Viralt

Hørt om “Code 300”? Her er de hemmelige koder kabinepersonalet bruger i luften

Lyt godt efter.

Hørt om “Code 300”? Her er de hemmelige koder kabinepersonalet bruger i luften
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 6. april 2025

Hvis du nogensinde har hørt stewardessen sige “Angel” i en lidt alvorlig tone, så har du måske overhørt noget, du egentlig ikke skulle. For bag den smilende service og den automatiske sikkerhedsgennemgang gemmer der sig et internt sprog fyldt med koder, forkortelser og udtryk – og nogle af dem er ret mørke.

Rejseeksperter hos Wander har nemlig løftet låget til kabinepersonalets kodesprog, og ja – der er ting, du helst ikke vil høre over højttaleren, hvis du befinder dig i 10.000 meters højde.

“Code 300” og “Angel” – døden er med ombord

To af de mest alvorlige og hemmelige koder er Code 300 og Angel. Begge bruges, når en passager er død – ja, død – ombord på flyet. Det kan være en naturlig død, hjertestop, eller noget mere alvorligt, men i stedet for at skabe panik ved at sige “vi har et dødsfald”, bliver disse udtryk brugt internt for at holde ro blandt passagererne.

Så hvis du hører nogen nævne “Angel” på et lidt uhyggeligt tidspunkt under flyvningen… så ved du det.

“Squawk 7500” og “Hotel” – det her vil du ikke høre i cockpittet

Det her er decideret filmstof. Hvis du hører “Squawk 7500” bliver nævnt af piloten eller flyvelederen, så er det en direkte kode for flykapring. Det samme gælder “Hotel”, som kan bruges i kabinen.

Når transponderen sætter en squawk-kode til 7500, sendes der automatisk signal til myndigheder om, at flyet er blevet kompromitteret. Det er ikke noget, man bare siger for sjov.

“Code Yellow” – lidt for meget gin i gaten?

En lidt mere fredelig kode er Code Yellow, som bruges ved mindre medicinske hændelser. Det kan være alt fra kvalme, svimmelhed, dehydrering – klassikere hos folk, der lige har bundet fire fadøl og en burger i lufthavnen.

Det er ikke dramatisk, men personalet vil være ekstra opmærksomme, og måske bliver du bedt om at rejse dig for en medpassager.

“Pan-Pan” – alvorligt, men ikke Mayday

Hvis “Mayday” er det ultimative nødråb i luften, så er “Pan-Pan” dens lillebror. Det signalerer, at der er noget galt – fx tekniske problemer eller en medicinsk situation – men at det ikke er akut livstruende. Det er stadig alvorligt nok til, at besætningen skifter gear og begynder at handle hurtigt.

“Code Adam” – barn væk

“Code Adam” lyder måske som noget fra et computerspil, men det stammer faktisk fra den tragiske sag om Adam Walsh, og er i dag en officiel term for et forsvundet barn i lufthavne eller ombord.

Når den bliver annonceret, lukker personalet ned for udgange og begynder at gennemsøge området. Det er ikke kun forældre, der lytter efter den – det gør hele personalet.

Og så er der… “VIP”

Du tror måske det betyder “Very Important Person”, men internt i kabinen står det angiveligt for “Very Irritating Person”. Jep. Hvis nogen konstant klager, forlanger alt muligt, taler grimt uden egentlig at bryde regler – så kan de blive stemplet som VIP. Du vil helst ikke være den passager.

Diddy får flere føderale anklager smidt i hovedet – én måned før retssagen starter

Læs også: Diddy får flere føderale anklager smidt i hovedet – én måned før retssagen starter

Forskere bekræfter: Tidsrejser er muligt – og nogle har allerede gjort det

Læs også: Forskere bekræfter: Tidsrejser er muligt – og nogle har allerede gjort det