Magasinet M!

Virkelighedens hekse

Fem hekse og troldmænd fra vores verden

Vi er efterhånden gået væk fra at brænde hekse på bål. Altså "rigtige" hekse. Nu bliver de halshugget og hængt. I anledningen af Sankt Hans har vi samlet fem nutidige "magikere".

Saudiarabisk heks
I Saudi-Arabien har de nogle gange et lidt anstrengt forhold til kvinder, som viser en smule selvstændighed og i tide og utide bogstavelig talt løfter sløret for lidt kvindelist.

I 2006 blev den 51-årige saudiarabiske kvinde Fawza Falih nemlig dømt til døden ved halshugning for at udøve heksekunstner. Man påstod, at hun ofrede dyr og talte med ildånder, og flere vidner mente at have været udsat for hendes "hekseri".

For eksempel rejste en mand sig under retssagen og påstod, at hun havde gjort ham impotent ved at kaste en forbandelse over ham. En fraskilt kvinde mente, hun var en spåkvinde, da Fawza Falih havde forudset, at hendes mand ville vende tilbage.

Under tortur indrømmede Fawza Falih sin skyld. Hun kunne hverken læse eller skrive, så da hun i uvished underskrev sin egen dødsdom ved at sætte sit fingeraftryk på tilståelsen, lød der ramaskrig fra menneskerettighedsorganisationer verden over, men det endte med, at heksen blev halshugget.

Egyptisk troldmand
I november 2007 blev den egyptisk-fødte Mustapha Ibrahim også udsat for den saudiarabiske hekseforfølgelse. Han blev dømt for bl.a. at eje flere magiske bøger, ildelugtende urter og have vanæret Koranen ved at placere kopier af muslimernes hellige bog i vaskerummet i en moské.

Han blev derudover dømt for at have hidkaldt djævelen, påstod araberne, forsøgt at forhekse et gift par til at gå fra hinanden.

Mustapha Ibrahim, der var farmaceut, skulle nok derfor have holdt sin "medicin" hemmeligt, for det endte med, at "troldmanden" fik hugget hovedet af med et sværd. Av!

Amerikansk teenageheks
Nej det er ikke et afsnit af teenageheksen Sabrina, men det kunne have været. I december 1999 fik den 15-årige Brandi Blackbear ødelagt resten af sin skoletid på sin High School i Tulsa Oklahoma. Hun blev suspenderet 15 dage for at have kastet en besværgelse imod sin lærer. Læreren fik det hvert fald pludselig dårligt en dag, og så ringede alarmklokkerne i det hekseforskrækkede land.

Brandi Blackbear var kendt for at gå i sort, dystert tøj med trolddomshalskæder og andre skræmmende ting, uhhh. Tidligere på året havde man fundet nedskrevne forbandelser i hendes kladdehæfte, så det er klart, at skolen greb ind, da de magiske ord strøg gennem klasseværelset.

Pigen havde ingen tidligere disciplinære problemer og pjækkede aldrig - men det satte skolen en stopper for, da hun resten af skoletiden blev udsat for mobning og offentlige ydmygelser.

Skotsk medium
Under anden verdenskrig skulle man tro, at de Allieredes største fjende havde overskæg og nazikors på armen. Men, nej det var det langt fra. I Skotland sad en led troldkvinde og snakkede med de døde, afholdt offentlige seancer, hvor hun afslørede hemmelige militære informationer og passede sin tjans som hjemmegående husmor. Det kunne man ikke have.

Helen Duncan, som kvinden hed, blev derfor arresteret, bl.a. for at have afsløret at det store britiske krigsskib HMS Barham var sunket til bunds - en nyhed som de Allierede helst ville holde hemmeligt for ikke at svække krigsmoralen.

Da man var ved at planlægge D-dag, var man derfor hunderæd for, at Helen Duncans clairvoyante evner ville ødelægge overraskelsesangrebet, så Helen røg 9 måneder i fængsel.

Det absurde tilfælde

Er man en troldmand, hvis man kan lidt simpel trylleri? Åbenbart hvis man samtidig underviser skoleelever i Florida og inddrager sin "magi" i undervisningen.

Jim Piculas arbejdede i 2008 som vikar på Charles S. Rushe Middle School I Land O'Lakes i Florida. Han fik i en time lyst til at vise eleverne sit trick, hvor han kunne få en tandstik til at forsvinde mellem sine fingre. Eleverne måbede, og rektoren fyrede ham. Han blev beskyldt for at udøve heksekraft.

Stakkels Jim Piculas vandrer nu rundt fra skoledør til dør for at få et nyt job - men det er svært, når man er brændemærket som tandstiktroldmanden.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce