Magasinet M!

Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Naziledernes børn tilhørte det tyske herrefolks absolutte elite. De kendte kun deres fædre som familiens kærlige midtpunkt, og mange havde Adolf Hitler som gudfar. Da Nazityskland sank i grus i 1945, brød deres verden sammen. De mistede alle privilegier, og deres efternavne var besudlet af historiens værste forbrydelser.

Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Hilde Speer og Martin Bormann jr. - Adolf Hitler (Gudfar)

Hilde Speer: Født: 1930 i Berlin

Rustningsminister Albert Speers datter Hilde kan ikke huske et eneste af sine møder med Hitler. "Jeg tror, at jeg har fortrængt det," siger hun.

Efter krigen fik Hilde lov at studere i USA, hun blev sociolog og siden valgt ind i Berlins bystyre for miljøpartiet De Grønne.

Hun hjælper ofrene for nazisternes jødeforfølgelse og har lagt faderens forbrydelser bag sig. "Vi, som overlevede, er ikke skyldige. Vi arvede ikke skylden," mener Hilde Speer.

Martin Bormann jr.: Født: 1930 i Berlin - død: 11 Marts 2013

"Han var egentlig en godmodig far, men også streng," fortæller Martin Bormann jr. om sin far, der var Adolf Hitlers nærmeste medarbejder.

Da krigen sluttede, gik den 15-årige dreng under jorden. I to år levede han hos en bayrisk bjergbonde og læste med rædsel om sin fars og nazisternes forbrydelser i avisen.

Han fandt trøst i troen og blev i 1947 optaget på en klosterskole, som uddannede ham til missionær og præst. Som pensionist gav Martin Bormann jr. foredrag om sin far og nazitiden. "Man kan ikke slippe væk fra sine forældre," sagde han.

ANNONCE
Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Gudrun Himmler - Heinrich Himmler (far)

Født: 1929 i München

Gudrun elsker sin far, SS-lederen Heinrich Himmler. Hurtigt efter 2. verdenskrig besluttede hun at rense sin fars navn for alle beskyldninger og misforståelser.

Hun lever tilbagetrukket, men er engageret i organisationen "Stille Hilfe", der i al diskretion hjælper gamle nazister i nød. Gudrun Himmler dyrkes som en stjerne ved nynazistiske møder i Tyskland og besøger gerne det årlige træf for SS-veteraner i Klagenfurt, Østrig.

ANNONCE
Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Harald Quandt - Joseph Goebbels (stedfar)

Født: 1921 Død: 1967

Harald blev født som søn af industrimanden Günther
Quandt og Magda Behrend.

Ægteskabet holdt ikke, og Magda giftede sig i stedet med Joseph Goebbels, Hitlers propagandaekspert. Harald flyttede med moderen og blev siden løjtnant i Luftwaffe. I 1944 tog de allierede ham til fange i Italien, hvilket formentlig var hans held.

I krigens sidste dage dræbte Magda hans mindre søskende, før hun begik selvmord med Joseph. I 1954 arvede Harald sin fars industriimperium og viste store forretningsevner. Han blev en af Tysklands rigeste mænd.

ANNONCE
Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Manfred Rommel - Erwin Rommel (far)

Født: 1928 i Stuttgart - Død: 7 November 2013

Ørkenræven Rommel forsøgte at hærde sin søn, og Manfred huskede ham som en streng far. Efter krigen læste Manfred statskundskab og gjorde karriere som konservativ lokalpolitiker. En årrække var han Stuttgarts overborgmester.

ANNONCE
Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Wolf-Rüdiger Hess - Rudolf Hess (far)

Født: 1937 Død: 2001

Hele sit voksne liv arbejdede Wolf-Rüdiger på at rense sin far, krigsforbryderen Rudolf Hess, der sad i allieret fangenskab. Wolf-Rüdiger udviklede stærke sympatier for nazismen.

Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Edda Göring - Hermann Göring (far)

Født: 1938 i Berlin

"Min far tog sig af mig på en rørende måde. Jeg har kun gode minder om ham," fastholder Edda Göring. De første syv år af sit liv var hun mere end Hermann Görings datter - hun var nazisternes prinsesse.

Tyskerne kunne købe postkort med hendes portræt, og gudfar Adolf Hitler havde altid lakridsbolsjer med, når han kom på besøg.

Efter Tysklands kapitulation levede Edda og hendes mor i en krigsfangelejr. Senere flyttede de to ind i en lille lejlighed i München. Edda forsøgte at læse jura, men "det var for tørt". I stedet blev hun sygehuslaborant. Edda har i flere interview fortalt, at efternavnet Göring har givet hende mange fordele i livet, bl.a. premierebilletter til Wagner-operaerne i Bayreuth.

Edda giftede sig aldrig, men levede en tid sammen med journalisten Gerd Heidemann. Han var yderst interesseret i nazitiden og ejede bl.a. Görings yacht "Carin II".

ANNONCE
Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Alfred Czech - Adolf Hitler (fører)

Født: 1933 i Goldenau (Schlesien)

12-årige Alfred blev krigshelt, da han reddede otte tyske soldaters liv. Nazisternes propaganda-afdeling hentede ham til Berlin, hvor Hitler overrakte ham et Jernkors.

Hitler spurgte, om han ville hjem eller til fronten. "Til fronten, mein Führer," svarede Alfred. Han blev såret i kamp og tilbragte to år i krigsfangenskab. Siden blev han tømrer og far til 10 børn. Billedet af overrækkelsen har han hængt op i sin stue: "Det er en del af mit liv."

ANNONCE
Top-nazisternes børn - hvor blev de af?

Albert Speer jr. - Albert Speer (far)

Født: 1934 i Berlin

Ligesom sin far, bedstefar og oldefar blev Albert Speer jr. arkitekt med egen tegnestue og kunder i hele verden. Hvad faderen havde bedrevet under nazismen, fortrængte sønnen."Det var hans verden, ikke min," har Albert Speer jr. forklaret.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce