Det er måske ikke det mest sexede emne, men når oralsex og kræft optræder i samme sætning, så spidser de fleste alligevel ørerne – og med god grund. En britisk læge har nu sat tal på, hvor mange orale partnere der skal til, før risikoen for at udvikle kræft i svælget stiger markant. Jep, vi er ovre i lidt af en cocktail af HPV, statistik og adfærdsfakta.
Seksuelle præferencer og statistik
Lad os lige tage den fra toppen. Ifølge The Mesothelioma Centre vil over 54.000 amerikanere i deres levetid få konstateret kræft i mundhulen eller svælget – og mænd er dobbelt så udsatte som kvinder. De sædvanlige syndere som rygning og druk spiller selvfølgelig stadig en rolle, men den helt store bad guy i nyere tid? HPV.
Human papillomavirus (HPV) er ikke bare en engangsfornøjelse. Det er en hel gruppe på over 100 forskellige vira, og de fleste får faktisk en HPV-infektion på et tidspunkt i livet. Heldigvis rydder kroppen typisk op selv – men for nogle bliver virussen hængende og kan i værste fald udvikle sig til kræft. Især hvis den får lov at slå sig ned i dine slimhinder og hygge sig lidt for længe.
Læs også:
Det magiske tal: Seks
Ifølge Dr. Hisham Mehanna fra University of Birmingham, som har delt sin viden i The Conversation, er der især ét tal, du skal hæfte dig ved: seks.
Hvis du har haft oralsex med seks eller flere forskellige partnere i løbet af livet, så stiger risikoen for at udvikle oropharyngeal cancer (kræft i svælget) med hele 8,5 gange sammenlignet med dem, der slet ikke har dyrket det. Og selvom det måske ikke føles som et svimlende tal i disse Tinder-tider, er det alligevel værd at tage med i overvejelserne.
HPV-vaccine og “herd immunity”
Inden du nu helt mister lysten til at gå ned på nogen, så er der også gode nyheder. HPV-vaccinen, som mange unge kvinder allerede får for at forebygge livmoderhalskræft, ser nemlig ud til også at kunne beskytte mod HPV i munden. I lande, hvor vaccine-dækningen blandt kvinder er over 85 %, ser man endda tegn på flokimmunitet, som også beskytter mænd.
Det giver en vis form for tryghed i en ellers lidt ubehagelig snak.
Så hvad gør man?
Det her er ikke en opsang til cølibat eller panik over dit sexliv. Men måske er det en god anledning til at tage et kig på din sundhed – både hvad angår testning for kønssygdomme og vaccination. Og hey, lidt ansvarlighed i soveværelset har aldrig gjort nogen mindre sexet.
Som altid: Hvis noget føles anderledes, mærkeligt eller bare forkert – få det tjekket. Der er ikke noget macho over at ignorere kroppens advarsler.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: