Forestil dig at tage et dyk ned i mørket, 145 meter under havets overflade, og støde på en skabning, som evolutionen nærmest har glemt. Ikke bare et sjældent havdyr, men et “levende fossil”, der stammer helt tilbage fra en tid, hvor dinosaurerne stadig trampede rundt på land.
Det er præcis, hvad der skete for dykkere fra Unseen Expeditions, da de for nylig filmede en Indonesisk coelacanth (Latimeria menadoensis) ud for Maluku-øgruppen i Indonesien. Og ja – det er første gang nogensinde, en dykker har taget billeder af denne forhistoriske fisk i sit naturlige miljø.
Troede uddød siden dinosaurernes fald
Coelacanth-fisken er noget helt særligt. Den dukkede først op i fossiloptegnelser for over 410 millioner år siden – men dens spor forsvandt omkring det tidspunkt, hvor T-Rex blev til støv, cirka 66 millioner år siden. Man troede simpelthen, den var uddød.
Men så, i 1938, blev en sydafrikansk coelacanth pludselig opdaget i live ud for Afrikas kyst. Og i 1997 blev den indonesiske art, Latimeria menadoensis, også bekræftet i live – trods millioner af års “fravær”. En art, man i årtier troede var et fossil, var altså bare… skjult.
Læs også:
Et dyk på 145 meters dybde
Denne nye observation er dog noget særligt: Billederne blev taget under et teknisk CCR-dyk i 145 meters dybde – et niveau, hvor kun specialiserede dykkere med lukket kredsløb og trimix-gasser kan operere. Dykkeren bag billederne er marinbiolog Alexis Chappuiof, som dokumenterede fundet under en ekspedition sponsoreret af – ja, et schweizisk urmærke, Blancpain. Fordi hvorfor ikke.
På Instagram skrev ekspeditionen:
“Vi rapporterer her det første syn af en indonesisk coelacanth i North Maluku-provinsen. Billederne er de første nogensinde taget af en dykker af denne art.”
Et levende vidne til jordens historie
At se en coelacanth svømme, er som at stirre 400 millioner år direkte i øjnene. Den svømmer anderledes end andre fisk, nærmest som en firbenet klippevandrende skabning – en påmindelse om, hvordan havets evolution har sine egne hemmeligheder.
Fundet forventes at give et seriøst boost til bevaringsindsatsen i det nordlige Indonesien, hvor marine habitater som disse er under pres fra både fiskeri og klimaændringer.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: