Magasinet M!

Virkelighedens James Bond: Norske Joachim Rønneberg

En helt, der nu er afgået ved døden i en alder af 99 år.

Joachim Rønneberg afgik ved døden d. 21. oktober i år i en alder af 99 år, og hvis navnet ikke siger dig noget, så læs med her.

Han er nemlig, hvad der svarer til virkelighedens James Bond!

Den norske løjtnant er medlem af den franske Æreslegion, på baggrund af hans tid i den engelske hær, og mange mennesker kan takke deres tilstedeværelse lige nu på grund af hans handlinger. 

Han spillede en stor rolle i, at nazisterne aldrig fik udviklet på deres atomkraft-program under 2. verdenskrig. 

En hurtig gennemgang?

Han ledte en mission med seks mand til et nazi-okkuperet Norge, hvor de ødelagde et hydroelektrisk anlæg, som kunne have give Tyskland den tunge vand, som de skulle bruge til bomberne. De blev sendt ind for at assistere en gruppe på fem, som mislykkedes i deres forsøg. Da de landede 72 kilometer fra den første gruppe, brugte Rønneberg og temaet fem dage på at vente i en voldsom snestorm. 

Herefter mødtes de med det første team og slog sig sammen. 

De kom herefter på lidt af en udfordringsbane med faldskærmsspring, ustabile raviner, tilfrossede søer og steder, hvor de kun kunne stå på ski over landskabet. 

Herefter fik de plantet deres bomber, uden at tyskerne opdagede dem. 

Pludselig får tyskerne dog nys om sagen, og de bliver jagtet af 2800 tyske tropper. Fem af Rønnebergs mænd formår at flygte til et neutralt Sverige efter 14 dages march og skiløb over 400 kilometers afstand. De resterende seks folk formåede at gemme sig i forskellige lokationer i Norge uden at blive opdaget. 

Operationen hed Gunnerside, og er siden da blevet evalueret af British Special Operations Executive, som har kaldt det den vigtigste sabotage af alle i 2. Verdenskrig.  

Rønneberg var den sidstlevende af gruppen, og historien blev foreviget i en film, The Heroes of Telemark, i 1965, som Rønneberg dog selv så som et håbløst portræt.

Mon ikke, det er på tide med en remake?

Hatten af for folk som ham!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce