Yaxells Hana-kokkekniv er din nye bedste ven i køkkenet
Skal knivmagneten opgraderes?
Yaxell knive er en fremtrædende producent af japanske køkkenknive, kendt for deres enestående kvalitet og håndværk. Mærket har opnået anerkendelse for at skabe knive, der kombinerer funktionalitet med enestående æstetik.
Og de har i mange år været populære herhjemme i Danmark hos folk, der har sans for kvalitet og ikke bange for at hive lidt tungere sedler op af lommen for en langtidsinvestering på køkkenfronten.
Og Yaxell har for nyligt lanceret deres nye knive på markedet - en kollektion, der går under navnet Hana.
En række smukke, lige dele funktionelle og æstetiske knive, som har samme effekt på din knivblok som oplevelsen af at bage dine egne pitabrød - du går aldrig tilbage til det gamle.
Vi har fået fingrene i et par udgaver af deres famøse knive - og vi kommer selvfølgelig ikke uden om en test af det allerhelligste i køkkenet; kokkekniven.
Ergonomisk perfektion på skaftet
Det første, som slår i øjnene, når man skal vælge knive, er naturligvis udseendet. Der er ikke noget federe end en lækker kokkekniv, der hænger på knivmagneten og udstråler finesse og kundskab i et køkken. Og her ligger Hana i førerfeltet - selve håndtaget er lavet af det famøse Pakkawood.
Og til dem, der ikke har stødt på dette materiale før, så er det en træ- og harpikskomposit, der er skræddersyet til vind og vejr i køkkenet. Formålet er at skabe et skaft, der er skudsikker mod fugt og varme, og komposit-teknikken gør, at den er mere drøj i køkkenet. Så her er der ikke kun tænkt over klingen, men også skaftets levetid, som mange knivproducenter kan have en tendens til at overse.
Desuden er træet skåret i et takket design, som ved første øjekast kan virke lidt ustabil - men det er kun indtil man får den i hånden.
Skaftet svøber sig i håndfladen, skaber en skridsikker kontakt og sørger samtidig for fuld fleksibilitet i håndleddet og dine bevægelser. Vi har for mange år tilbage tidligere testet Yaxells Super Gou-serie, og vi må bare erkende - kvaliteten holder fortsat ufortrødent til UG.
Innovativ, minimalistisk klinge
Yaxell er rykket over på Movax-superior-fronten af rustfrit stål, som danner den benhårde kerne - svøbt et lag rustfrit stål på begge sider af klingen. Til dem, der ikke kender så meget til Movax, så er det en sammensætning af krom, vanadium og molybdæn, som sikrer dig en slidvenlig og bragende stærk kniv - vi snakker 58 på Rockwell-skalaen.
Knivene er skarpt udformede med stor præcision, hvilket gør dem velegnede til præcisionsarbejde. Det viser Yaxell ved at skabe så knivskarpe knive med “kun” 3 lag - før i tiden gik der sport i at lave så mange lag som muligt, hvilket gjorde det til en unødvendig taktstok for mange amatørkokke.
Jovist, de 100+ lag giver dig en vanvittig kniv - men det kan være overkill.
Her får du en bragende stærk, holdbar og uhyggelig skarp kniv, der kan tåle tæsk over længere tid. Det er en rigtig arbejderkniv med sans for æstetik - og selve kniven har ikke det gængse, damascerede udtryk - i stedet et mat-look, som giver kniven en finesse, der får den til at skille sig lidt af mængden.
Kokkeknive kan tit blive for glorificerede til et punkt, hvor man nærmest ikke tør andet end at lade den blive på knivmagneten af frygt for at lave et hak i den eller behandle den med mangel på respekt - med Hana-serien sørger de for at vise, at alle bør have kvalitetsknive i køkkenet og at det ikke behøver at være raketvidenskab at få smidt sine SU-knive ud og få noget holdbart i køkkenet på den lange bane.
Samlet set
Yaxell knive bliver ofte omtalt som en investering, da mange kokke og madentusiaster mener, at den ekstra pris er berettiget. Men med Hana-serien kommer vi på et niveau, hvor alle kan være med - uden at gå på kompromis med kvaliteten. Kokkekniven ligger på under 1000 kroner i Danmark, hvilket er en favorabel pris i forhold til den ydeevne og holdbarhed, den tilbyder dig på dine mange køkkeneventyr ude i fremtiden!
Hvordan får jeg fingrene i Yaxells Hana-knive?
Du kan blandt andet købe dem lige her: