Viralt
Hemmelig militærrapport afslører, hvad der var inde i den kinesiske spionballon
Et kig i de hemmelige papirer.
En ny rapport kaster nyt lys over den berømte kinesiske ballon, der i 2023 skabte panik i USA. Ifølge afsløringerne bar ballonen avanceret teknologi fra mindst fem amerikanske virksomheder – teknologi, der kunne bruges til overvågning, fotografering og dataindsamling.
Læs også: Eksperter afslører skræmmende billeder af, hvad der sker med din krop uden nok søvn
Kinas mystiske ballon: Spionage eller vejrforskning?
Den 4. februar 2023 skød det amerikanske luftvåben en 200 meter høj ballon ned ud for South Carolinas kyst. Ballonen havde svævet over Alaska og det vestlige Canada mellem den 28. januar og 4. februar, før den blev klassificeret som en overvågningsballon af Pentagon.
Kina hævdede dengang, at ballonen blot var en civil luftskib brugt til meteorologisk forskning, der var drevet ud af kurs. Men den nye militærrapport tyder på noget andet.
Amerikansk teknologi i kinesisk spionudstyr
Ifølge Newsweek og iHeartRadio bar ballonen teknologi fra mindst fem amerikanske virksomheder. Disse komponenter omfattede blandt andet:
- Kommunikationsmoduler fra Iridium
- Sensorer og elektronik fra Texas Instruments, Omega Engineering, Amphenol All Sensors Corporation og Onsemi
- Teknologi fra mindst én schweizisk virksomhed
Rapporten hævder, at ballonen havde kapacitet til at udføre detaljeret rekognoscering over USA og kunne have opsendt mindre droner til yderligere overvågning.
Satellitkommunikation koblet til kinesisk patent
Yderligere undersøgelser afslører, at ballonen brugte en satellitkommunikationsenhed (Iridium 9602), som muliggjorde dataoverførsel via amerikanske satellitter. Newsweek har gennemgået et kinesisk patent fra 2022, udviklet af forskere ved Chinese Academy of Sciences (CAS), der beskriver en kommunikationsmetode svarende til den, ballonen brugte.
En tidligere efterretningsofficer udtalte, at en kinesisk virksomhed ikke ville have adgang til et komplet satellitkommunikationssystem over USA uden at bruge teknologi fra amerikanske firmaer.
USA fordømmer – Kina nægter alt
Trods afsløringerne fastholder Kinas ambassade i Washington, at der ikke var tale om spionage.
“Den kinesiske civile ubemandede luftskibs indtræden i USA’s luftrum var en ulykke forårsaget af force majeure,” udtalte en kinesisk talsmand og understregede, at ballonen havde begrænset selvstyring og drev ind i amerikansk territorium ved et uheld.
Iridium, en af de amerikanske virksomheder, hvis teknologi var ombord, har siden udtalt, at de ikke bifalder, at deres udstyr bruges til ulovlige formål. Ifølge deres kommunikationschef Jordan Hassim er det umuligt for dem at vide, hvordan hver enkelt enhed anvendes:
“Det kunne være en hval med en sporingsenhed. Det kunne være en bjørn. Det kunne være en bjergbestiger. Vi kan ikke kontrollere det.”
Spionageballonen – en eskalerende konflikt?
Selvom Kina fortsat nægter enhver militær forbindelse til ballonen, har afsløringerne skabt øget spænding mellem stormagterne. At kinesisk overvågning potentielt har benyttet amerikansk teknologi mod USA selv, gør kun sagen mere betændt.
Om ballonen blot var en vejrmåler, der drev for langt, eller et avanceret spionværktøj, vil sandsynligvis forblive en strid mellem de to nationer.