Anmeldelse: B&O Play Beoplay M5
Inputmag.dk har kigget nærmere på den lille højttaler fra B&O Play.
Den ligner måske nok en kagedåse
Men med multirumsfunktioner og et rent overflødighedshorn af tilslutningsmuligheder, er Beoplay M5 en værdig konkurrent til Play:5-højttaleren fra Sonos. Og som sædvanlig, når der kommer audioprodukter fra ingeniørerne i Struer, så er lydkvaliteten helt fremme i bussen. Det samme er i øvrigt bassen - og det vil måske skræmme en potentiel kunde eller to ?
Beoplay M5 er en 19 centimeter høj cylinder beklædt med stof fra danske Kvadrat. Takket være tre diskantenheder, der er placeret strategisk hele vejen rundt om højttaleren, giver den ensartet lyd uanset hvor man befinder sig i forhold til højttaleren. Men det virkelige trick, der skiller Beoplay M5-designet fra konkurrenterne, er betjeningen.
Unik betjening
Toppen af M5 er en anodiseret aluminiumsskive, der - ud over at pynte - er højttalerens eneste betjeningsknap. Ved at dreje skiven mod højre eller venstre skrues der op eller ned for volumen. Tryk den forsigtigt ned, så starter man afspilningen eller sætter den på pause. Og er højttaleren slukket, så aktiverer et let tryk på skiven M5'erens Join-funktion, så den afspiller lyd fra andre aktive multirumshøjttalere i hjemmet. Det er temmelig elegant lavet. Og i vanlig B&O-stil er det lavet taktil lækkert, så skiven selv glider ganske roligt tilbage til udgangspunktet, når den slippes. Det skal simpelthen mærkes.
Afspiller alt. Virkelig alt
Både formgivning og byggekvalitet oser af, at der er kælet for Beoplay M5. Der er også kælet for funktionaliteten og M5 er en af de mest alsidige multirumshøjttalere, vi har haft forbi iNPUT-bunkeren. Den kan fodres med musik fra både Bluetooth, Apple Airplay, Spotify Connect, Deezer og Google Chromecast. Specielt Chromecast åbner op for et væld af muligheder; 100 musikstreamingtjenester i ukomprimeret kvalitet (op til 96 KHz/24 bit), f.eks. gennem Google Play Music og Pandora. Og det behøver ikke at foregå via en dedikeret app, som det gør hos f.eks. Sonos.
Chromecast gør det også muligt at oprette forbindelse til enhver Cast-kompatibel højttaler og skabe multirumsoplevelser med musik i alle hjemmets rum. Og naturligvis "snakker" Beo-play M5 sammen med andre B&O-produkter via BeoLink.
Naboens skræk
En ting, jeg finder ærgerligt er, at man ikke kan bruge B&O Plays nemme equalizer, ToneTouch, sammen med Beoplay M5. Det understøttes simpelthen ikke endnu. I stedet kan man vælge mellem tre forskellige lydprofiler, der er bestemt af højttalerens placering, nemlig fri, væg og hjørne.
Jeg kunne virkelig godt tænke mig at kunne skrue bare et lille nøk ned for bassen, for den dominerer i den grad lydbilledet og presser detaljerne i mellemtonerne lidt for meget i baggrunden. Helt galt er den på vores testnummer 'Papers' af Usher, hvor højttaleren simpelthen rumler. Den klarer derimod Gregory Porters mere vokale 'Musical Genocide' ganske flot. Det klæder faktisk nummeret med så meget bund.
Diskanten står til gengæld knivskarpt; klar og tydelig. Det kommer virkelig til udtryk i førnævnte 'Musical Genocide' og i Radioheads 'Karma Police', hvor vokalerne virkelig træder frem. Lækkert.
Overordnet set virker Beolit 15 (vi har endnu ikke testet den seneste model Beolit 17, red) som havende et mere afbalanceret lydbillede. Beolit'en koster knapt et tusindlap mindre - men har til gengæld heller ikke multirumsfunktioner. Det skal dog nævnes, at ToneTouch angiveligt er på vej til Beoplay M5 i en opdatering og det skulle altså give lidt bedre kontrol over lyden. Det ser jeg - og også mine naboer - frem til.
Pæn men dyr
Beoplay M5 er visuelt pænere end de fleste højttalere i samme klasse. Den har et væld af streaming-muligheder, multirumsfunktioner og en ? underholdende bas. Til gengæld er den pænt pebret. Jeg kan virkelig godt lide Beoplay M5 - men ikke så godt, at jeg er villig til at kaste 4.499 kroner efter den. Til den pris findes der simpelthen bedre alternativer. Eksempelvis to Sonos Play:3-højttalere, der kan sættes sammen til et stereopar og byder på en mere naturtro lyd uden basgasme.