Underholdning
Derfor hader du at høre din egen stemme på optagelser
Vi oplever det allesammen.
Hvis du nogensinde har hørt din stemme på en optagelse og straks har krympet dig af ren og skær forlegenhed, er du langt fra alene. Faktisk er der en videnskabelig forklaring på, hvorfor din stemme på optagelser lyder så anderledes – og hvorfor det kan være så ubehageligt at lytte til.
Læs også: Hvilken mandekrop finder kvinder mest attraktiv? Forskere har svaret – og det kan overraske dig
Luftledte og knogleledte lyde
Når vi taler, hører vi vores egen stemme på to måder: gennem luftledning og knogleledning.
- Luftledning er den lyd, der rejser gennem luften og når vores trommehinder – præcis som vi hører andres stemmer.
- Knogleledning er derimod den lyd, der forplanter sig som vibrationer gennem kraniet og de små knogler i vores øre.
Denne kombination giver os en opfattelse af vores egen stemme, der ofte har en dybere og varmere tone, fordi knogleledte lyde forstærker de lavere frekvenser.
Men når vi hører vores stemme på en optagelse, er det kun luftledningen, vi hører. Lyden mangler de lavfrekvente toner fra knogleledningen, hvilket resulterer i en lysere og mere “skinger” version af vores stemme. Denne forskel føles ofte fremmed og ubehagelig.
En udfordring for vores selvopfattelse
Ifølge Dr. Silke Paulmann, psykolog ved University of Essex, spiller vores stemme en stor rolle i vores identitet. Når vi hører en version af vores stemme, der ikke matcher vores interne forventninger, kan det føles som et angreb på, hvem vi tror, vi er.
“Jeg vil tro, at det faktum, at vi lyder mere lysere og skingre, end vi forestiller os, får os til at krympe os,” forklarer Paulmann. “Det opfylder ikke vores interne forventninger, og ingen bryder sig om at opdage, at de ikke er, hvem de tror, de er.”
Andre grunde til, at vi cringer
En undersøgelse fra 1966 af psykologerne Phil Holzemann og Clyde Rousey foreslog, at vi måske hader vores optagede stemme, fordi den afslører aspekter af vores følelsesmæssige tilstand, som vi ikke selv var bevidste om.
For eksempel kan vores stemme afsløre nuancer af tristhed, nervøsitet eller usikkerhed, som vi ikke havde intentioner om at udtrykke.
Marc Pell, en neuroforsker ved McGill University, påpeger, at når vi hører vores egen stemme på en optagelse, begynder vi ubevidst at vurdere den på samme måde, som vi vurderer andres stemmer.
“Vi sammenligner automatisk vores egen stemme med de sociale træk, vi ønsker at udstråle, og hvis lyden ikke stemmer overens med, hvordan vi ønsker at blive opfattet, kan det føre til utilfredshed,” forklarer Pell.
Et spørgsmål om vanesag
Selvom mange af os hader lyden af vores egen optagede stemme, er det i sidste ende et spørgsmål om perception og forventning. Jo mere vi vænner os til at høre vores egen stemme, jo mindre ubehageligt vil det føles. Så næste gang du cringer over din egen podcast eller videooptagelse, kan du trøste dig med, at du faktisk bare oplever en almindelig psykologisk reaktion – og at andre nok slet ikke lægger mærke til det samme, som du gør.