Drømme sportsure
Disse 6 ure er toppen af poppen inden for horologi, når det kommer til sportsure med stopursfunktion.
Det schweiziske urmærke Jaeger-LeCoultre er især kendt for sine lækre urværker, som høster stor anderkendelse i de eksklusive urkredse. Siden Jaeger-LeCoultre blev grundlagt af Antoine LeCoultre i 1831 har urmærket produceret hele 1.242 forskellige urværker.
Mest kendt er Jaeger-LeCoultre for deres aflange og firkantede Reverso-modeller, som kan vendes om. Men denne Amvox 2-model, som er udviklet i samarrbejde med bilproducenten Aston Martin, viser Jaeger ganske fint, hvorfor de er så innovative. Uret har nemlig en stopursfunktion, som udløses ved at trykke på glasset og ikke på trykknapperne i siden, som det ellers er tilfældet for listens øvrige ure.
Pris: cirka 100.000 kr.
Det kan godt ske, at Rolex Daytona ikke lige er et ur, du går ud og køber for din næste S.U. For selvom det er listens klart billigste, er det stadig hundedyrt. Men for de små 70.000 det koster, får du også et utrolig lækkert, robust og helt igennem sagnomspundet ur, der med garanti (med regelmæssig service) vil holde resten af livet - og oven i købet kun blive mere værd med årene. Det var den afdøde skuespiller Paul Newman, der i sin tid var med til at gøre Rolex Daytona til et legendarisk ur tilbage i 1972, da han fik det foræret af sin daværende kone. Og indtil for ganske få år siden blev der ikke produceret mange Rolex Daytona-ure, hvilket har været med til at gøre uret særdeles eftertragtet og samtidig holde brugtprisen på uret oppe.
Listepris: 68.600 kr. (for stålmodellen)
Ved første øjekast kunne man godt komme til at forveksle Hublots Big Bang model med Audemars Piguets Offshore-modeller, da materialevalg er meget lig det, vi så i Offshore-modellen. Indrømmet, urværket er ikke tilnærmelsesvist ligeså fint, som det der ligger Audemars Piguets Offshore-model. Og materialevalg og forarbejdning er heller ikke heeeelt der oppe. Til gengæld skal Hublots CEO Jean-Claude Biver have stor ros for at have gjort uret så ultra populært i løbet af ganske kort tid. For med kun 33 års historie er dette mærke en rolling sammenlignet med listens øvrige etablerede urmærker, der har 150 - 200 års urhistorie at prale med.
Det ændrer dog ikke ved, at det rå og sporty ur fortjener en plads på vores liste over de fedeste chronograph-ure.
Pris: Starter ved 100.000 kr.
Nu hvor vi er ved 'The Big Three' kan vi ligeså godt slutte af med introduktiionen af listens mest rå og underspillede ur, der har en listepris på den giftige side af 200.000 kr. Rappernes og sportsstjernernes yndlingsur: Audemars Piguet. Offshore-modellerne er kendt for deres store størrelse (44mm), ottekantede-form og materiale-valg, der ofte indebærer masser af karbon, stål og gummi - i ét og samme ur.
Denne sammensætning af materialevalg gør uret yderst modstandsdygtigt over for ridser og slag. Ikke fordi, man vælger at skovle kul i en kinesisk mine med uret på armen. Men hvis man alligevel syntes, at dette var en alletiders idé, kan uret sagtens klare de strabadser.
Pris: over 200.000 kr.
Gik du også og fejlagtigt troede, at et Rolex-ur er noget af det ypperste inden for kategorien mekaniske luksus-ure? Det er det slet, slet ikke. Tag ikke fejl, Rolex laver nogle fantastiske og især slidstærke ure. Men inden for horologien findes der også en førsteplads. Og den sidder sidder det schweiziske urmæke Patek Phillipe tungt på.
Patek Philippe er en familieejet virksomhed, der blev grundlagt i 1851 og er især kendt for sit motto: "Du ejer ikke et Patek Philippe. Du passer bare på det til næste generation." Denne Nautilus-model blev oprindeligt designet tilbage i 1976 og har, ud over størrelsen som er vokset, ikke ændret udseende. Ud fra billedet er det svært at vurdere, hvad de små 300.000 kr. er blevet brugt på. Men når man prøver uret på armen og ser det smukke urværk, der gemmer sig under den grå urskive, er man solgt, ja nærmest villig til at sælge sin sjæl, kæreste og villa for at få lov at gå med denne skønhed rundt om armen resten af livet.
(Det passer naturligvis ikke, skat.)
Pris: 290.300 kr.
Inden for urverdenen snakker man om 'The Big Three" - og alle de andre. I førstnævnte kategori hører Patek Philippe, Audemars Piguet og så Vacheron Constantin til. Og når man på tætteste hold oplever, hvor lækkert dette ur er, sammenlignet med ure uden for kategorien 'The Big Three', kan vi kun konkludere, at top-placeringen er helt fortjent.
Ved første øjekast minder Vacheron Constantins Overseas model meget om Rolex' Daytona model. Men når man sidder med begge ure i hånden og studerer urene nøje, er der ingen tvivl om, at forarbejdningen og kvaliteten på Overseas er i en liga for sig. Det afspejler sig desværre også i prisen.
Pris: Et pænt stykke over 130.000 kr.