Magasinet M!

Ba Game, Skotlands vanvittige sportstradition: 350 spillere, 1 bold, ingen regler

Kampen kan vare alt mellem 45 minutter og 8 timer.

Skotland er kendt for rigtige mange ting. Alt fra det barske, men smukke naturområde til deres fantastiske evner i forhold til at lave en solid whisky på de ca. 130 forskellige destillerier.

Men vidste du, at de hvert år til jul og nytår spiller et boldspil, der hedder Ba Game? Spillet foregår på Orkney-øerne, og det er ikke for sarte sjæle.

Her snakker vi ikke bare en lille, hyggelig fodboldturnering, hvor man afslutter året og højtiden med lidt hyggesport - nej, vi snakker et middelalderligt vanvidsspil, hvor to forskellige grupper af mødes i en duel - den ene gruppe hedder ‘Uppies’ og den anden hedder ‘Downies’.

Som navnene antyder, så handler det om, hvor man kommer fra i området. Vi snakker altså et kamp, hvor fiskerne (Downies) møder landmændene (Uppies) i en evig kamp om respekten på øen.

En sportsgren, som kan dateres (minimum) 3 århundreder tilbage. Den er intens!

ANNONCE
Ba Game, Skotlands vanvittige sportstradition: 350 spillere, 1 bold, ingen regler

Hvordan foregår kampen?

Målet med sporten er ‘hail the ball’ - det handler basalt set om, at få bolden over på den ‘rigtige’ side af øen for det respektive hold. Det ene hold skal kaste bolden i havnen (downies), mens de andre skal kaste bolden mod porten ved Workington Hall Parklands (Uppies).

Spillet kan ofte have op til 350 mænd, der kæmper om bolden på én gang.

350 mand kan godt blive en forvirrende omgang.. specielt fordi, at folk ikke spiller med holdtrøjer.

Du SKAL kunne kende dine medspillere - ellers er du fucked.

Der findes både en almindelig Ba game for voksne, og en Boys' Ba, som kun er for 15 år og nedefter. Kvinderne prøvede kræfter med Women's Ba i 1945 og 1946, som blev afskrevet i datiden, da det på daværende tidspunkt ikke var 'kvindeopførsel' - kvinderne har ikke spillet siden.

Spillet kan vare i alt fra 45 minutter til 8 timer, og med så stor en folkemængde, så bliver der ofte foretaget en ‘udskiftning’ - det vil sige, at en gruppe af udkørte holdspillere finder den nærmeste pub og genvinder styrken til senere.

Vinderholdet får et trofæ, som hedder ‘Ba’. Statistik siger, at for at kunne vinde trofæet og forstå spillet ordentligt, skal du have prøvet det i ret lang tid - faktisk en erfaring på ca. 20 år, før du kan holde trofæet i dine hænder.

Bolden?

Bolden er lavet af koskind og har en størrelse på 53 centimeter i omkreds. Til gengæld vejer den 1,1 kg!
 

Reglerne?

Den eneste regel er, at man som skotte selvfølgelig skal være med på det ‘geografiske’ hold, hvorfra man kommer. Har man som turist lyst til at være med, så afhænger det af, hvordan du kom til øen. Sejlede du dertil? så er du en Downie. Fløj du dertil fra Edinburg, så er du en Uppie.

Turistbureauet anbefaler dog strengt, at turister holder sig væk fra konceptet, da flere mennesker søger 'eventyrsport'-konceptet - men ender med at gabe over mere, end de lige havde regnet med!

Ingen regler? Jamen, hvem styrer spillet?

Der er ingen officielle regler, men man arbejder efter et code of honour. Det vil sige - du må ikke slå de andre ihjel. Oh well.

Brækkede ribben, hjernerystelser og andre skavanker er ofte en selvfølge, men kammerateriet er helt fantastisk på holdene - temperamentet løber selvfølgelig af med folk i så stor en testosteron-koncentration over for modstanderen, men der bliver aldrig båret nag. Al vrede og rivalisering bliver udlevet under kampen.

Det er lidt ligesom The Purge som vredesterapi - bare uden dødsfald (endnu).

Under en Highland Park-whiskysmagning i denne uge fik vi lige at vide, at en spiller fra Ba Game i 2017 først lige er vågnet af sin koma nu - tre måneder efter kampen.

Holy fuck.

 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce