Ny app forudsiger præcis, hvornår du dør
Death Clock!
En ny app, kaldet Death Clock, bruger kunstig intelligens (AI) og data fra omfattende livslængdestudier til at forudsige den nøjagtige dato og tid for din død – og endda hvad der sandsynligvis vil tage livet af dig. Men det stopper ikke der. Appen giver også råd om, hvordan du kan forlænge dit liv og skubbe datoen længere ud i fremtiden.
Sådan fungerer Death Clock
Appen, der allerede er blevet downloadet 125.000 gange, er baseret på en AI-model, som trækker på data fra 53 millioner deltagere i 1.200 livslængdestudier. Når du opretter din profil, stiller appen en række spørgsmål om dit køn, stressniveau, familiehistorik, kroniske helbredsproblemer samt dine spise-, drikke-, søvn- og motionsvaner.
Med disse oplysninger beregner appen en præcis dato og tid for din død – helt ned til sekundet. Denne information præsenteres som en nedtællingstimer, der kører i realtid.
Muligheden for at forlænge livet
For dem, der ønsker at tage sagen i egen hånd, tilbyder Death Clock medlemskaber til priser mellem $39,99 og $79,99. Disse giver adgang til personlige tips og anbefalinger om, hvordan man kan forbedre sin livsstil og dermed potentielt forlænge sin forventede levetid.
Brent Franson, appens udvikler, beskriver teknologien som en "betydelig opgradering" i forhold til de traditionelle aktuar-tabeller, som pensionsfonde og forsikringsselskaber har brugt i årtier.
"Der er nok ikke en vigtigere dato i dit liv end den dag, du dør," siger Franson.
Værktøj til planlægning eller en makaber gimmick?
Ud over at tilfredsstille nysgerrigheden hos brugerne kan appen også være praktisk for finansiel planlægning. Den giver folk mulighed for at beregne behovet for pensionsopsparing, livsforsikring og andre økonomiske beslutninger.
"En stor bekymring for ældre er at løbe tør for penge, før de dør," forklarer finansiel rådgiver Ryan Zabrowski.
Er døden virkelig uundgåelig?
Appen har dog sine skeptikere. Nogle mener, at livets uforudsigelighed ikke kan reduceres til en algoritme, mens andre peger på fremtidens teknologiske muligheder.
Fremtidsforsker Ray Kurzweil har eksempelvis forudsagt, at mennesker kan blive udødelige allerede i 2030 ved hjælp af bioteknologi, AI og nanobotter. Hvis dette bliver virkelighed, vil Death Clock måske ende som en kuriositet fra en svunden tid.
Skal man vide, hvornår man dør?
Death Clock rejser både filosofiske og praktiske spørgsmål: Vil det gøre livet mere meningsfuldt at kende slutdatoen? Eller gør det blot hverdagen mere stressende?
Uanset om du ser appen som et nyttigt værktøj eller en makaber gimmick, udfordrer den vores måde at tænke på døden – og livet – i en tid, hvor teknologien rykker grænserne for, hvad vi kan vide og kontrollere.