Magasinet M!

Politiets blodige jubilæum: For 50 år siden blev Palle Sørensen 4-dobbelt politimorder

I torsdags var det 50 år siden, at Palle Sørensen skød og dræbte fire betjente. Læs den brutale historie om den skæbnesvangre dag her.

Patruljevognen foretager et U-sving og følger efter Palle Sørensens gamle Simca Versailles. Der er ingen andre biler på vejen lidt over tre den nat, og hverken Palle eller hans makker Norman Lee Bune er i tvivl om, hvad betjentene vil.
"Bare tag det roligt," siger Palle Sørensen og prøver at ryste patruljevognen af med nogle hurtige sving på Amagers små gader. Men da de kommer ud på Amager Strandvej, er politibilen kun 50 meter bag dem.
"Vi må skyde os fri, vi tager en hver!" råber Bune, imens bilerne brøler ind mod København. Palle Sørensen tager en beslutning.

 

Fra mønsterfamilie til småkriminel

Der er ikke meget der peger på, at Palle Sørensen vil ende som kriminel, da han vokser op i en lille lejlighed på Amager. Han bliver født d. 26. marts 1927 med en far, der er politibetjent og en mor, der arbejder som rengøringsdame. I skolen går det godt for Palle, og selv om han er større og stærkere end sine klassekammerater benytter han sig ikke af det. Han holder sig mest for sig selv, får gode karakterer og undgår slagsmål.
Men det ændrer sig under 2. Verdenskrig, hvor Palle Sørensen begynder at lave småtyverier med sine venner. De danske betjente er arresteret af tyskerne, og på grund af rationeringer er tyvekoster nemme at sælge. Palle Sørensen opdager hurtigt, at han har talent for indbrud, men i 1946 går det galt. Han bliver snuppet med hælervarer, og som 19-årig ryger Palle Sørensen i fængsel for første gang.

ANNONCE
Polfoto - Politiets blodige jubilæum: For 50 år siden blev Palle Sørensen 4-dobbelt politimorder Polfoto

17 årslønninger på en enkelt nat

Da Palle Sørensen bliver løsladt, ser folk ned på ham, fordi han har været inde og sidde, og han kan ikke finde et arbejde. Derfor beslutter han, at der er nemmere måder at lave penge på. Han har i fængslet hørt, at Arbejdsmændenes Arbejdsløshedskasse ligger inde med mange kontanter, og kort tid efter har han anskaffet både sprængstof og detonatorer fra et kalkbrud i Faxe.

Torsdag den 20. januar 1949 springer Palle Sørensen på sin cykel og kører mod Arbejdsmændenes Arbejdsløshedskasse på Ingerslevgade. I sine lommer har han sprængstof, detonatorer og sit indbrudsværktøj. Han stiller en stige op af bygningen og kravler op til direktørens kontor, hvor han kan se det store pengeskab igennem vinduet. Han kommer hurtigt ind, fylder pengeskabets lås med sprængstof og gemmer sig bag et stort egetræsbord, da sprængstoffet eksploderer. Da røgen har lagt sig, står Palle med 135.000 kr. i sedler og mønter - eller hvad en håndværker tjener på 17 år i 1949. Jackpot. Palle Sørensen vader lige ud af hoveddøren uden at blive set. Pengene tager han med hjem og gemmer på sine forældres loft. De næste dage taler hele København om kuppet, imens Palle Sørensen selvtilfreds sidder hjemme ogtæller pengene.

ANNONCE
Polfoto - Politiets blodige jubilæum: For 50 år siden blev Palle Sørensen 4-dobbelt politimorder Polfoto

Hvad kommer let går let

Efter kuppet har Palle masser af penge, og han er ikke bange for at bruge dem. Han køber en tysk luksusbil og en speedbåd. Samtidig investerer han penge i værdipapirer og endda i en fiskekutter, som to kammerater skal bruge til at smugle sprut og smøger fra Holland. Smuglerforretningen går af helvede til. Palle Sørensens to kompagnoner er elendige smuglere, og det eneste, de får med hjem, er fem flasker vodka, som de selv drikker. Og pludselig er Palle Sørensen løbet tør for penge. Løsningen bliver hans Mercedes, som han har kaskoforsikret for 50.000 kr. Palle lokker et par venner til at hjælpe ham med at hugge bilen op og smider resterne i havet fra hans båd, så han kan indkassere forsikringen. To uger senere bliver Palle Sørensen anholdt. En af vennerne er blevet anholdt og har tilstået alt - også at have hjulpet Palle Sørensen med forsikringssvindel. PalleSørensen ryger i spjældet igen.

Palle Sørensen bliver ved med at begå kriminalitet, og han ryger ind og ud af de danske fængsler. Så snart han kommer ud, laver han noget nyt. Han forsøger sig igen med et stort kup, og når også at få brudt ind på to københavnske skattekontorer og en sygekasse. Men da han bliver taget med indbrudsværktøjet i forældrenes lejlighed, har systemet fået nok. Op til retsagen erklærer en retspsykiater Palle for psykopat, og han bliver dømt til psykopatforvaring i Horsens Statsfængsel.

ANNONCE
Polfoto - Politiets blodige jubilæum: For 50 år siden blev Palle Sørensen 4-dobbelt politimorder Polfoto

Gamle venner - gamle vaner

I december 1962 er Palle Sørensen en fri mand igen, og han har ingen problemer med at få økonomien til at løbe rundt. Godt nok fandt politiet Palle Sørensens værktøj, da de ransagede lejligheden fire år tidligere, men ingen har fundet pengene som Palle Sørensen har gemt forskellige steder på loftet. For første gang i flere år finder Palle sig også et arbejde, han kan holde ud, først på en gummifabrik og senere for et antennefirma. I næsten to år holder Palle Sørensen sig fra kriminalitet, indtil han møder Norman Lee Bune. Palle kender Bune fra psykopatforvaringen, hvor han og den gamle vaneforbryder er blevet gode venner. De begynder at ses igen og fortælle historier om gamle dage.

Et halvt år senere står Palle foran en chokoladeforretning midt om natten. Bune godt nok ikke med, men det er hans plan, så efter indbruddet smutter Palle hen til Bune og deler byttet. Det bliver starten på en række af småindbrud, som Bune og Palle laver sammen. Alt hvad de kan få fat i, cigaretter, kaffe og sprut, tager de med og deler byttet hos Bune.

Fængsel er ikke en mulighed

Den 17. september 1965 samler Palle Bune op i sin gamle Simca Versailles. Efter at have brudt ind i en bilforretning i Roskilde er makkerparret på vej hjem for at dele byttet, men beslutter at de lige så godt kan lave et par bræk på vejen. De bryder ind i en sæbebutik og en kiosk, fylder bilen med alt de kan finde af værdi og kører hjem mod Bune.
Palle og Bune kører ad Amagers mennesketomme gader, da der pludselig kommer en bil imod dem og Bune bliver nervøs. Da han opdager, at det er en politibil, vender han sig skræmt om og glor tilbage mod bilen. Det får patruljevognen til at vende om. Med plettede straffeattester og bilen fuld af stjålne varer, ser det ikke godt ud, så Palle smækker sømmet i bund og prøver at slippe væk. Klokken er 03.49, da radiooperatøren sidste gang hører fra patruljevognen, at de eftersætter en hvid Simca i høj fart.
"Vi må gøre noget! Vi må skyde os fri, vi tager én hver" råber Bune, da de farer ned af Amager Strandvej. Palle Sørensen rækker over og åbner handskerummet, hvor der ligger en pistol til Bune. Sørensen har selv en pistol med 15 patroner i sit skulderhylster. Men da politibilen begynder at presse den gamle Simca op mod vejkanten, går Bune i panik. Da bilen kommer ned på 50 km/t river han døren op og kaster sig selv og pistolen ud i natten, før han forsvinder i mørket.

ANNONCE
Polfoto - Politiets blodige jubilæum: For 50 år siden blev Palle Sørensen 4-dobbelt politimorder Polfoto

Ingen vej tilbage

Palle Sørensen er nu alene i bilen og bliver tvunget til at stoppe, da politibilen skærer ind foran ham. Politibetjent Gert Søndergaard Harkjær er først ude af vognen og er på vej imod Palle, da han bliver ramt. Palle Sørensen er hoppet ud af bilen og affyrer tre skud mod betjenten. To af skuddene rammer Gert Søndergaard i venstre side, og det tredje rammer ham i låret. Den anden betjent, Henning Skov Hansen er halvvejs ude af bilen, da Palle når op på den modsatte side og affyrer to skud ind i bilen. Det ene splintrer ruden, og det andet rammer betjenten i siden, går igennem lungerne og ud igennem ryggen. Palle løber hurtigt over på den anden side og affyrer tre skud mere, hvor det ene rammer Henning Skov Hansen i baghovedet. Da Palle Sørensen vender sig om, ser han, at Gert Søndergaard forsøger at kravle væk fra vejen for at komme i sikkerhed. Palle Sørensengår køligt over til betjenten og henretter ham med et nakkeskud, før han løber tilbage til bilen, bakker væk fra politibilen og stikker af.
"Jeg må væk, jeg må væk," er det eneste, Palle Sørensen når at tænke, inden han trykker speederen i bund.

På hjørnet af Amager Strandvej og Italiensvej holder betjentene Elmer Gert Jeppesen og Aksel Dybdahl Andersen i deres patruljevogn. I nattens mørke ser de den hvide Simca komme imod dem med høj fart. Palle Sørensen undgår lige nøjagtig politibilen, før han i et kort sekund mister kontrollen med sin Simca, da han svinger ned af Prags Boulevard.
Kort efter er han indhentet. Da bilerne holder stille, hopper Palle Sørensen hurtigt ud af vognen og sigter på Elmer Jeppesen, som er på vej mod ham. Han rammer ham i hjertet med det første skud og betjenten falder død om. 

Samtidig forsøger Aksel Dybdahl at komme over i passagersiden, væk fra skuddene. Palle er hurtigere, og få sekunder senere flyver en patron igennem bilens siderude. Palle Sørensen stikker hele sin underarm ind og affyrer to skud mere. Det sidste rammer Aksel Dybdahl i ryggen, da han er halvvejs ude af døren. Palle Sørensen løber om på den anden side og affyrer sin sidste patron i ryggen på Aksel, som dør øjeblikkeligt. Klokken er 03.55, og på kun seks minutter er Palle Sørensen gået fra småforbryder til firedobbelt morder. 

Efter at have dumpet tyvekoster og pistoler på en byggeplads tager Palle Sørensen hjem til Bune. "Hvad fanden er der sket?" siger Bune, da han ser Palle stå nervøst og svedende på trappen. "Jeg skød de to mænd i bilen. Så mødte jeg en anden politibil, og dem skød jeg sgu også," siger Palle Sørensen.

ANNONCE
Politifoto - Politiets blodige jubilæum: For 50 år siden blev Palle Sørensen 4-dobbelt politimorder Politifoto

Sidste aften i frihed i 33 år

Om aftenen sidder Palle Sørensen sammen med Bune og dennes kone og spiser middag. De prøver panisk at finde på et alibi, men ingen forslag giver mening. Så da de er færdige med middagen, har Palle Sørensen taget en beslutning. Han vil melde sig selv.
På vejen mod politigården kommer Palle Sørensen forbi sine forældres opgang. Den er blevet stormet af politiet, men selv om Palle går lige forbi, er der ingen der ser ham. Derfor hopper han på en bus mod byen og går det sidste stykke vej til politigården. Det er sidste gang i 33 år, at Palle Sørensen går på gaden uden eskorte.
Han henvender sig i ekspeditionen hos kriminalpolitiet, hvor betjenten bag skranken spørger, "Hvad kan jeg hjælpe Dem med?"
Palle kigger på politimanden og siger, "Ja, jeg tror nok, at man gerne ville tale med mig."
"Ja så. Hvad er deres navn?"
"Jeg hedder Palle Sørensen."
Sekunder senere er rummet fyldt med politibetjente, og Palle Sørensen er i håndjern.

ANNONCE
Polfoto - Politiets blodige jubilæum: For 50 år siden blev Palle Sørensen 4-dobbelt politimorder Polfoto
Del

Seneste nyt

ANNONCE