Magasinet M!

Det sker der med dine kontoer på de sociale medier efter du er død

Hvad sker der egentligt med din Facebook-, Instagram-, Twitter- og Gmail-konto, når du er død. Få svaret lige her.

Det sker der med dine kontoer på de sociale medier efter du er død

Dine kontoer på sociale medier som Facebook, Instagram, Twitter og Gmail er livsvigtige for dig, mens du lever. Men knap så brugbare, når du er død. Desværre er det ofte umuligt for pårørende til en afdød at gøre noget som helst ved en aktiv konto på sociale medier, hvis ikke der er blevet taget forholdsregler fra den afdøde bruger. 

Så spørgsmålet er, hvad der egentlig sker med alle de kontoer, når du engang kradser af? Og hvad du kan gøre for at sørge for, at de bliver nedlagt, når du ikke er 'her' længere.

Ifølge det engelske medie Mirror har Facebook efter 10 år på jorden knap 30 millioner døde 'brugere', som stadig har aktive kontoer hos dem.

Hver eneste dag dør 8000 Facebook-brugere, som efterlader sig en aktiv konto. En konto, der ikke kan gøres noget ved fra familiens side.

Privatlivsloven sikrer nemlig, at pårørende ikke bare kan 'bryde' ind og slette din konto, når du er død. Med mindre du har givet tilladelse på forhånd.

Herunder kan du læse vores udførlige guide til, hvordan du kan sørge for, at dine kontoer på sociale medier bliver slettet, når du dør.

Facebook

Verdens største sociale medie fortæller sine brugere, at de på forhånd, mens de er i live, kan vælge om kontoen skal slettes permanent eller omdannes til et mindesmærke, hvor folk kan komme med kondolencer og skrive, hvad de har oplevet med personerne, når de er døde.

Hvis brugeren på forhånd vælger, at kontoen slettes permanent, når vedkommende er død, kan der ikke laves et mindemærke ud af kontoen, men så kan familiemedlemmer i stedet oprette en gruppe til minde om den afdøde.

Hvis brugeren vælger, at kontoen skal være et mindesmærke, kan vedkommende samtidig udpege en 'eftermælekontakt'. En person/bruger på Facebook, som vedkommende betror sig til, og som tillader personen af have begrænset kontrol over afdødes konto.  

'Eftermælekontakten' kan lave et sidste opslag på kontoen, hvor han/hun kan skrive nogle ord om personen og for eksempel begravelse. 'Eftermælekontakten' kan også ændre profil- og coverbillede. 'Eftermælekontakten' kan dog ikke:

  • Logge på din konto
  • Fjerne eller ændre tidligere opslag, billeder eller andet, der er delt på din tidslinje
  • Læse beskeder, du har sendt til andre venner
  • Fjerne nogle af dine venner

Twitter

Twitter tillader deaktivering af en afdøds konto, hvis den afdøde inden sin død har udpeget en bestemt person til at samarbejde med Twitter om at gennemføre deaktiveringen.

Kontoen kan også deaktivereres af et familiemedlem, hvis en person kan bevise over for Twitter, at han/hun er familiemedlem til den afdøde.

Twitter viser sig også fra sin storsindede side ved modsat Facebook at tillade en sletning af afdødes konto, selvom afdøde ikke har givet tilladelse til det, mens vedkommende var i live. En sletning kan ske, hvis en person kan komme med informationer om afdøde, sende en kopi af sit eget ID og en kopi af afdødes dødsattest.      

Akkurat som Facebook tillader Twitter ikke, at andre, uanset tilhørsforhold, får login-oplysninger til afdødes konto. Til gengæld kan man som pårørende til afdøde anmode om at få fjernet særligt følsomme billeder af den afdøde. 

Instagram

Enhver Instagram-bruger kan få Instagram til at omdanne en profil til mindesmærke (ligesom på Facebook), hvis brugeren kan bevise, at kontoen tilhører en afdød. Og hvis man er et nærtstående familiemedlem, kan man anmode om at få kontoen slettet/fjernet helt fra Instagram.

I anmodningen om at lave kontoen til mindesmærke kræver Instagram bevis for, at personen er død. Det kan være et link til en nyhedsartikel eller til selve dødsannoncen.

Hvis et familiemedlem ønsker at få slettet afdødes Instagram-konto kræver det en gyldig fødsels- og dødsattest på afdøde samt en gyldig fuldmagt, der beviser, at vedkommende er retmæssig familiemedlem til afdøde.

Instagram videregiver dog under ingen omstændigheder login-oplysninger til afdødes konto.   

Emails

Gmail, som er ejet af Google, tilbyder, at et nærtstående familiemedlem eller ven kan få slettet en afdød brugers konto eller få adgang til dele af den, hvis vedkommende kan bevise, at brugeren er død. Det kræver dog dokumentation for, at man er familiemedlem eller ven til afdøde. Dokumentation i form af ID, dødsattest på afdøde osv.

Samtidig tilbyder Gmail, at brugeren, mens vedkommende er i live, kan sætte sin konto til 'Inactive Account Manager'-status, hvilket vil sige, at en betroet bruger får en meddelse med adgang til dele af kontoen, hvis der ikke har været aktivitet på den i lang tid. Det kan også føre til sletning af kontoen, hvis der ikke har været aktivitet på den i lang tid.   

Yahoo! tilbyder også, at ens nærmeste kan få adgang til afdødes konto og tilladelse til at lukke den, hvis man kan komme med dokumentation for dødsfaldet.

Der gælder andre regler for Apples iCloud-mail og iTunes.

Apple skriver: 'Du accepterer, at din konto ikke kan overgå til andre, og at rettighederne til Apple-ID eller indholdet på din konto udløber, når du dør'. Og hvis pårørende til en afdød kan sende en kopi af dødsattest og ID til Apple, kan kontoen blive slettet, hvis pårørende ønsker det.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce