Viralt

Ny undersøgelse: Tyggegummi kan frigive mikroplast – og måske øge din kræftrisiko

Ny plastfare?

Ny undersøgelse: Tyggegummi kan frigive mikroplast – og måske øge din kræftrisiko
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 29. marts 2025

Hvis du er typen, der altid har en pakke Stimorol i lommen eller ikke kan forestille dig en dag uden mentolfrisk ånde, så er der dårligt nyt fra videnskabens verden. En ny undersøgelse viser nemlig, at tyggegummi kan være en uventet kilde til mikroplast – og det er ikke småting, vi snakker om.

Ifølge forskerne bag studiet Chewing gums: Unintended sources of ingested microplastics in humans kan man som tyggegummi-entusiast uforvarende komme til at sluge plastik svarende til hele 15 kreditkort om året. Jep. Femten. Det er mere, end de fleste nok har i pungen.

Tyggegummiens mørke side

De fleste tænker nok ikke over det, men tyggegummiets gummibase er sjældent lavet af noget naturligt. I virkeligheden består basen typisk af syntetiske polymerer – altså plastik. Den samme slags, som man finder i affaldsposer, bildæk og diverse emballager.

Studiet – som er gennemført af forskere ved UCLA – viser, at op til 637 mikroplastpartikler kan frigives pr. gram tyggegummi, og at 94% af dem frigives inden for de første 8 minutters tygning. Det er altså ikke kun, hvad du tygger – det er også, hvordan du tygger det.

Kan mikroplast føre til kræft?

Der er endnu ikke et entydigt svar på, om mikroplast direkte forårsager kræft. Men flere hundrede studier peger i retning af, at det kan have skadelige effekter. Særligt fokus er rettet mod tarm- og lungekræft, hvor forskere har mistanke om, at længerevarende eksponering for mikroplast spiller en rolle.

Californiske forskere har i hvert fald klassificeret eksponeringen som en “mistænkt faktor” i de stigende kræfttilfælde – og det er nok til, at flere eksperter anbefaler at være ekstra opmærksom.

Så hvad kan man gøre?

Det mest oplagte råd er selvfølgelig at droppe tyggegummiet helt. Men hvis man ikke er klar til at sige farvel til den mintgrønne vane, så er der et konkret tip fra forskerne:

Tyg længere.

Altså, lad være med at smide tyggegummiet ud straks efter smagen er væk. For selvom det virker modsat af, hvad man plejer at gøre, så viser data, at langt størstedelen af mikroplasten frigives i løbet af de første 8 minutter. Så jo længere du tygger, jo mindre plastik ryger der potentielt videre ned i maven.

Og hvis du tror, du er sikret med “naturligt” tyggegummi? Tænk igen. Studiet viste, at de plantelignende varianter frigav nogenlunde samme mængde mikroplast som de syntetiske.

Tyg med omtanke – også for miljøets skyld

Professor Sanjay Mohanty, der står i spidsen for studiet, understreger, at forskerne ikke ønsker at skabe panik – men bevidsthed. “Vi ved ikke endnu, om mikroplast er direkte farligt for mennesker. Der er ingen menneskeforsøg. Men vi ved, vi bliver eksponeret hver dag, og det er dét, vi ville undersøge her,” siger han.

Han tilføjer også en påmindelse til alle, der tygger på farten: “Vær opmærksom på miljøet – og lad være med at smide dit tyggegummi på gaden eller klistre det fast på vægge.”

Så næste gang du popper et stykke tyggegummi i munden, kan det være, du lige overvejer et ekstra minut… og måske dropper at kaste det ud ved første smagstab.

Uforklarlige stik i brystet? Her er hvad det faktisk kan være

Læs også: Uforklarlige stik i brystet? Her er hvad det faktisk kan være

18-årig bygger Lamborghini til 775 millioner kr. – i pap

Læs også: 18-årig bygger Lamborghini til 775 millioner kr. – i pap