Magasinet M!

10 fascinerende ting, som blinde kan ‘se’

Blandt andet lys, bevægelse og farve.

Hvordan ser det egentlig ud, når man er blind? Et spørgsmål, os med godt syn undrer os over, men også et spørgsmål, der kan være svært for blinde at svare på. Især hvis de altid har været blinde; de kender jo netop ikke til andet.

Men faktisk findes der noget, blinde kan se, og jeg må indrømme, flere af dem overraskende mig ret meget! Læs selv med her, hvor vi fortæller om 10 ting, blinde rent faktisk kan se.

ANNONCE

10. Ingenting

”Hvad kan du se?” er nok et af de mest irriterende spørgsmål, du kan stille en blind. Svaret er nemlig ingenting. Som i absolut ingenting. Og hvordan forklarer man lige det? Det er ikke sort, det er ikke hvidt, det er bare ingenting, og at skulle forklare ingenting til en person med perfekt syn er lige så svært som at forklare farver til en blind.

Der findes dog en metode, hvorpå man kan se ingenting. Først skal man lukke det ene øje. Så skal man kigge koncentreret på noget med det andet øje. Virkelig koncentreret. I dette øjeblik kan du se ingenting på dit lukkede øje, ikke engang sort, som du normalt ville gøre, hvis du lukker begge øjne. Det er altså sådan, det er at se ingeting som blind.

.. Selvom jeg, ærligt, ikke rigtig kunne få det til at fungere.

ANNONCE

9. Lys

I 1923 opdagede Clyde Keeler, en studerende ved Harvard University, at blinde mus’ pupiller blev mindre, når de blev udsat for lys. På det tidspunkt vidste vi allerede, at mennesker og mus registrerede lys med to fotoreceptorer placeret inde i nethinden. Disse fotoreceptorer burde dog ikke være aktive for musene, eftersom musene var blind. Keeler opdagede hurtigt, at mennesker og mus havde en tredje fotoreceptor (ipRGCs). I modsætning til de andre fotoreceptorer, som sender information om lyset til billedbehandlingsdelen af hjernen for at skabe synet, sender ipRGCs informationen til forskellige dele af hjernen, men bidrager ikke til synet.

I en anden undersøgelse eksperimenterede en gruppe forskere fra University of Montreal med tre blinde personer. Holdet, som blev ledt af Gilles Vandewalle, havde forsøgspersonerne i et rum, hvor lyset var skiftevis tændt og slukket, imens forskerne spurgte forsøgspersonerne, om lyset var tændt eller slukket.

De opdagede, at de blinde mennesker svarede korrekt de fleste gange. Der var dog en betingelse. Deres hjerner skulle være i en aktiv tilstand, ellers ville de måske ikke registrere ændringen i belysningen.

ANNONCE

8. Ansigtsudtryk

Mennesker oplever generelt, at følelser smitter. Det er et fænomen, hvor en person reagerer på en anden persons ansigtsudtryk eller opførsel – for eksempel som et smil eller gab kan smitte. Blinde mennesker oplever også dette fænomen. De kan måske ikke se dig, men de kan registrere dine ansigtsudtryk og reagere i overensstemmelse med det.

Dette ved vi på grund af resultaterne fra et studie foretaget af Marco Tamietto, en forsker ved Tillburg Universitetet i Holland. Tamietto eksperimenterede med to blinde mennesker. Tamietto viste forsøgspersonerne billeder af folk, der enten smilede eller rynkede på næsen. Han opdagede, at de rent faktisk reagerede på de forskellige ansigtsudtryk, så bliv ikke overrasket, hvis en blind gengælder dit smil en dag.

ANNONCE

7. Alt omkring dem under nær død oplevelser

Vores viden omkring nær død oplevelser (NED) kommer fra mennesker, som har været lige på grænsen til døden. Nogen siger, at de ser dem selv gå gennem en lang, mørk tunnel mod lyset, imens andre hævder at mødes med folk, de kender eller ikke kender. En tredje kategori hævder, at de ser sig selv udefra, imens det sker og de mennesker, der omgiver dem.

Visse blinde mennesker hører til denne tredje kategori. Mange fortæller endda, at de faktisk får synet tilbage under NDE lige efter, de har ”forladt” deres krop.

I 1990’erne gennemførte Dr. Kenneth Ring, professor i psykologi ved University of Connecticut, en række undersøgelser af blande mennesker, der genvandt deres syn under NDE. 15 af hans 21 casestudier, som alle var blinde, fortalte, at de genvandt deres syn under NDE. Tre sagde, at de ikke så noget, og de sidste tre var usikre på, om de så noget eller ej.

En mand rapporterede, at han fandt sig selv i et bibliotek fyldt med milliarder af bøger, og at han så dem helt tydeligt. Vicky Umipeg, en anden patient, som endte på operationsbordet efter et slemt biluheld, fortalte, at hun så sig selv og lægen som opererede hende, efter hun forlod sin krop. Derefter gik hun gennem en tunnel og mødte nogen mennesker lavet af lys. Hun var 22 på det tidspunkt og havde været blind siden barndommen.

ANNONCE

6. Mareridt

Mareridt er resultatet af stress og de følelser, vi har, mens vi er vågne. Takket være undersøgelser foretaget på det Danske Center for Søvnmedicin ved vi, at folk, der er fødte blinde, er fire gange mere tilbøjelige til at have mareridt end den gennemsnitlige person, fordi de oplever mere stress og flere følelser, når de vågne.

Undersøgelsen analyserer 50 personers drømme. 25 var blinde, og 25 havde perfekt syn. 11 af de blinde var født blinde, imens de resterende 14 blev blinde i løbet af livet. Ifølge undersøgelsen havde dem, der var født blinde, mareridt 25% af gangene, mens dem, der blev blinde i løbet af deres levetid, blot havde mareridt 7% af gangene, og dem, der kunne se perfekt, havde mareridt 6% af gangene.

ANNONCE

5. Pop up reklamer

Du er på denne side lige nu, fordi du bruger internettet. Surprise, surprise. Men i den forbindelse kender du sikkert også til onlineannoncer. De kommer i mange forskellige former, og en af dem er en pop up version. Som alle selvfølgelig har deres mening om.. 

Overraskende nok også blinde mennesker. For de synshandikappede er pop up annoncer internettets version af en streaker. Den dukker pludselig op, forsinker den aktivitet, man var i gang med, og fortsætter med at være til gene, indtil den bliver lukket ned. Flere gange kan der gå flere minutter, før blinde opdager, at de har med en pop up annonce at gøre.

Grunden til dette er, at blinde mennesker tilgår internettet med skærmlæsere, som reciterer indholdet af siden til dem. Problemet er derfor størst, når de ikke har en lukkeknap, for selv når de formår at lukke for annoncen, vil skærmlæseren blot genstarte fra toppen af siden og gå igennem hele siden igen. Og det er ret irriterende..

ANNONCE

4. Bevægelse

Som 29 årig fik Milena Channing et slagtilfælde, som efterlod hende blind. Hun troede, hun havde mistet synet for evigt, indtil hun opdagede, at hun kunne se, at vandet bevægede sig, når hun havde sin datter i bad. Hun fortalte det til sin læge, som troede, hun hallucinerede. Han sagde til hende, ”du er blind, og sådan er det!”

Channing valgte dog ikke at lade det være det. Med tiden opdagede hun, at hun kunne se regn, dampen fra hendes varme kop kaffe og hendes datters svingende hestehale. Hun kunne dog ikke se sin datter, selve koppen med kaffe eller noget andet. Andre læger fortalte senere Channing, at hun oplevede ”Riddoch’s phenomenon”, som gør, at blinde mennesker kun kan se objekter i bevægelse.

Dette var muligt, fordi slagtilfældet ikke skadede den del af Channings hjerne, som er ansvarlig for behandling af bevægelige objekter. Channing opdagede hurtigt, at hendes ”syn” blev bedre, når hun også selv bevægede sig. Så hun fik sig en gyngestol.

ANNONCE

3. Visuelle hallucinationer

Blinde mennesker oplever Charles Bonnet syndrom (CBS), som faktisk bare er et andet ord for visuelle hallucinationer. Det er nærmest ligesom almindelige hallucinationer, bortset fra at blinde mennesker er bevidste om eller med tiden lærer, at de ting, de ser, ikke er der i virkeligheden. Denne tilstand er almindelig blandt mennesker, som lige har mistet deres syn, og fortsætter op til halvandet år, inden det ophører, og så er der nogen, der først oplever det flere år efter at være blevet blind.

En 69 årig mand begyndte at lide af CBS seks måneder efter, han mistede synet. Han fortalte, at hun så unormale faconer, mennesker og dyr, herunder edderkopper, som han endda forsøgte at dræbe. Han fortalte også, at han så mennesker, han kendte, som sad ved siden af ham. Årsagen til CBS er et fortsat mysterium, men forskere mener, at det måske er hjernens forsøg på at gøre op for det manglende syn. Denne teori støttes af et eksperiment, hvor 13 mennesker fik bind for øjnene for at efterligne det at være blind i fem dage. Ti deltagere oplevede visuelle hallucinationer efter blot én dag.

ANNONCE

2. Farve

Selvom folk, der er født blinde, intet kan se, kan dem, der er blevet blinde i løbet af livet sommetider se farver. En af disse personer er Damon Rose, en BBC journalist, som blev blind efter en operation som barn. I dag ser han farver. Faktisk ser han så mange farver, at det er blevet et problem for ham.

I en artikel, han skrev for BBC, fortalte han, at farverne viser sig for ham ligesom lys og i forskellige former. Og så skifter de hurtigt. Rose siger, at den eneste ting, han aldrig ser, er mørke. Og det er det eneste, han savner.

ANNONCE

1. Alt

Nogle blinde mennesker har lært at bruge echolocation til at finde vej rundt. Det vil sige, at de producerer en lyd og venter på, at den bouncer tilbage fra en forhindring med et ekko til dem. Med det tilbagevendende ekko kan de vurdere størrelsen og placering af forhindringen og omhyggeligt undgå den. Det er nogenlunde samme metode, både flagermus og delfiner bruger til. Forskellen er dog bare, at objekterne mindst skal være på størrelse med en kop, før det virker på mennesker.. men det er da alligevel ret imponerende!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce