Magasinet M!

Når fodbold bliver krig: Englands vildeste fodboldrivaler

Endelig er der gang i Premier League igen. Det betyder både bedre fodbold i fjernsynet - og vilde, hadfyldte opgør på tilskuerpladserne. På et plan hvor Superligaen slet ikke kan være med...

Når fodbold bliver krig: Englands vildeste fodboldrivaler

Arsenal vs. Tottenham
Hvorfor er det vildt: De to London-klubbers rivalisering er legendarisk i England, og de interne kampe, der går under navnet North London Derby, er nogle af sæsonens højdepunkter for klubbernes fans. Det er da også, hvad den danske midtbaneslider John 'Faxe' Jensen, der tørnede ud for Arsenal, husker: "Det er et af de største lokalbrag i verden, og det var fantastisk at være med til som spiller." De to klubbers første opgør foregik i 1887, men det var først i 1919, at rivaliseringen virkelig tog til. Den daværende 1. division i England skulle udvides med to hold til 22, og Tottenham, der var sluttet på 20. og sidstepladsen og ellers stod til nedrykning, regnede med, at det ville betyde, at de ville blive oppe. Sådan skulle det ikke gå. Arsenal, der var sluttet som nummer fem i 2. division, bød nemlig også ind på pladsen, og ganske usportsligt gik pladsen tilTheGunners fra Arsenal. Tottenham-fans var rasende, og det er sidenhen blevet kraftigt insinueret, at den daværende Arsenal-formand Sir Henry Norris havde smurt hjulene hos beslutningstagerne ganske voldsomt.
Bonus-info: Arsenal-fans har en årlig festdag, der hedder St. Totteringham's Day - det er den dag i løbet af sæsonen, hvor det er matematisk umuligt for Tottenham at slutte over Arsenal i Premier League.

ANNONCE
Når fodbold bliver krig: Englands vildeste fodboldrivaler

Portsmouth vs. Southampton
Hvorfor er det vildt: Som de to mest succesrige klubber på den engelske sydkyst kan man ikke undgå en vis form for intern rivalisering. Men indtil 1970'erne var der faktisk ingen bitterhed mellem disse klubber, da fansene sagtens kunne finde på at tage ind og se det andet hold, hvis deres eget spillede på udebane. På grund af, hvordan de to byer har klaret sig økonomisk siden da, er det interne had dog kun vokset siden da. Hadet nåede exceptionelle højder i 2004, da Portsmouth-træner Harry Redknapp startede hos Southampton bare et par uger efter, han havde trukket sig fra stolen i Portsmouth. Portsmouth-fans trak i t-shirts med billeder af Judas og ordene "Rot In Hell" - en slet skjult henvisning til deres følelser over for Redknapp. Overraskende nok skiftede Redknapp tilbage til Portsmouth året efter, og selvom han i 2008 kunne føre klubben til en pokaltriumf i FA-cuppen, var hans etårlange romance med Southampton ikke glemt.  
Bonus-info: De to holds indbyrdes kampe i 1. division i sidste sæson førte til to gange uafgjort. Men klubbernes overordnede succes var meget forskellig, da det lykkedes Southampton at rykke op i Premier League, mens Portsmouth blev sat under økonomisk administration og tvangsnedrykket til 2. division.

ANNONCE
Når fodbold bliver krig: Englands vildeste fodboldrivaler

Birmingham vs. Aston Villa
Hvorfor er det vildt: Rivaliseringen i The Second City Derby, som kampene mellem Birmingham og Aston Villa kaldes, startede helt tilbage til 1879, hvor de to hold mødte hinanden første gang. Lige siden har deres interne kampe ellers bare holdt ved - dog med Aston Villa som det lidt mere succesrige hold, hvilket på ingen måde har lagt en dæmper på gemytterne. Et godt eksempel er deres interne kampe i sæsonen 2002-2003. Birmingham var netop rykket tilbage op i Premier League, og derfor skulle de to hold mødes to gange internt i ligaen. Begge kampe blev spillet om aftenen, og det resulterede i optøjer, da fansene derved havde haft hele dagen til at drikke sig fulde. Det havde planlæggerne lært noget af til sæsonen efter, hvor Aston Villas og Birminghams indbyrdes kampe lå ved frokosttid.
Bonus-info: I 2011 skabte Birmingham-træner Alex McLeish furore, da han skiftede til trænerjobbet i Villa. Hverken Birmingham- eller Villa-fans var tilfredse med dén beslutning: Birminghams fans mente, det var et forræderisk træk, og Villa-fansene syntes, at McLeish havde en røvsyg spillestil, og så hjalp det ikke, at han kom fra ærkerivalerne. Han holdt da også kun en enkelt sæson.

ANNONCE
Når fodbold bliver krig: Englands vildeste fodboldrivaler

West Ham vs. Millwall
Hvorfor er det vildt: Nok det bitreste lokalopgør i England. De to klubber blev grundlagt i slutningen af 1800-tallet af håndværkere fra to konkurrerende firmaer i det østlige London, og fjendtligheden og rivaliseringen har holdt ved lige siden. Dette på trods af, at de to hold de seneste årtier faktisk har befundet sig i forskellige divisioner og derfor ikke har mødtes så ofte på grønsværen. Det har så til gengæld betydet, at både fans og spillere har kunnet gå ordentlig bananas, når de to hold endelig tørner sammen. Det mest eksplosive sammenstød foregik i 2009, da de to hold trak hinanden i en pokalkamp. Om aftenen 25. august 2009 gik hooligans fra de to klubber amok på hinanden uden for stadion, hvilket resulterede i 20 sårede, inklusive en Millwall-fan, der blev stukket ned. Under selve kampen invaderede West Ham-fans banen tre gangeogtvang dommeren til at udsætte kampen midlertidigt. Efterfølgende blev West Ham tvunget til at betale 1,2 millioner kr. i bøde til den engelske fodboldforening, FA.
Bonus-info: I sæsonen 2010-2011 stod West Ham til at rykke ud af Premier League. Den afgørende kamp blev spillet 15. maj 2011 mod Wigan Athletic. Da Wigan udlignede til 2-2, fløj et fly hen over stadion med et banner, hvorpå der stod: "Avram Grant - Millwall legend". Flyet var bestilt af Millwalls fans, og banneret var en fin hentydning til, at Grant - West Hams træner - ikke var i stand til at redde klubben fra nedrykning.

ANNONCE
Når fodbold bliver krig: Englands vildeste fodboldrivaler

Liverpool vs. Manchester United
Hvorfor er det vildt: "Nok de mest berømte kampe i engelsk fodbold." Manchester United-legenden Ryan Giggs opsummerer ganske fint, hvor meget fokus der egentlig er på kampene mellem de to rødklædte mandskaber. Rivaliseringen daterer tilbage til starten af den industrielle tidsalder, hvor de to byer lå i kamp om at være den mest betydningsfulde i det nordvestlige England. I dag foregår al fejde dog på banen mellem de to hold, der begge mener, de har ret til titlen som Bedste Engelske Fodboldklub Nogensinde. De er da også Englands to mest succesrige mandskaber med 60 og 59 forskellige trofæer til henholdsvis Manchester United og Liverpool, så der er noget på spil, hver gang bolden bliver givet op mellem de to hold.    
Bonus-info: Bitterheden mellem de to klubber ligger også dybt i spillerne. For eksempel har Manchester Uniteds Wayne Rooney forklaret, hvordan han allerede fra barnsben hadede Liverpool, mens Liverpools Stephen Gerrard nægter at bytte trøje med Manchester United-spillere, fordi han ikke vil have dem i sit hus.

ANNONCE
Når fodbold bliver krig: Englands vildeste fodboldrivaler

Sunderland vs. Newcastle
Hvorfor er det vildt: Fjendskabet her har rødder helt tilbage til den engelske borgerkrig i 1642, hvor byerne Newcastle og Sunderland stod på hver sin side af konflikten. På banen mødtes de første gang i 1883, men deres første bemærkelsesværdige dyst var på langfredag i 1901, hvor kampen måtte aflyses, da 120.000 fans forsøgte at komme ind på et stadion med plads til 30.000. Det resulterede selvfølgelig i optøjer, og det markerede begyndelsen til nogle opgør, hvor fansene tog endog meget aktiv del i løjerne. Flere gange er kampe blevet afbrudt på grund af tilskuere, der er løbet på banen; i 2011 blev 24 Sunderland-fans for eksempel arresteret, da de forcerede hegnet og løb ind og væltede Newcastles målmand omkuld.  
Bonus-info: Et af de mest berømte opgør foregik 25. august 1999, hvor Newcastles daværende manager, Ruud Gullit, valgte at spare de to topscorere Alan Shearer og Duncan Ferguson. Det resulterede i en Sunderland-sejr på 2-1, og Gullit blev nødt til at trække sig tilbage på grund af voldsomme fanprotester.

ANNONCE
Del

Seneste nyt