5 myter om øl
Øllene ryger i øjeblikket ned som vand i Skanderborgs Bøgeskov. Og netop øl findes der masser af historier og meninger om - dertil også masser af myter. Her er fem, der er helt hen i vejret.
Nej, øl dræber ikke hjerneceller - det dræber kommunikationen imellem dem. Alkohol ødelægger dendritter, som er nogle små forgreninger på enden af hjernecellen, lidt som rødderne på et træ.
Dendritterne er den del af cellen, som modtager impulser fra andre celler og får cellerne til at arbejde sammen. Samtidig ændrer alkohol også måden dendritterne kommunikerer, og det er en af grundene til, at du bliver fuld. Hvis man ikke konstant er stiv, gendanner man heldigvis dendritter, men et langvarigt alkoholmisbrug kan gøre permanent skade.
Fortæller folk dig altid, at du aldrig taber dig, fordi du drikker for meget øl? Så har vi en god og en dårlig nyhed til dig. Først den gode: Det er ikke din skyld. Forskere har nemlig opdaget et gen, som populært bare bliver kaldt ølmave-genet.
Folk med ølmavegenet er gennemsnitligt mere overvægtige end resten af befolkningen, og fedtet samler sig lige der, hvor øllene ryger ned - på maven. Den dårlige nyhed er, at du ikke kan gøre noget ved det, fordi du ikke kan skifte dine gener.
Mange har lagt mærke til, at imens øl i andre dele af verden typisk har en alkoholprocent på omtrent 5, så ligger de amerikanske og flyder nede omkring de 4%. Men faktisk er de amerikanske øl ikke mere alkoholsvage - det handler det hele om målemetoden.
Amerikanske bryggerier måler nemlig alkoholprocenten på vægten, imens europæere og andre måler det på alkoholens volume. Og fordi alkohol vejer mindre end vand, så fylder det altså mere end det vejer, når man gør procenterne op. En typisk øl målt til 5% alkohol i volumen vil derfor ligge på 3,968% målt i vægt.
Mange tror at mørk øl er federe og ligger tungere i maven, men det passer faktisk ikke. Øllens farve hænger sammen med temperaturen, som malten bliver ristet ved. Det er lidt det samme, som ristning af kaffebønner, hvor en mørkere ristning giver en anden smag.
Der er heller ikke flere kalorier i mørk øl end lys øl. Kalorieantallet hænger i stedet for mere sammen med mængden af alkohol.
Nej, øl er bedst ved den rigtige temperatur for øl-typen. Det er forskelligt hvilken temperatur der passer bedst, men der er nogle generelle retningslinjer:
- Pilsner, hvedeøl - serveringstemperatur på 7-9 grader
- Engelske ales, mikrobrews, biere de garde, 'guldøl' -
serveringstemperatur 8-11 grader
- Porter, munkeøl, trappistøl - serveringstemperatur på 12-14 grader.
En anden god tommelfingerregl er, at øllen skal serveres ved en temperatur der svarer til alkoholprocenten plus 3.