Magasinet M!

Kongerne af uddøde dyrearter

Vi har kigget historiebøgerne igennem og fundet frem til de fedeste arter, vi ville ønske at se i levende live.

Jorden har været et utroligt spændende sted i fortidens vildmarker, og gennem en masse nærstudier af fossiler og andre forhistoriske fund, har en række forskere kunnet stykke historiske forestillinger sammen om datidens dyrearter. Vi har samlet 10 af de mest spændende, overvældende og interessante dyrearter gennem tiden lige her!

Tyrannosaurus Rex
Uden tvivl en af den fedeste dinosaur ever! Ved opdagelser af diverse fossiler kunne man regne sig frem til at dette monstrum havde en gennemsnitshøjde på 5 meter og vejede 7 tons. T-rex er beregnet til at have eksisteret for 66 millioner år siden og den sidste af slagsen kan spores tilbage til 65 millioner år siden - lang tid før noget menneske gik på jorden.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Sabeltigeren
Denne kæmpestore tiger-lignende kat ville få nutidens rovdyrskatte til at ligne små killinger. Selve kroppen var bygget op som en bjørn og de mest fuldvoksne sabeltiger af racen 'Smilodon' kunne veje alt mellem 55 til 400 kg. Sabeltigeren var en af de forhistoriske menneskers største fjender - ikke blot på grund af størrelsen, men også på grund af de aflange tænder, som kunne blive op til en halv meter lange! Sabeltigeren uddøde omkring 10.000 år siden ca. ved slutningen af den sidste istid.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Gigantopithecus
I de ældgamle skove i Indien, Kina og Vietnam kunne man for mange år siden møde en af historiens mest specielle abe-art. Gigantopithecus også kaldet 'den gigantiske abe' er den største abe, der nogensinde har levet på jorden. Den havde en højde på 3 meter og vejede omkring 500 kg - det vil sige, at den var ca. 3-4 gange større end den nulevende gorilla-race. Aben dominerede skovene for ca. 500.000 år siden, men uddøde for ca. 10.000 år siden på grund af klimaforandringer.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Terrorfuglen
For omkring 28 millioner år siden vandrede en øglelignede fugle-psykopat rundt omkring på jorden - terrorfuglen eller 'Titanis Walleri'. Fuglen var kødædende og havde en utrolig højde på 1.8 meter samt vejede godt og vel 136 kg. Med deres økseagtige næb kunne de dræbe deres modstandere uden problemer - fossiler henviser til at den sidste overlevende fugl ikke er yngre end 2 millioner år gammel.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Megalodon-hajen
For ca. 16 millioner år siden blev havene hersket af en ufattelig stor haj, som dengang havde en størrelse, der var dobbelt så stor som nutidens 'Great White Shark'. Den var uden tvivl en af de største rovdyr dengang og forskere mener at den kunne have op til en 2-3,5 meter bred kæbe med tænder, som hver havde en længde på ca. 21 centimeter! Hajen kunne på den måde jagte de største dyr såsom hvaler og endda dinosaurer. Forskning viser at fuldvoksne Megalodon-hajer kunne blive op til 18 meter lange. Den uddøde for ca. 1.6 millioner år siden.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Haast-ørnen
Denne fugl har uden tvivl været den største rovfugl nogensinde. Med en vægt på over 15 kg og et vingefang på intet mindre end 2.7 meter kunne ørnen fange sit bytte med en fart på op til 128 km/t. Fuglen uddøde omkring år 1400, hvor maorierne slog sig ned i de områder, hvor deres primære byttedyr befandt sig, hvilket ledte til deres races forsvinding.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Den irske elg
Denne elg-race er fastlagt til at være den største elg, der nogensinde har levet. Den vandrede omkring i Irland og havde en overraskende højde på 2.1 meter fra jorden til skuldrene. Den er mest kendt for det enorme gevir, som i de største tilfælde havde en længe på 3,65 meter fra spids til spids - geviret kunne endda veje op til 400 kg! Elgen uddøde for ca. 7.700 år siden.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Mammutten
Den pelsklædte elefantlignende mammut er muligvis ikke overdrevet stor eller anderledes end nutidens elefanter - da den ca. var på størrelse med nutidens moderne asiatiske elefanter - men den er alligevel spændende og en del anderledes af udseende. Desuden kunne dens stødtænder blive op til 3.5 meter lange og dette store monstrum formåede at overleve utrolig lang tid efter dinosaurerne uddøde. Mammutten uddøde for ca. 10.000 år siden.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Megatherium
Megatherium eller 'det store bæst' var verdens største dovendyr med en vægt på ca. 4 tons og en højde på intet mindre en 6 meter fra hoved til hale. Den var så stor som nulevende elefanter og faktisk større en størstedelen af datidens mammutter. Kæmpedovendyret uddøde for ca. 11.000 år siden.

ANNONCE
Kongerne af uddøde dyrearter

Den store Auk
Den pingvinlignende og flyveløse fugl, den store Auk, var jordens største pingvin. I oprejst tilstand havde fuglen en højde på 75 cm og vejede ca. 5 kg. Fuglen blev hurtigt uddød på grund af jagt og mennesker, men den sidste datering af fugletypen stammer blot tilbage fra 1844.

Kongerne af uddøde dyrearter
Del

Seneste nyt