Når en mand med over 200 milliarder dollars i banken siger noget om succes, så spidser verden ører – og Mark Zuckerberg gør det med fem enkle ord: Be prepared to be misunderstood.
Det var under en tale ved Harvards 366. dimission i 2017, at Meta-bossen – manden bag Facebook, Instagram, WhatsApp og Threads – delte et par refleksioner over, hvad det egentlig kræver at bygge noget stort. Ikke bare stort i økonomisk forstand, men noget, der ændrer verden. Og ifølge Zuckerberg er en af de første ting, man skal acceptere, at folk ikke altid fatter, hvad fanden man laver.
“Be prepared to be misunderstood.”
Idealist, naiv, vanvittig – og måske spot on
Zuckerberg lagde ikke fingre imellem. Han sagde, at hvis man arbejder på noget med stor vision, vil man med garanti blive kaldt skør. Hvis man forsøger at løse komplekse problemer, vil man blive anklaget for ikke at forstå dem. Og hvis man tager initiativ og handler hurtigt, vil nogen altid mene, man bevæger sig for hurtigt.
Altså, med andre ord: Hvis du gør noget, der virkelig batter, vil du ikke bare møde modstand – du vil også blive misforstået. Det er nærmest en del af pakken.
Frygt for fejl = stilstand
Zuckerberg tog også fat i noget, mange iværksættere kæmper med: frygten for at fejle. Ifølge ham er det præcis den frygt, der holder folk tilbage. Man bliver så bange for at lave fejl, at man ender med slet ikke at gøre noget.
Han sagde det sådan her:
“I vores samfund gør vi ofte ikke store ting, fordi vi er så bange for at lave fejl, at vi ignorerer alt det, der allerede er galt, hvis vi ikke gør noget.”
Med andre ord: Alt du gør, vil medføre problemer. Men det er ikke en undskyldning for at sidde på hænderne.
Zuckerberg som misforstået type – med resultaterne på sin side
Det er nemt at grine af Mark Zuckerberg – manden med robot-rygten, metaverse-eventyret og evigt pokerface – men faktum er, at han har bygget et imperium, der forbinder milliarder af mennesker, og han gjorde det ved at tage risici, ryste konventionerne og netop ikke forsøge at være alles darling.
Hans fem ord er derfor ikke bare en smart one-liner. De er et slags filter: Hvis du har lyst til at bygge noget stort, ændre noget, forfølge noget du tror på – så skal du være klar på, at folk ikke forstår dig. I starten i hvert fald.
Og som Zuckerberg selv formulerede det:
“Selv hvis du ender med at have ret, bliver du stadig kaldt sindssyg undervejs.”
Så næste gang du får mærkelige blikke for en idé, der stikker lidt ud, så tænk på de fem ord. Det kan være, du er ved at ramme noget rigtigt.