Menneskejagt med en tidligere Navy Seal
M! har fået en snak med den tidligere Navy Seal Joel Lambert, der i en ny Discovery-serie skal forsøge at flygte fra militære elitestyrker.
Joel Lambert er tidligere Navy Seal med adskillige missioner i rygsækken. I en ny serie på Discovery Channel har han dog ikke meget andet end et kort, et kompas og en økse med sig, når han skal flygte fra militære elitestyrker. M! mødte ham i den forbindelse til en snak.
I Manhunt bliver du jagtet af disse elitestyrker. Hvordan føles det?
Det er et massivt adrenalin-rush. Når jeg kommer hjem efter en jagt, tager det mig to uger at komme ovenpå igen. Det er så intenst i de 48 timer, hvor jagten foregår. Jeg får stort set ingen mad eller vand, så de første fem dage, når jeg kommer hjem, laver jeg ikke andet end at spise, drikke og sove. 10 timers søvn om natten og tre timer i løbet af dagen. Efter to uger er jeg tilbage på 90% igen. Alt sammen fordi jagten er så krævende. Dine øjne fokuserer hele tiden, du drejer konstant hovedet for at orientere dig, hele din krop kører i højeste gear. Det er brutalt. Alt imens du ingen mad eller vand får. Så det kræver ekstremt meget af dig. Det er som at krydse en virkelig trafikeret vej, og du prøver at skabe dig et overblik - men i to dage uafbrudt. Samtidigt skal du snakke med kameramanden og forsøge at gøre det hele interessant atfølge. Det kræver alt af dig!
Hvordan relaterer det til virkeligheden?
Jeg siger ikke, at det er det samme som at være i krig. Der er ingen der prøver at dræbe mig i serien, så på det punkt kan det ikke sammenlignes. Men når det er sagt, så er der masser af lighedspunkter. Den jeg er, det jeg kan, og alt hvad jeg har lært i min tid i Navy Seal, er nødvendigt for at jeg kan klare mig i serien. Men serien er på ingen måde som virkeligheden. Vi havde våben, vi havde radiokontakt, vi var en del af et team som beskyttede hinanden i Navy Seal. Nu er jeg alene, og jeg har en økse, så det er meget anderledes.
Du skriver på Twitter at "man er ikke stærkere end sit svageste led". Du har jo en producer og en kameramand med dig rundt. Er de dit svageste led?
Det er rigtigt, vi er tre mand. Min producer er tidligere britisk militær, så han er ikke et problem, men jeg har da slidt tre kameramænd op. En sagde op, en anden fik skåret sit ben op, og den tredje fik ødelagt sin skulder. Er de mit svageste led? På nogle punkter. De ved ikke, hvad de laver, så jeg skal holde styr på dem også. Tit er det dem der efterlader spor og snakker for højt. Samtidigt er det et problem, jeg er bevidst om, og som jeg har taget på mig. Det jeg gør er allerede en umulig opgave. At de er med, er bare endnu en forhindring jeg skal overkomme.
Var du på noget tidspunkt for alvor i fare?
Helt sikkert. I Afrika gemmer jeg mig i noget højt græs. Jeg kan høre jægerne råbe "Der er en løve, kom ud!", men min første tanke er, at det er bluff. Senere kan jeg høre min producer råbe det samme, og da ved jeg, at det ser sort ud. Min kameramand og jeg slipper væk, og der sker heldigvis ikke noget. Men det var tæt på. Hvis serien skal fungere, så er man nødt til at balancere på kanten. Det er også derfor at folk er kommet til skade. Vi presses til det yderste.
Efter en lang og intens jagt, hvordan er forholdet mellem dig og jægerne så? Kan i godt enes?
Typisk spiser og fester vi sammen efterfølgende. Rigtig mandehørm med armlægning og øl. Der er så meget gensidig respekt, så vi kommer fint ud af det med hinanden. Men det er jo rigtige elitestyrker, vi optager med, så nogle af dem havde ikke tid efterfølgende. På Filippinerne kom soldaterne ud fra junglen, optog med os, og derefter direkte tilbage i junglen for at bekæmpe oprørene.
Så der var slet ingen ødelagte egoer?
Jo, det var der, og der har også været teams, som forsøgte at snyde. Men de teams som virkelig kan noget, og som ved, hvad de er lavet af, har ikke behov for at bevise noget.
Hvordan Joel Lambert klarer sig kan du se i Manhunt, der har premiere den 2. februar på Discovery Channel.