Magasinet M!

Nyt firma vil hjælpe dig af med uretfærdige p-bøder

Ti-meter-reglen. Vi kender den allesammen, og vi har nok allesammen fået en p-bøde eller ti over den regel

Vi har allesammen prøvet at komme tilbage til bilen, hvor der sidder en skøn, gul seddel i ruden. En parkeringsbøde. Du bander og svovler, og bilder dig selv ind, at du ikke holder ulovligt, men inderst inde ved du måske godt, at du tog chancen. Eller er det rent faktisk en uretfærdig p-bøde? En ting er sikkert, der er et reelt problem, når vi ser en efterspørgsel på juridisk hjælp for at klage over vores p-bøder. 

En flagrende p-afgift kan få blodet til tops hos langt de fleste. Specielt hvis vi mener, at den er uberettiget. Alligevel er der mange af os, der ender med bare at betale fordi vi ikke orker besværet med klager. Men, lige nøjagtig det, har fået Stefan og Sarah, jurastuderende fra SDU, til at starte virksomheden Jur Nordica, der skal hjælpe folk med at tage kampen op mod uberettigede p-afgifter. Men, hvorfor?

"Det er min opfattelse, at parkeringsselskaberne trækker sagerne i langdrag ved ikke at annullere afgifterne, selvom de godt ved, at de ikke er berettiget", siger Stefan Hühne, som er direktør i Jur Nordica.

Med andre ord, så er Jur Nordica oprettet for at hjælpe danskerne, hvis de skulle have fået en uberettiget bøde. Stefan anbefaler direkte at vi benytter det, fordi de allerede nu kan se, at parkeringsselskaber i en lang række sager frafalder deres afgift. 

Hvis det lykkedes Jur Nordica at få annuleret afgiften, så tager de blot en andel for selve sagsbehandlingen, som afhænger af afgiftens størrelse. Men, hvad er federe end at vinde over p-vagterne? Så betaler vi gerne for det. 

Hvor får vi flest p-bøder?

Ti-meter-reglen. Vi hader den allesammen. Hvis ikke der er tegnet en fin, gul pil på kantstenen, så er det nærmest umuligt at se, hvor bilen må holde til, medmindre man render rundt med en tommelstok eller et målebånd. Og det er også p-bøder, hvor ti-meter-reglen er aktuel, at vi oftest har brug for hjælp til, fortæller Jur Nordica. 

"I Københavns Kommune er der et forsigtighedsprincip, der gør, at man godt kan parkere tættere på end de ti meter. Så den sag ville vi kunne vinde", siger Stefan Hühne. 

Forsigtighedsprincippet går meget simpelt ud på, at kommunen arbejder med en tolerancetærskel på 1,20 meter, hvilket betyder at man faktisk skal være placeret færre end 8,80 meter fra en vejkryds, før der kan gives en afgift. Et tip til alle Københavnerne derude. 

Udover ti-meter-reglen så får vi også mange p-bøder, fordi vi har glemt at sætte p-skiven. Vi er allesammen vokset op med, at hvis vi blot kommer hurtigt tilbage, så kan vi undgå p-bøden, for p-vagten skal jo observere bilen, før de må udskrive en afgift. Men, er det nu også rigtigt? Det simple svar er - nej. Hertil siger Stefan fra Jur Nordica:

"Private parkeringspladser skal ikke have en observationstid, mens der i Københavns Kommune er fire minutter. Jeg tror ikke, folk kender forskellen på private og offentlige p-pladser"

307.767 bøder i 2018 - i København

Er du Københavner, og får du rigtig mange p-bøder? Så bidrager du nok til den høje statistik. Alene i København blev der i 2018 udskrevet 307.767 bøder. I Aarhus Kommune lå det tal "kun" på 60.083. 

Har du en p-bøde som du burde klage over, og måske endda vinde sammen med Jur Nordica? Vi har nok en enkelt eller to vi burde have haft hjælp til, men i fremtiden, så har vi planer om at vinde over p-vagterne og uberettiget p-bøder. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt