Du har sikkert gjort det hver dag siden du var barn. Men ifølge den canadiske tandlæge Dr. Arash Ravanbakhsh børster de fleste af os faktisk tænder på en måde, der ikke bare er ineffektiv – den kan også skade både tænder og tandkød.
Som ejer af Inglewood Family Dental i Calgary ved Ravanbakhsh et og andet om folks daglige rutiner. Og nu deler han de fem mest almindelige fejl, han ser igen og igen. Læs med – og gør din tandbørstning til en sund vane frem for en potentiel tandskade.
1. Du børster for hårdt
Det lyder måske logisk: Hvis du vil have rene tænder, så skal du bare skrubbe lidt ekstra. Men nej.
“At børste hårdt giver ikke en bedre rengøring – det kan derimod beskadige dine tænder og tandkød,” siger Ravanbakhsh.
Brug en tandbørste med bløde børstehår – gerne elektrisk – og prøv at holde børsten med kun tre fingre i stedet for hele hånden. Det holder trykket let og skånsomt.
2. Du børster efter morgenmad – og det burde du ikke
Mange tager tandbørsten frem efter morgenmaden, især hvis den har stået på kaffe eller juice. Men her går mange galt i byen, ifølge tandlægen.
“Det bedste er faktisk at børste før morgenmaden. Det fjerner plak og bakterier, der har samlet sig i munden natten over – og det giver en beskyttende effekt mod syreholdig mad og drikke.”
Bonus? Børstning før morgenmad stimulerer også spytproduktionen, som hjælper dig med at nedbryde maden mere effektivt.
3. Du springer tandtråd over
Hvis du tror, at det er nok bare at børste to gange om dagen, så tager du fejl. Tandtråd er nemlig essentiel – og ifølge Ravanbakhsh bør det faktisk ske før tandbørstningen.
“Studier viser, at tandtråd først fjerner mere plak. Og du bør gøre det mindst én gang om dagen,” understreger han.
4. Du skyller munden med vand efter tandbørstning
Du har sikkert gjort det hele livet: børster tænder, skyller munden med vand og spytter ud. Det føles rent – men det er en dårlig idé.
“Når du skyller med vand efter tandbørstning, skyller du også fluoriden væk – og det er den, der beskytter dine tænder mod huller og syreskader,” siger tandlægen.
Så næste gang: Spyt, men skyl ikke. Lad fluoriden få lov at virke.
5. Du børster i lange, vandrette strøg
Den klassiske “venstre-til-højre” børstning er måske hurtig, men den er ikke grundig – og du risikerer at misse vigtige områder.
“Fokuser på én tand ad gangen, og brug bløde cirkulære bevægelser eller korte frem-og-tilbage-bevægelser. Hold tandbørsten i en 45 graders vinkel – det hjælper med at nå ind i alle kroge.”
Ravanbakhsh minder også om noget, de fleste springer over: Tungen. Den skal med, hvis du vil undgå dårlig ånde og bakterieopbygning.
Kort opsummeret:
- Børst blidt – ikke som en gulvskrubbe
- Børst før morgenmad
- Brug tandtråd før tandbørste
- Skyl ikke med vand bagefter
- Og drop de hurtige strøg – tag det tand for tand
Det lyder måske simpelt, men små ændringer i dine vaner kan gøre en kæmpe forskel for både dit smil og din tandlægeregning.