvor: Aalborg

Åbnede i: 1899

Historie: Stedet er kun ét år ældre end Café Frederiksberg, der er Aalborgs største værtshus. Café Alpha er i modsætning til de to første værsthuse på listen en rigtig snusket bodega - på den gode måde selvfølgelig. Tilbage i 1920'erne lød et af stedets slogans: "Husk på Møller, han har de bedste øller; smørrebrødet højt og flot, biksemaden smager godt.

Café Alpha fungerede nemlig tidligere som et spisested, men måtte droppe serveringen på grund af rygeloven (en rigtig bodega skal jo tage hånd om deres stamgæster, som utvivlsomt ryger i 99 ud af 100 tilfælde).

Men du kan virkelig fornemme, at Café Alpha er stolt af deres historie. På den ene af værtshusets endevægge hænger en stor samling billeder af Café Alpha og menneskene, der har været omkring værtshuset gennem de sidste 117 år.

Om sommeren fyrer Café Alpha op for udendørsservering på deres overdækkede terrasse. Og behøver vi at sige, at det er billigt?

Kilde: 9000bodega.dk

ANNONCE
Vil du drikke gammelt? Her er de ældste værtshuse i 4 danske byer
Sprogø

Hvor: Odense

Åbnede i: 1906

Historie: Fortællingen om Café Sprogø starter midt i 1870'erne. Grundlægger Ludvig Stephansen Sprogøe havde ikke planer om at drive et værtshus, da han var sejlmager og brugte stedet, han åbnede i 1880, til fabrikation af sejl.

Men i 1906 overtog C.P. Clausen og slog dørene op for gæster med andre interesser end sejl. Clausen var netop vendt hjem fra England og tiltrak derfor også en del engelsktalende gæster. Men det var ikke alt, du kunne finde på Sprogø. Ifølge beretninger fra nogle af datidens stamkunder, var der også ofte aber på besøg. Det var søfolkenes kæledyr, som de fik lov til at indlogere i kælderen, mens de drak sig i hegnet på byens andre beværtninger. Derfor var stedet kendt som "Abekattekælderen"

I 1960'erne skiftede stedet adresse, da hele Nørrebro blev revet ned og genopbygget. I dag fungerer det som multiværtshus med både sport og musikvideoer på storskærme samt live-musik.

Kilde: Ugeavisen-odense.dk

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce