Magasinet M!

Når jalousi dræber al kærlighed og sexlyst

Måske puster du ud oven på et brudt og nedslidt parforhold, hvor du blev nødt til at gå, fordi jalousien ødelagde AL kærlighedMåske sidder du lige nu og er HAMRENDE jaloux eller har en partner, der er det. Måske puster du ud oven på et brudt og nedslidt parforhold, hvor du blev nødt til at gå, fordi jalousien ødelagde AL kærlighed. Måske er du bare rigtig nysgerrig på, hvad jalousi egentligt er. Uanset hvorfor du læser, har du en simpel agenda: ”Du vil vide mere om jalousi!”
 
Jalousi er faktisk en ganske almindelig følelse, som vi alle indeholder. Den er faktisk medfødt, og kan i mild grad være en hjælp i parforholdet. Hvis man f.eks. oplever et ”stik” af jalousi, kan man bruge det til at mærke efter, HVOR meget man egentligt elsker sin kæreste, måske gøre en ekstra indsats i forholdet eller fortælle ens partner, hvor meget man holder af vedkomne.
 
Men når vi skruer op for jalousi-termostaten, så stopper festen også, for så begynder det jaloux monster at æde sig ind på kærligheden og sexlivet i små, men ganske sikre bidder. Én mundfuld efter den anden bliver der gnasket, og det grønne jalousi-monster bliver federe, større og fylder mere og mere, jo flere konflikter, skænderier og kaskader af beskyldninger, katastrofetanker og mistro, den bliver fodret med.
 
For at jalousi overhovedet kan opstå til at begynde med, er der nødt til at være nogle bestemte faktorer tilstede, nemlig dig og så ”et eller andet”, som du tænker og tror, du ikke har lyst til at miste. Det skal virkelig have betydning for dig, for at jalousien kan gro bedst. Du bliver jo ikke jaloux på nogen måde over at genboens mand flirter med kassedamen i Kvickly!

Jalousi opstår først og fremmest på et tankemæssigtplan. Dvs. du har nogle tanker og gerne katastrofale tanker om, hvad din partner kan finde på, og måske er det de samme 5-10 tanker, der kører igen og igen, når du oplever situationer med jalousi. Du kan også opleve det som om en ”play-knap” bliver trykket ned, og så kører maskinen igen!
 
De her giftige jalousitanker, der drøner rundt i dit hoved udløser en række ubehagelige jalousifølelser så som frustration, irritation, angst, vrede, frygt, ensomhed osv. Jalousifølelser er nuanceret og er ofte mange blandede følelser, der flyver rundt i kroppen og hovedet på én gang. Derfor kan det være meget svært at skelne de forskellige jalousifølelser fra hinanden, men også svært at skelne jalousitanker fra jalousifølelser.
 
Måske mærker du endda jalousien i kroppen rent fysisk. Det kan være, du får en knude i maven, halsen snørrer sig sammen, du begynder at svede i hænderne eller dit hjerte slår hurtigere end ellers. Og som sidste trumf, og som reaktion på både tanker, følelser og kropslige fornemmelser, så kommer dine handlinger og din adfærd, og det er lige præcis HER, at din partner ser og møder jalousien, for det er her man kan se den, nemlig i det du gør. 
 
Så hvis jeg nu havde et videokamera oppe i dit hus – så ville jeg jo kun se den ydre jalousi og slet, slet ikke hele den indre jalousi, du oplever inden i og som er ved at drive dig til vandvid. Derfor kan det komme som lyn fra en klar himmel for den part, der ikke er jaloux, og som måske står fuldstændig målløs og måbende og slet ikke aner, hvad pokker der egentligt foregår.

Og det allerværste ved jalousien er faktisk, at det er så pokkers tabubelagt! For det betyder jo i praksis, at man går rundt med det helt alene og sjældent ved, at der er hjælp at hente. Man får ikke noget sparring eller hjælp fra vennerne eller hører om, at de nogle gange oplever at være jaloux i en eller anden grad, for man er SÅ flov, skammer sig og tænker ofte, at man er en falliterklæring eller den eneste i verden, der går rundt og har det sådan. Men der er masser af hjælp at få, og bare dét, at du læser denne artikel, er første skridt i den rigtige retning, så ros lige dig selv!
 
Erkendelse af, at der er et problem, der fylder i dit liv er nemlig trin ét.
 
De kærligste hilsner

Maj Wismann, sexolog og parterapeut.

Kan du nikke genkendende og vil du læse endnu mere om jalousi og få gratis redskaber til at arbejde med din jalousi nu?
 
Læs mere her ”Få gratis hjælp til din jalousi – sådan arbejder du med jalousien”

Skrevet af: Maj Wismann – www.websexolog.dk

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt