Magasinet M!

Vil du gerne sove godt? Her er de mest uundværlige råd

Alle mennesker er afhængige af søvn. Det er kroppens måde at genoplade og forberede sig på en ny dag på. Sover du dårligt, kan det påvirke din fysiske såvel som psykiske tilstand.

Oplever du søvnproblemer, eller sover du dårligt generelt? Så er du landet det helt rigtige sted. For i denne guide får du nemlig en lang række uundværlige råd, der kan hjælpe dig med at mestre søvnen og vågne op veludhvilet.

Udskift din seng

Vidste du, at din seng spiller en stor indflydelse på din søvn? Sover du eksempelvis i en seng, der ikke er tilpasset lige netop din krop og dine søvnbehov, så kan det medføre, at du vågner op flere gange om natten, eller at du vågner op med en ømhed i blandt andet ryg og nakke. 
Du vil hurtigt finde ud af, hvor stor forskel der er på senge. Ved at udskifte din seng med en, der imødekommer dine behov og ønsker, så kan du være heldig at opleve markante forbedringer, når det kommer til din søvn.

Skriv dine tanker og bekymringer ned

Har du tendens til tankemylder, og rammer det lige så snart, du rammer sengen og vil lægge dig til at sove? Det er ganske normalt, om end det kan være træls, hvis disse tanker og bekymringer fylder så meget, at du ikke er i stand til at falde i søvn. 
At skrive dine tanker og bekymringer ned enten på papir, på din telefon eller på din computer er en løsning, der virker rigtig godt for mange af de mennesker, der døjer med tankemylder inden sengetid. Grunden til, at det virker, er, at du får tankerne ud af dit hoved, og så kan du lægge dig til at sove i ro og mag.

Dyrk motion

Det er vigtigt at holde sig fysisk aktiv af flere årsager. Foruden at det styrker dit fysiske helbred, så gavner motion faktisk også din søvn. Det skyldes, at du får forbrændt en masse energi, hvilket gør din krop træt, og så vil du være mere tilbøjelig til at falde i søvn.

Dog skal du huske på, at hård træning lige inden sengetid kan have en omvendt effekt, eftersom at det kvikker din krop op. Derfor bør du lægge din træning ind tidligere på dagen.

Lad være med at tage eftermiddagslur

Uanset hvor tiltalende det end er at smide dig på sofaen og snuppe en eftermiddagslur efter en lang dag i skole eller på arbejde, så er der faktisk en god grund til at droppe eftermiddagsluren fremover. For hvis du tager lidt for mange lange eftermiddagslure, kan det forstyrre din søvnrytme.
Dette råd henvender sig især til dig, der finder det svært at falde i søvn om aftenen.

Etablér en optimal døgnrytme

Vores kroppe arbejder ud fra vaner og rutiner – vi er vaskeægte vanedyr. Hvis din døgnrytme er meget svingende, så kan din krop ikke finde ud af, hvornår den skal forberede sig på at sove, og hvornår den skal være frisk og klar på dagen.
Hvis du gerne vil optimere din søvn og sove godt generelt, så er det altså en rigtig god idé at etablere en god, fast døgnrytme, hvor du går i seng og står op cirka samme tid hver evig eneste dag.

Dette gælder også i weekenderne, selvom det til tider kan være svært at overholde.  
I forlængelse af dette, er det naturligvis også vigtigt, at du sørger for at planlægge din døgnrytme således, at du får nok timers søvn hver dag. Hvor mange timers søvn du skal have, for at fungere optimalt, er dog meget individuelt.

En tommelfingerregel siger, at voksne mennesker skal have seks til otte timers søvn. Nogle kan dog klare sig med færre timer, og andre har brug for flere timer.

Lad de elektroniske apparater ligge inden sengetid

Rigtig mange af os bruger vores mobiltelefon og andre elektroniske apparater, lige inden vi skal sove. Måske scroller du selv igennem dagens nyheder hver aften inden sengetid. Alle elektroniske apparater udsender dog et blåt lys, der vækker din krop op.
Bruger du din mobiltelefon lige inden sengetid, så kan det gøre det meget sværere at falde i søvn. Derfor gør du klogt i at lade alle elektroniske apparater ligge i en times tid, inden du skal i seng.

Hvordan er dit sovemiljø?

Indretningen af dit soveværelse og miljøet omkring dig kan også påvirke din søvn. 
Her er et par væsentlige faktorer, der kan optimere dit sovemiljø:

  • Det er en god idé at have nogle mørklægningsgardiner til at lukke alt lys ude. Mennesker sover generelt bedst i mørke rum.
  • En tommelfingerregel siger, at temperaturen i rummet bør være mellem 15-22 grader, men det er naturligvis individuelt. Har du det alt for varmt, kan det gøre det sværere for dig at falde i søvn, hvorfor mange foretrækker en køligere temperatur i soveværelset.
ANNONCE

Er dine søvnproblemer for generende?

 
Alle oplever søvnproblemer af og til, og det er helt normalt. Hvis dine søvnproblemer imidlertid er vedvarende, af generende karakter og påvirker dit velbefindende, så er det dog en rigtig god idé at tage kontakt til din læge.
Din læge kan hjælpe dig med at kortlægge årsagen til dine søvnproblemer, hvis du ikke selv er i stand til det, og du kan få nogle redskaber til at tackle søvnproblemerne.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce