Magasinet M!

Sådan finder du ud af, om dine gamle tegneserier er penge værd

Gamle barndomsblade i samlingen?

På loftet har du sikkert en kasse, som du ved gemme på nogle støvede Anders And-blade eller TinTin-hæfter, og din indre Onkel Joakim kan ikke helt lade være med at tænke på, om tegneseriehæfterne måske er penge værd.

Henry Sørensen, leder af den danske tegneserieafdeling i Faraos Cigarer, fortæller til DBA Guide, hvordan du finder ud af, om dine genfundne tegneserier er penge værd.

1) Jo hvidere papiret er, jo bedre

I takt med, at tiden går, og bladet bliver brugt, vil papiret helt naturligt ændre farve. Først er det hvidt, senere cremegult og til sidst bliver det brunt. Det tæller med i vurderingen af bladets stand og har derfor indflydelse på prisen, som selvfølgelig stiger, hvis siderne er lyse og lette at læse.

2) Intakt cover

Coveret er det første, man ser, når man får en tegneserie i hånden, og skal prisen hæves, må der helst ikke være nogen brugs- eller slidspor at finde der. Kan du se rifter, tape, lim, misfarvninger, afrivninger eller bøjede kanter på forsiden eller bagsiden af tegneserien? Det påvirker ikke prisen positivt.

3) Er alle siderne der stadig?

Tegneserien skal være helt intakt. Har tegneserien fået vand eller bærer den præg af, at mange fedtede fingre har været forbi gennem tiden, påvirker det prisen. Kuglepenne-streger og lignende trækker også ned, mens et stempel eller signering på første side er acceptabelt.

Dernæst kommer så det krav, at den skal være eftertragtet.

- Rigtig mange har en formodning om, at gamle tegneserier per automatik er penge værd, men sådan forholder det sig nødvendigvis ikke, fortæller Henry Sørensen, og fortsætter:

- På et hvert loft ligger et Anders And-blad fra 1960’erne eller 1970’erne, men Anders And og Co. udkom i kæmpestore oplag på næsten en kvart million eksemplarer, så dem er der mange af i omløb. Nogle af dem kan godt være penge værd, hvis de er pæne, men bærer de præg af at være læst, koster de ikke mere end 3-5 kr. stykket. Har du en original tegneserie liggende, som er i god stand og efterspurgt af samlere, kan du dog godt sælge den til en god pris:

- En af de dyrere tegneserier er Anders And & Co. nummer 1 fra marts 1949. Er den meget slidt, koster den mellem 2.500-3.000 kr., hvorimod en i perfekt stand godt kan runde en pris på 150.0000 kr. -

Til gengæld vurderer jeg, at det stort set er umuligt at finde en i perfekt stand. Du skal derfor være meget heldig, hvis det lige er dette blad, der ligger i kassen på loftet, men heldigvis er der andre tegneserier, som også er i høj kurs.

- Storm P. fra 1913 og 1914 kan trække høje priser, og her er standen stort set underordnet, fordi tegneserierne er så gamle og dermed sjældne.

Det samme gælder Marvel-tegneserier, som på grund af filmene er blevet virkelig efterspurgte. Især Spiderman er eftertragtet, siger Henry Sørensen til DBA Guide.

ANNONCE
3 eksempler på samlerguld

Eksempler på Anders And-tegneserier, der er steget i værdi.

1. Det første Anders And-tegneserieblad

I lettere slidt stand er det mellem 500-1.000 kr. værd. I perfekt stand er det 100.000-150.000 kr. værd.

2. Ønskeliste

Indlægsseddel i Anders And-blade. Købt for 5 kr. brugt. Er dog mellem 1.000-2.000 kr. værd

3. ’Joakim von And – Her er dit liv’-bogen

Købt for 300 kr. Er i dag med signatur fra skaberen selv 1.000 kr. værd

ANNONCE
Del

Seneste nyt