Magasinet M!

5 ting Hollywood lyver omkring på film

Filmmagere trodser fysikken, fysiologien og andre videnskaber, når de overvælder os med for eksempel skuddueller under vand og eksploderende biler.

5 ting Hollywood lyver omkring på film
Eksploderende biler

Ifølge Hollywood behøver du blot en pistol eller et sammenstød, så er du garanteret en eksploderende bil. Men i virkeligheden kan et skud i benzintanken eller et frontalsammenstød ikke få bilen til at eksplodere.

Benzin selvantænder først ved temperaturer på 246- 280 graders celsius, eller hvis der er en flamme. Og en kugle fra en pistol eller et hårdt stød tilfører ikke nogle af delene.

Læs også: Hollywood møder videnskaben

ANNONCE
5 ting Hollywood lyver omkring på film
Tag en bane mælkepulver

Det er ikke sjældent, at film-karakterer har et galoperende stofmisbrug - som de indtager gennem næsen.

Det ville naturligt nok give svære arbejdsforhold for filmsettet, hvis skuespillerne var nødt til at indtage rigtig kokain. I stedet er mælkepulver en populær substitut.

Det har samme konsistens som kokain - men ingen affekt. Hvis skuespilleren er laktoseintolerant kan vitamin B i pulverform bruges.

Læs også: Science fiction bliver til virkelighed

ANNONCE
5 ting Hollywood lyver omkring på film
Skudduel under vand

Filmens helt er faldet i vandet, og nu hvisler kuglerne om ørene på ham, fordi skurken står på båden og sigter efter ham. Men i virkeligheden er det ganske trygt, at befinde sig i vand i en sådan situation.

En pistol vil fungere i vand, fordi patronhylsteret er vandtændt og godt kan antænde i det våde element. Men vandet vil hurtigt bremse kuglen, fordi vandet er 800 gange tungere og dermed yder en meget større modstand end luft.

Se videoen, hvor norsk vovehals lader sig skyde under vand.

ANNONCE
5 ting Hollywood lyver omkring på film
Lyde, du tror, du hører

I film som Irréversible og American History X bliver menneskekranier smadret på mest makabre vis med henholdsvis en brandslukker og mod en fortovskant. De medfølgende lyde er om muligt endnu mere makabre end synet - som selvfølgelig også er et trick.

Læs også: Quiz - Hollywood film og videnskab

Men også her snyder filmen os. Og en række almindelige hverdagsaggregater kan bruges i film.

En smadret vandmelon kan give lyd til et knust kranie eller udklækning af et æg. Bladren i en bog kan forstærke lyden af fugle, der flyder forbi. Og at knuse bolsjer kan simulere brækkede knogler.

ANNONCE
5 ting Hollywood lyver omkring på film
Smadrede glasflasker

På barer i film kan alt ske. Og sandsynligheden for at få en glasflaske i hovedet er stor. Heldigvis er skaden lille, fordi disse flasker er lavet af sukker eller glukosesirup.

Fordelen ved sukker som materiale er, at det smadrer på samme måde som rigtig glas. Se, hvordan du laver din egen sukker-flaske .

ANNONCE
Del

Seneste nyt