Magasinet M!

24 fantastiske facts - som faktisk er noget værre vrøvl

Nej - du kan ikke se den Kinesiske Mur fra månen, og jo, en and kan godt give ekko, når den rapper. Vi gør op med de mest åndssvage myter (selv om vi stadig tror, at nummer 19 er god nok).

1: Mad og vand
Myten: Du skal vente to timer efter spisning med at svømme. Ellers får du kramper og dør!

Sandheden: Du kan spise (som) Amin Jensen og stadig være i stand til at svømme uden risiko. Til gengæld kan man godt se en sammenhæng mellem indtaget af alkohol og drukneulykker...

2: Sindssyg af sukker
Myten: Hvis børn spiser sukker, får de et sugar rush og bliver sindssyge.

Sandheden: Hvis du nogensinde er kommet til at give din 4-årige nevø et stykke slik efter klokken 18:00, har du sikkert også oplevet en forfærdet (og sikkert speltgnaskende) mor, der har skreget: "Neeeeeej, han bliver helt høj af sukker. Nu kan vi ikke lægge ham før klokken to i nat." Jo, I kan. En analyse fra 1995 af de 23 mest omfattende videnskabelige studier på området har vist, at sukker har... absolut ingen effekt på børn. Glukose-niveauet i blodstrømmen er til hver en tid reguleret, så hjernen får tilpas meget af det.

3: Don't swallow...
Myten: Tyggegummi bliver i maven i syv år, hvis du sluger det.

Sandheden: Det er en myte, der er opfundet af bedsteforældre, der formentlig bare har været bange for, at du skulle få et stykke Hubba Bubba galt i halsen. Ganske vist kan mavesyren ikke gøre kål på den pakke Stimorol, du lige har kværnet, men det glider alligevel igennem systemet uden problemer, så din afføring lugter mint fresh, når det kommer ud sammen med resten af maden.

4: Knæk og bræk
Myten: Hvis du "knækker" fingrene, får du gigt.

Sandheden: Når din mor siger, at du får gigt af at 'knække' dine fingre, kan du svare: "Nej, men det kan føre til hypermobile led og små skader på brusken, viser et amerikansk studie."

ANNONCE
24 fantastiske facts - som faktisk er noget værre vrøvl

5: Den utætte isse
Myten: 50 % af kropsvarmen forsvinder gennem hovedbunden.

Sandheden: Næh, myten stammer fra en amerikansk militærmanual fra 1970, der igen bygger på en temmelig uvidenskabelig undersøgelse fra 50'erne, hvor deltagerne gik rundt i Arktis dækket i tykke lag tøj. Undtagen på hovederne. De frøs sjovt nok mest om ørerne... 

6: Uld på kroppen
Myten: Når du barberer hår af, er det kraftigere, når det gror ud igen.

Sandheden: Hvis du lige selv tænker det ordentligt igennem, kan du godt høre, at det ikke giver ret meget mening, ikk'? Ville Wayne Rooney så ikke bare rage håret af issen for at undgå at blive skaldet. Og er det egentlig ikke præcis den samme hårsæk, det nye hår gror ud af? Jo! Hår kan virke tykkere, fordi det med tiden bliver udsat for snavs, kemikalier og bliver mørkere.

7: Den med Den Kinesiske Mur
Myten: Den Kinesiske Mur er den eneste menneskeskabte genstand, man kan se fra rummet.

Sandheden: Der er masser af ting, som mennesker har skabt, der er synlige fra det ydre rum, men Den Kinesiske Mur er ikke en af dem. Det er derimod en hulens masse storbyer (specielt om natten), nogle kæmpe drivhuse i Almería i Spanien og muligvis Thomas Buttenschøns afro. Hvis du skulle kunne se muren bare 300 kilometer oppe, skulle dit syn være otte gange bedre end normalt. Hvis du skulle kunne tjekke den fra månen, ville det kræve et syn, der var 17.000 gange bedre end gennemsnittet. Det er jo en mur, for fanden.

8: Gulerodsbriller
Myten: Dit syn bliver bedre, hvis du spiser gulerødder.

Sandheden: Faktisk er gulerødder glimrende for dine øjne, da de indeholder A-vitamin, men de kan ikke få dig til at se i mørke - eller gennem pigernes tøj for den sags skyld. Myten startede under 2. Verdenskrig, da englænderne opfandt radaren, så de kunne se tyske fly om natten. For at skjule opfindelsen for fjenden lavede krigsministeriet en kampagne, der gav gulerods-spisning skylden for de mange succesfulde nedskydninger om natten.

9: Rap, rap, ap, ap, p, p
Myten: Når en and rapper, giver det ikke ekko.

Sandheden: Hvis det ikke giver ekko, når en and rapper, så er det fordi den ikke rapper højt nok.

10: Bakteriefri mad
Myten: Hvis du taber mad på gulvet, har du fem sekunder til at samle det op før bakterierne sætter sig fast.

Sandheden: Det er fuldstændig ligegyldigt, om din leverpostejmad ligger på gulvet i et millisekund eller en time. Der vil stadig komme bakterier på. Den eneste forskel er, at den nok samler lidt flere bakterier, hvis du lader den ligge så længe, at fluerne lægger maddiker i den og rotter begynder at trampe rundt i den. Velbekomme

11: Langhåret efter døden
Myten: Negle og hår fortsætter med at gro, efter du er død.

Sandheden: Ligesom alle andre ting i kroppen har både negle og hår brug for energi for at gro - og det er trods alt sjældent, at man ligefrem ser døde personer fulde af den slags. Udover Ozzy og de andre zombier selvfølgelig. Myten er formentlig opstået, fordi huden trækker sig tilbage, når den tørrer ud, hvilket kan give illusionen af, at neglene og parykken bliver længere.

ANNONCE
24 fantastiske facts - som faktisk er noget værre vrøvl

12: Eksplosivt bryllup
Myten: Man må ikke smide ukogte ris til et bryllup, da duer (og andre fugle) sprænger i luften, hvis de spiser det.

Sandheden: Ris er i princippet bare tørrede frø. Ligesom alt andet fugleføde. Det udvider sig, når det bliver vådt, men faktisk ikke lige så meget som andre frø. Med undtagelse af minut-ris, der udvider sig syv gange så meget. Et amerikansk forsøg fra 2002 viste dog, at duers maver sagtens kan klare den slags ris også, så hvis du efter din fætter Franks bryllup ser en død luftrotte ligge foran kirken, er det højst sandsynligt fordi din ADHD-ramte nevø har sparket til den.

13: Mobile dødsfald
Myten: Mobiltelefonernes elektromagnetiske stråling er livsfarlig på hospitaler.

Sandheden: Da en artikel i Wall Street Journal kunne fortælle, at der før 1993 var mere end 100 tilfælde, hvor mobiltelefoners elektromagnetiske stråling havde fucket elektriske apparater op på hospitaler, gik hele verden i panik og forbød brugen af de 'dødelige' apparater. Og selv om flere amerikanske og engelske undersøgelser har modbevist tesen, samt påvist at muligheden for hurtigere kommunikation mellem personalet kan medføre færre fejl, kan du altså stadig ikke snapchatte, mens du besøger tante Oda på Herlev Sygehus.

14: Verdens bedste nyhed
Myten: Alkohol dræber hjerneceller.

Sandheden: Allerede i 1993 påviste neurologen Grethe Jensen, at alkohol ikke dræber hjerneceller. I et forsøg målte hun neuronantallet i hjernen hos alkoholikere og 'normale' mennesker. Og der var absolut ingen forskel. Til gengæld får de 25 shots på Buddy Holly hver fredag dine hjerneceller til at kommunikere dårligere med hinanden, men det har du jo nok allerede opdaget...

15: Sanseløs løgn
Myten: Mennesket har fem sanser.

Sandheden: Nej, vi har faktisk mange flere. Forskerne er en anelse uenige (det er de vist altid), men tallet ligger mellem ni og 20. Der er de fem klassikere syn, smag, hørelse, lugt og føle, men hvad med balance, temperatur, smerte og liderlighed?

16: Hornløse horder
Myten: Vikingehjelme var udstyret med horn.

Sandheden: Myten stammer sandsynligvis fra en produktion af Wagners berømte opera Nibelungens Ring fra 1876, men indtil videre er der ikke fundet vikingehjelme udstyret med ko-dele.

17: Ildelugtende dyretunge
Myten: Hunde sveder gennem tungen.

Sandheden: Vi kan godt blive enige om, at hundes ånde lugter som om, de både sveder, skider og pisser gennem munden. Men hvor de to sidstnævnte lugte højst sandsynligt blot stammer fra hundens sidste tår fra toiletkummen, så har svedlugten altså ikke noget på sig. Bare fordi du pruster som en tysk pornomodel, når du har løbet en tur, betyder det jo heller ikke, at du sveder ud gennem munden, vel? Hunden sveder ikke fra tungen, men derimod fra poterne og næsen. Men faktisk har den svedkirtler over resten af kroppen, hvilket allerede blev påvist i 1830'erne, da et par nysgerrige røvhuller barberede al pelsen af en hund, gav den adrenalin og puttede opvarmede puder på den. Resten af kirtlerne er dog kun til for at give hunden den rette duft, når der skal scores tæver.

ANNONCE
24 fantastiske facts - som faktisk er noget værre vrøvl

18: Den lille general
Myten: Napoleon var en gnom.

Sandheden: Ja, hvis den franske general havde levet i dag, ville han da være lidt af en mandsling med sine 170 centimeter, men da han regerede i starten af 1800-tallet, var han faktisk ret høj i forhold til sine undersåtter.

19: Spild af hjerne
Myten: Du bruger kun 10 procent af din hjerne.

Sandheden: Selv om den latterligt ringe film Lucy prøver at bilde dig ind, at du kun bruger en tiendedel af din hjerne, og dermed går glip af en masse overnaturlige evner, som militæret er vanvittigt interesserede i at udnytte, så er en sund portion skepsis ikke en dum ting, når det kommer til Hollywood. Du bruger allerede 100 procent af hjernen. Også når du sover.

20: Enfoldige mandehjerner
Myten: Mænd tænker på sex hvert syvende sekund.

Sandheden: Det er muligvis rigtigt, hvis du er ved at bladre igennem M!, men ellers går der altså lidt længere tid imellem. Hvis myten skulle være sand, skulle du hoste op med en ny sexfantasi 12.343 gange i døgnet. Så medmindre du er i puberteten (eller Nicole Brøggler), er det altså ret urealistisk.

21: Orm-i-to-logi
Myten: Hvis du skærer en regnorm over (som man jo gør), lever begge halvdele videre i bedste velgående.

Sandheden: Hvis du mister hovedet, får du rigtig svært ved at leve videre, men hvis det er benene, der bliver kappet af i en vanvittig ulykke, mens du forsøger at samle et Ikea-skab, kan du godt leve videre. Det gælder sådan set også for regnorme. Den ende med hovedet vil i nogle tilfælde kunne overleve, men røven er til gengæld ikke meget bevendt. Til gengæld findes der nogle fladorm, hvis kropsdele godt kan leve videre, uanset om hovedet stadig er der eller ej.

22: Bibel-æble
Myten: Den forbudne frugt, som Eva spiste i Paradis var et æble.

Sandheden: Der står faktisk ingen steder i Bibelen, at den frugt, som Eva modtager fra slangen og tager en bid af, er et æble. Forvirringen skyldes, at ordene æble og ond mindede en del om hinanden på old-latin. De fleste forskere hælder i stedet til, at hun har spist en figen eller et granatæble. Men på den anden side er hele bogen jo en myte, så who gives a shit...

23: Øgler, der skifter farver
Myten: Kamæleoner skifter farve efter omgivelserne.

Sandheden: De grimme øgler skifter ofte farve, men det er ikke for at skjule sig for rovdyr med panserbrydende tænder. Det er i stedet for at kommunikere med hinanden, så de kan tyde, om der er lagt op til et knald eller om hun-øglen hellere vil give han-øglen et los i øglebollerne med halen.

24: Toiletskylleri i alle retninger
Myten: Vandet skyller ud den modsatte vej syd for Ækvator.

Sandheden: Okay, nu bliver det lige lidt teknisk. Eller ikke. Ifølge myten er det den såkaldte Coriolis-effekt, der får vandet til at rotere i forskellige retninger, alt efter om du befinder dig på den nordlige eller sydlige halvkugle. Og selv om der findes noget, der hedder Coriolis-effekten, så er den på ingen måde stærk nok til at påvirke vand, der løber i afløbet på det lokum, du lige har brækket dig i på din backpacker-rejse i Australien.

OG SEKS HURTIGE UDEN VIDERE FORKLARING...

- Nej, strudser stikker ikke deres hovedet i sandet.
- Du bliver ikke mere træt af at spise kalkun.
- Du smager ikke forskellige ting med forskellige områder af tungen.
- Du dræber ikke nogen ved at smide en mønt ud fra Rundetårn. Eller Eiffel-tårnet for den sags skyld.
- 'Beam me up, Scotty' bliver aldrig sagt i noget afsnit af Star Trek.
- Og flagermus er ikke blinde. De ser faktisk rigtig godt om natten.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce