Selfies er blevet en fast del af hverdagen for de fleste, men for nogle har jagten på det perfekte billede endt i tragedie. På trods af advarsler og uhyggelige statistikker fortsætter folk med at tage ekstreme selfies – ofte med fatale konsekvenser.
Læs også: Fra Halo til Mario Kart – her er de største spil der rygtes at komme til Nintendo Switch 2
Flere dør af selfies end af hajangreb
Ifølge en løbende opgørelse på Wikipedia har mindst 480 mennesker mistet livet i forsøget på at tage en ekstrem selfie mellem 2008 og 2025. Det er en stigning fra de 379 registrerede dødsfald frem til 2021. Til sammenligning dør der i gennemsnit kun 5-6 mennesker om året af hajangreb.
Dødsfaldene sker typisk ved:
- Fald fra højder – f.eks. klipper, broer og skyskrabere
- Drukning – især ved vandfald, floder og både
- Trafikuheld – selfies taget på togskinner eller motorveje
- Dyreangreb – forsøg på at tage billeder med vilde dyr
- Vådeskud eller eksplosioner – håndtering af våben eller farlige objekter under en selfie
Jagten på likes og anerkendelse på sociale medier har gjort, at folk tager større og større chancer for at få det mest imponerende billede – ofte uden at tænke på de livsfarlige risici.
Sociale medier driver den livsfarlige trend
Steve Cole, policy director ved Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA), forklarer, at de fleste selfie-relaterede dødsfald skyldes fald fra højder, efterfulgt af drukning.
“Denne trend med at tage selfies i farlige omgivelser, som på klippekanten eller under ekstreme vejrforhold, er stærkt bekymrende. Mange undervurderer de farer, de udsætter sig selv for, i jagten på anerkendelse på sociale medier,” siger han.
For nogle kan en ekstrem selfie endda føre til økonomisk gevinst, da vilde billeder kan gå viralt og give influencer-status. Denne mulighed for penge og berømmelse gør det sværere at bremse trenden.
Myndigheder forsøger at advare – men hjælper det?
Coastguards, miljøagenturer og regeringer verden over har forsøgt at dæmme op for fænomenet med kampagner og advarsler. I Rusland har myndighederne f.eks. udsendt foldere med teksten: “En fed selfie kan koste dig livet.”
Men selv med skilte, hegn og kampagner fortsætter folk med at tage ekstreme selfies. Advarslerne bliver ofte ignoreret, fordi mange tror, at “det sker ikke for mig.”