Magasinet M!

5 geniale militæroperationer

I dag er det 43 år siden, at massakren i München fandt sted, hvor 11 sportsfolk fra Israel mistede livet. Det blev starten på et årelangt hævntogt for den israelske efterretningstjeneste. Vi har samlet fem af de vildeste militæroperationer nogensinde.

5 geniale militæroperationer
Operation Neptune Spear

Hvem: Navy SEALs

Hvor og hvornår: 2. maj 2011 i Pakistan

Problemet: I 2004 får CIA oplysninger om, at en mand med kodenavnet 'Abu Ahmed Kuwaiti' er en betroet kurer for Osama bin Laden. Der går dog tre år, før de får kendskab til kurerens rigtige navn (som ikke er blevet offentliggjort). Og yderligere to, før de finder ud af, at kureren arbejder meget i et område af det nordlige Pakistan. Ved at skygge ham finder de i august 2010 frem til et bunkerlignende hus i byen Abbottabad, som de nu begynder at overvåge. De bliver snart klar over, at huset skjuler en vigtigere mand end Kuwaiti: Osama bin Laden. Han skal nu enten arresteres eller dræbes - uden at de pakistanske myndigheder bliver involveret.

Operationen: I flere måneder har Navy SEALs-enheden SEAL Team Six trænet i at storme et hus i tre etager. Først 1. maj 2011 finder de ud af hvorfor: Den efterfølgende morgen skal de flyve til Pakistan. Målet er verdens mest eftersøgte mand, Osama bin Laden. Lidt over midnat letter to Black Hawk-helikoptere fra Jalalabad i Afghanistan med omtrent 12 soldater i hver. Helikopterne er stealth-modificerede, så de pakistanske myndigheder ikke kan opfange dem på radaren. Natten er bælgmørk. Næsten uden måneskin. Klokken cirka 01.00 svæver de to Black Hawks over huset i Abbottabad, mens de to dusin mænd glider ned på henholdsvis taget af bygningen og i haven. De stormer huset, hvor de uskadeliggør vagterne én for én uden selv at blive ramt.

Da vagterne er elimineret, gennemsøger de huset rum for rum. De dræber Kuwaiti, hans bror og en af bin Ladens sønner, før de finder Osama i hans gemakker på 2. sal. Selvom han forsøger at beskytte sig bag en af sine koner, bliver han skudt én gang i hovedet og én gang i brystet. I alt bliver 22 personer dræbt eller taget til fange i de 38 minutter, det tager at gennemføre operationen. Hovedparten af tiden bliver dog brugt til at rydde stedet for papirer, computere og andre ting, der kan blive brugt som beviser. Verdens mest eftersøgte mand er endelig fortid.

ANNONCE
5 geniale militæroperationer
Operation Wrath of God

Hvem: Den israelske efterretningstjeneste Mossad

Hvor og hvornår: Europa og Mellemøsten 1972-1979

Problemet: Under OL i München i september 1972 tager den palæstinensiske terror-organisation Sorte September 11 israelske sportsfolk som gidsler, som de senere myrder. Nu vil Israel have hævn og dræbe de ansvarlige.

Operationen: Allerede et par uger efter gidselmassakren beordrer den israelske præsident Golda Meir, at alle ansvarlige - direkte eller indirekte involveret - skal dø. Ikke arresteres. Ikke stilles for en domstol. De skal dø. En specialstyrke under den israelske efterretningstjeneste Mossad får udleveret en liste med terrorister, som man ved har haft en rolle i gidseltagningen.

Med base i Genève i Schweiz begynder de jagten. 16. oktober 1972 opsøger to agenter Sorte September-medlemmet Wael Zwaiter i lobbyen til hans lejlighedskompleks i Rom. Zwaiter rammes af 12 skud. Det bliver startskuddene til en operation, der skal vare i mere end ti år. Kun Mossad ved præcist hvor længe.

Det er også uklart præcist, hvor mange terrorister der bliver dræbt undervejs, men blandt de mest kendte attentater er disse:

- En Mossad-agent udgiver sig i december 1973 for at være en italiensk journalist, der vil lave et telefoninterview med Mahmoud Hamshiri. Da Hamshiri identificerer sig selv i telefonen, udløser andre agenter en bombe i lejligheden med en fjernbetjening.

- Hussein Al Bashir bliver i 1973 dræbt af en bombe i sit hotelværelse på Cypern.

- Basil al-Kubaissi bliver i 1973 skudt ned på gaden i Paris.

- I en operation kendt som Spring Of Youth i april 1973 dræber det israelske svar på Navy SEALs, Sayeret Matkal, i samarbejde med Mossad yderligere tre fra dødslisten under et møde i Beirut, Libanon.

- Efter seks års jagt på Ali Hassan Salameh finder holdet ham i Beirut i 1979. Ali Hassan Salameh passerer en bil fyldt med sprængstof. Få sekunder efter er han død.
I alle tilfælde modtager ofrenes familier alle en buket blomster med et kort, hvor der blot står: "Vi glemmer ikke, og vi tilgiver ikke." Mordet på Salameh er det sidste bekræftede under operationen, selvom blandt andet Yasser Arafat anklager Mossad for mordet på PLO-lederen Atef Bseiso i Paris i 1992. De franske myndigheder skyder i stedet skylden på en anden palæstinensisk gruppe, Abu Nidal.

ANNONCE
5 geniale militæroperationer
Operation Uranus

Hvem: Den sovjetiske hær

Hvor og hvornår: 19.-23. november 1942 omkring Stalingrad (nu Volgograd)

Problemet: Siden slutningen af august 1942 har den sovjetiske by Stalingrad ved Volga-floden været besat af Hitlers tyske tropper. Nu skal den vindes tilbage - og tyskerne skal indse, at de ikke kan erobre Sovjetunionen.

Operationen: De sovjetiske hærledere har planlagt Operation Uranus i knap to måneder. Nu skal den føres ud i livet. De tyske styrker, som har opbakning af rumænske, italienske og ungarske armeer, er blevet trukket langt ud, fordi Hitler satser på at erobre et kæmpestort område på én gang.

Det betyder, at de forskellige armeer skal dække større fronter end normalt og ikke ligger tæt nok til at komme hinanden til undsætning. Det vil de sovjetiske soldater udnytte. 19. november 1942 bomber de om morgenen to rumænske stillinger syd for Stalingrad og skærer dermed en linje mellem rumænerne og de tyske styrker i og omkring Stalingrad.

Dagen efter begynder Stalins styrker bombardementerne og offensiven fra nord. Samtidig går styrkerne fra syd, der har afskåret hjælpen fra tyskernes rumænske allierede, bagom vest for de tyske stillinger. 22. november om aftenen er de tyske styrker i Stalingrad fuldstændig omringet af sovjetiske styrker. Kampene fortsætter sporadisk den efterfølgende dag, men tyskerne må sande, at 200.000-250.000 af deres soldater er fanget i Stalingrad uden mulighed for at få forsyninger eller slå igen. Det første spadestik til Hitlers grav er en realitet.

ANNONCE
5 geniale militæroperationer
Operation Feuerzauber

Hvem: GSG 9 og SAS

Hvor og hvornår: Mogadishu, Somalia, 18. oktober 1977

Problemet: Fire medlemmer af den palæstinensiske terror-organisation PFLP har kapret et Lufthansa-fly med 86 passager om bord. Efter flere mellemlandinger i Mellemøsten - blandt andet i Yemen, hvor terroristerne skyder førstepiloten - lander flyet i Somalias hovedstad Mogadishu 17. oktober 1977. Gidslerne skal nu befries, og terroristerne uskadeliggøres.

Operationen: Terroristerne har, siden de kaprede flyet over Middelhavet, krævet, at fængslede medlemmer af den tyske terror-organistation Rote Armee Fraktion bliver løsladt. Derfor sidder tyske embedsmænd klokken to om morgenen og fortæller terrorlederen på flyet, Zohair Akache, at de frigivne fanger er på vej med et fly, der er mellemlandet i Cairo, Egypten. Men det er løgn. En afledningsmanøvre. Præcis ligesom det bål, somaliske soldater har tændt 100 meter fra flyets forende for at lokke terroristerne op i cockpittet. Det lykkes.

Mens 30 medlemmer af den tyske specialstyrke GSG 9 og to engelske SAS-soldater nærmer sig flyet bagfra i ly af mørket, stormer tre af terroristerne frem i cockpittet. Der er kun én tilbage i kabinen, da de sortklædte soldater kravler lydløst op ad sortmalede aluminiumsstiger mod flyets døre.

Et hold åbner sagte den forreste dør, mens to andre hold river nødudgangene ved vingerne op. Pludselig vælter soldaterne ind, mens de på tysk råber til passagererne, at de skal dukke sig. Terroristerne, som ikke forstår sproget, bliver stående, men falder, da de bliver ramt af skud. To af dem dør med det samme, en dør et par timer senere og en bliver såret, men overlever. Kun tre passagerer og en stewardesse får overfladiske skrammer - og dermed er Operation Feuerzaber en af de mest vellykkede gidselaktioner nogensinde.

ANNONCE
5 geniale militæroperationer
Operation Chavín de Huántar

Hvem: Fuerzas de Operaciónes Especiales (FOE), Peru

Hvor og hvornår: 22. april 1997 i Lima, Peru

Problemet: I 126 dage har oprørsgruppen Movimiento Revolucionario Túpac Amaru (MRTA) forskanset sig med 72 gidsler på den japanske ambassade i Perus hovedstad, Lima. Oprørerne vil have løsladt andre oprørere fra fængslerne. Blandt gidslerne er flere højtstående diplomater og den peruanske udenrigsminister. Nu skal gidslerne befries.

Operationen: Under den lange belejring af ambassaden har oprørerne flere gange haft brug for forsyninger udefra. Det har landets specialstyrke, FOE, udnyttet til at smugle hele 800 mikrofoner ind i ambassaden. Den ledende oprører, Néstor Cerpa, har desuden to gange haft journalister inde for at lade sig interviewe.

Det udnytter FOE også til at sende forklædte soldater ind for at rekognoscere. Desuden har de fået plantet en mikroskopisk radio samt en personsøger hos et af gidslerne, flådeadmiral Luis Giampietri, som hele tiden sørger for at opdatere om begivenhederne i huset. Derfor ved de i alt 142 specialtrænede soldater, der stormer huset 22. april 1997 præcis, hvad de går ind til.

13 af de 14 oprørere er i gang med en lille fodboldkamp i stueetagen, mens samtlige gidsler bliver bevogtet af en enkelt mand på 1. sal. Gieampietri har sørget for, at gidslerne alle er klædt i lyst tøj, der skiller sig ud fra oprørernes. Han har også sørget for at samle dem tæt på et rum, der har en dør ud til en terrasse, hvorfra de skal reddes ned. Derefter giver han beskeden: "NU."

Et af de i alt syv forskellige hold, der udgør den samlede redningsaktion, står i en kloaktunnel lige under stuen, hvor oprørerne spiller fodbold. De detonerer en bombe, der dræber fem øjeblikkeligt. Samtidig stormer de andre hold ind med maskinpistolerne trukket. De overlevende MRTA-medlemmer stormer ovenpå for at henrette gidslerne. Flere af dem bliver mejet ned på vej op ad trappen.

Resten mister livet, da de møder soldaterne, som er kommet ind fra vinduerne og dørene på førstesalen. Da røgen har lagt sig, er kun to soldater og et gidsel omkommet, mens alle oprørerne er døde. Operation Chavín de Huántar er en succes.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce