Magasinet M!

Uskyldig mand taler ud: Sådan overlevede jeg 22 år på dødsgangen

Forestil dig at sidde på dødsgangen og vente på at dø for en forbrydelse du ikke har begået. Den virkelighed ramte Nick Yarris.

Uskyldig mand taler ud: Sådan overlevede jeg 22 år på dødsgangen

55-årige Nick Yarris har gennemgået det, de fleste mennesker frygter. Han blev tilbage i 1982 anholdt og sigtet for at have begået voldtægt og mord. En sigtelse, han senere blev dømt til døden for. Det eneste problem var bare, at Nick Yarris var fuldstændig uskyldig.

Nick Yarris endte med at tilbringe 22 år på dødsgangen, inden moderne DNA-teknologi i 2003 viste, at han var helt uskyldig i forbrydelsen, skriver BBC

Yarris blev i 1982 anholdt, mens han sad i en stjålen bil og var påvirket af stoffer. For at slippe fri opfandt han en løgn, hvor han fortalte politiet, at han vidste, hvem der stod bag en brutal voldtægt og mord. Et mord, Nick Yarris kun havde læst om i avisen. Nick ville dog ikke nævne nogen, der kunne komme i fedtefadet for mordet, og nævnte derfor en bekendt, som han mente var død af en overdosis. Problemet var bare, at vennen ikke var død og havde et stensikkert alibi for mordet.

Dermed blev Nick Yarris politiets hovedmistænkte og blev senere dømt til døden.

- Jeg var bare en desperat og stofafhængig dreng, der ikke vidste, hvordan jeg skulle komme ud af situationen, siger han til BBC om løgnen, der endte med næsten at sende ham i den elektriske stol.

Han blev i fængslet holdt 23 timer i isolation, hvor han efter nogle år begyndte at føle sig tilpas.

- Jeg havde ikke noget imod de 23 timer i isolation, for da jeg begyndte at stoppe med at være vred, så begyndte jeg at kunne lide og forstå mig selv. Og så blev det faktisk okay. Jeg kan stadigvæk lide mit eget selskab, siger Nick Yarris, der i fængslet læste op mod tre bøger om dagen, ligesom han læste jura for at hjælpe sin egen sag.

ANNONCE

I 1988 blev Nick Yarris den første mand på dødsgangen til at bede om en DNA-test af beviserne fra sin sag, Men flere gange nægtede de amerikanske myndigheder at foretage testen. Og da testen så endelig blev godkendt, endte flere værdifulde DNA-prøver med at gå tabt i posten. Noget, der ledte til store frustrationer hos Nick Yarris, og til sidst blev det hele for meget. 

- I 2002 var jeg klar til at blive henrettet. Jeg bad om, at min ankesag blev droppet, og at min henrettelsesproces blev sat i gang. 

Heldigvis for Nick ville dommeren ikke lade ham henrette, før der var taget nye DNA-prøver i sagen. Prøverne viste, at der var spor fra to mænd på gerningsstedet, men at ingen af dem kunne være Nick Yarris. 

Hermed blev Nick sat fri i 2004. Efter 22 år i et fængselshelvede han ikke havde fortjent.

Selvom mange nok vil mene, at man bør være pissesur på retssystemet, når man har siddet uskyldigt fængslet i så mange år, så er Nick Yarris ikke sur på det amerikanske retsvæsen.

- Jeg tror faktisk, at det at komme i fængsel reddede mit liv, siger Nick Yarris ifølge BBC.

Han fremhæver et billede fra ungdommen, hvor han sidder sammen med 26 kammerater fra hans opvækst. Af dem er han den eneste, der stadigvæk er i live. Resten er døde af stoffer, druk og trafikuheld. Også to af hans egne brødre er døde af alkohol- og stofmisbrug. 

I dag bor Nick Yarris i England, hvor han har startet en familie, mens han arbejder aktivt for at afskaffe den dødsstraf, som var tæt på at koste ham livet. 

Sidste år blev der lavet en dokumentar baseret på Nick Yarris' bog The Fear of 13: Seven Days to Live, som du i øvrigt kan se på Netflix. Yderlige har Netflix købt rettighederne til at lave en serie om Yarris.

For nyligt gæstede Nick Yarris det britiske formiddagsprogram This Morning, hvor han brød sammen for åben skærm.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce