Magasinet M!

Når kæligheden tager overhånd

Lever du i en osteklokke…Vi kender det nok alle sammen. Vi forelsker os, lukker os inde på studerværelset i månedsvis, ser ikke andre, end hinanden, dyrker sex, ser film, spiser junkfood og pjækker fra skolen, eller jobbet i tide og utide. Der må ikke gå et øjeblik til spilde, for tænk, hvis det ikke kommer igen. Man er kort og godt, hjernevasket!

Den tur kender de fleste, og efter et stykke tid vågner man op og begynder igen, at se venner og familie. Man indtager diskotekerne, slår sig løs og har det sjovt, også sammen.

Men der er også dem, der aldrig kommer ud af "osteklokken". De lukker sig selv, og hinanden inde og oplever ikke en skid. Der er ingen samtaleemner, ingen oplevelser man kan fortælle om, og det er her, det hele går skævt. Den ene part får nok, eller de beskylder hinanden for, at leve bag tremmer. Og det var så det forhold. Hvor blev forelskelsen af!

Det farligste man kan gøre er, at forbyde kæresten at gå til tirsdagsfodbold med vennerne, som han har gjort i flere år, eller at lade hende tage ud og spise med veninderne. Man skal unde hinanden lidt frihed, og tid sammen med andre mennesker. Hvis man ikke oplever noget går man i stå både følelsesmæssigt og intellektuelt. Det er gennem oplevelser og socialt samvær vi udvikler os, stimulerer hjernen og hjertet.

Der er ikke meget ved, at komme hjem til en kæreste, som ikke har noget at fortælle, der aldrig oplever noget og forventer at den anden part har det på samme måde. Skal man så leve i stilhed resten af livet? Det kan i hvert fald blive nødvendigt, for der er da absolut ikke noget at tale om. Ud over at man kan skændes over at han kiggede på en afklædt dame der dukkede op i en reklame, eller ham den lækre fra en af de utallige TV-serier hun følger med i.

Det er her kærligheden tager overhånd, og lige så langsomt begynder at dø. Egoisme og lavt selvværd overtager styringen af jeres liv. Det er ikke sundt for nogen af jer. På et eller andet tidspunkt må man lære at bryde med disse indgroede vaner og styringer af jalouxi. For det er hvad det er, jalouxi over, at den anden part, skal opleve noget uden du er med.

Det er også på dette tidspunkt, man begynder at miste lysten til sex. Ikke fordi man frastøder hinanden, der er bare så mange følelser i klemme, at de overskygger glæden ved alt andet.

Vel er det skønt, at være to, helt alene, i starten af et forhold. Men pas på, det er allerede nu, du skal være OBS på den anden part. Det er ikke svært at finde tegn på jalouxi, og selv om de ikke er så markante i starten, så kan de udvikle sig med lysets hastighed, og så er der ikke meget fornuftigt at stille op. Ud over at gå og være sig selv, til den rigtige dukker op.

Et sundt forhold deler oplevelser, accepterer at den anden har venner og familie, som man gerne vil være lidt alene med engang imellem. Kærligheden er ikke forbi, bare fordi man vil have lidt frihed. Man savner da også hinanden når man ikke kan være sammen, men det er lige som også meningen og et tegn på, at man stadig er forelsket. Man har noget at glæde sig til, - at være sammen med kæresten igen.

En af de største glæder ved parforholdet er følelsen af, at blive forstået, elsket og at genelske. Det ruster jer til at modstå konflikter, fordi I på den måde lærer hinanden at kende og ved hvor jeres grænser er.

Jalouxi er den følelse man får når man står over for at miste en man holder af, måske sin kæreste. Man skal bare huske, at man ikke er ved at miste kæresten fordi han/hun tager en tur i byen med vennerne. Jalouxi kan også være et utryk for, at man er bange, uden at vide for hvad.

Hvis du f.eks. får denne grimme følelse, som i dag, hvor vi skriver år 2003, stadig er lidt tabu, når I er til en fest sammen, så gå hen til kæresten og sig som det er. - Skat jeg føler mig jaloux lige nu, men ved ikke helt hvorfor! Måske har "han" talt med en smuk pige, og selv om du ved at der ikke sker noget, får du denne følelse. Hvis din kæreste er sød, giver han dig selvfølgelig et knus. Man skal bare lære at sige det, det er ikke farligt og du har været ærlig.

Skindsyge er derimod fantasier og forestillinger om at man kan miste en man holder af, -kæresten. Det er forestillinger der ikke har hold i virkeligheden. Man får lyst til, at kontrollere sin partner, og er hele tiden mistroisk. Denne følelse stammer ofte fra fortiden, hvis man har mistet nogen, traumaer eller hvis man har en lav selvfølelse. Det er meget belastende for den skindsyge, fordi han/hun godt ved, at der ikke er hold i disse tanker, men det er svært at styre. Og det er meget svært for omgivelserne at være evigt tålmodige, da det er nedbrydende, at være under konstant grundløs mistanke.

Sådan har det nok været i årtusinder. Men i dag, hvor så mange børn har forliste ægteskaber med i bagagen når de rejser hjemmefra, er det ikke svært at føre følelsen af svigtet med sig ind i voksenlivet. At føle sig ensom og glemt er slemt, man skal bare ikke overføre den til alt, der sker i ens liv.

I behøver ikke at holde jul sammen fordi I har kendt hinanden i en måned, ingen af jer behøver at aflyse sommerferien med vennerne eller sige nej tak til mors frikadeller hver søndag. Måske er I forelskede lige nu, men med alderen kan man godt vokse fra hinanden og så er det ret skidt at den - udfarende- part har levet som en vacumpakket kartoffel. For hvor vil man gå hen bagefter, når det hele er slut? Dem man talte med før, har sandsynligvis fundet andre græsgange, hvis de overhovedet kan huske en, eller gider tale med en.

Hvis du ønsker et sundt forhold, så støt dig til venner og familie. Oplev verden mens du kan og gør din kæreste ikke det sammen, så lær ham/hende det. Det behøver ikke være svært.

Et sundt forhold er ikke:

-At nægte hinanden socialt samvær med venner og familie

-At nægte hinanden oplevelser

-At leve i tosomhed

-At være mistroisk

-At "stjæle" hinandens liv

-At lege "politi" over for hinanden

-At kontrollere hinandens lommer

-At nægte hinanden venner af modsatte køn

-At bremse udviklingen hos hinanden

Et sundt forhold er:

-At have sine egne interesser

-At have sine egne venner

-At dele oplevelser

-At tale sammen

-At stole på hinanden

-At savne

-At glæde sig over hinandens oplevelser

-At have det sjovt sammen

.. og man kunne blive ved. Bare husk, at sætte pris på hinanden, og glæd jer over at I som kærester, også kan være gode venner. Nyd forelskelsen, livet og ungdommens frihed, før de store ansvarsposter vælter ned over jer, for den dag kommer også. Men har man fra starten lært, at værdsætte hinanden, vil det hele håndteres på en lettere måde. Det er også en stor glæde når I taler om "gamle dage", at I begge kan huske smukke og glade øjeblikke.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce