"Sådan gennemførte jeg verdens hårdeste skiløb"
Kronprins Frederik sluttede søndag som nummer 52 i verdens hårdeste skiløb, Arctic Circle Race. Danske Martin Madsen fortæller her, hvordan det føles at gennemføre det 160 km lange helvede i massive minusgrader.
I weekenden blev verdens hårdeste skiløb afholdt i Grønland, hvor vores egen kommende konge endte som nummer 52. Herunder kan du høre danske Martin Madsen fortælle om sin oplevelse med det 160 km lange Arctic Circle Race - verdens hårdeste skiløb - han deltog i sidste år.
Livsfarligt skiløb
Dagene op til løbet var som introen til en actionfilm. Der var utroligt stille i startbyen Sisimiut. Jeg vidste ikke helt, hvad det var, jeg var gået ind til. Var det nu så vildt, som man havde hørt? Men da løbet startede stod flere end 3.000 mennesker og heppede helt vildt de første kilometer. Og der var allerede drama, da flere væltede foran mig - til stor morskab for de mange tilskuere.
Løbet var helt sindssygt. Vi kørte gennem bjerge, slugter og flaskehalse, og under selve løbet var proteinbarer og varm energidrik det eneste, vi fik at spise. Om aftenen lavede vi mad af et lille kogesæt. Jeg var nærmest for træt til at spise, så jeg gjorde det kun af nød. Vi sov tre mand sammen på et lille rensdyrskind i små telte, mens vinden susede uden for, og det var 30 minusgrader.
Det vildeste var, da vi nåede 'morderbakken'. Det bliver den kaldt, fordi en italiener døde for nogle år siden i et lavineskred. Bakken gik sindssygt stejlt opad i mere end halvanden time. Og da det gik nedad igen, tog flere skiene af, fordi det var for farligt at køre ned uden at kunne dreje ordentligt i det ukendte terræn. Samtidig kunne vi kun se 10 meter frem for os grundet tyk tåge. Der var én, som brækkede hoften, fordi han havde høj fart på og ikke kunne se noget for sig.
Knæ som en 70-årig
Stormvejr og 40 minusgrader afbrød desværre løbet, 58 kilometer før mål. Jeg blev nummer 56 ud af 94 og sluttede lige efter en tidligere OL-medaljevinder i alpint skiløb. Det var helt vildt. Mine knæ føltes, som havde jeg lånt dem af en 70-årig, fordi de knirkede så meget. Men jeg tror, jeg klarede den, fordi jeg var i rigtig god fysisk form.
Inden løbet mødte jeg stor skepsis fra folk, som mente, jeg ville have svært ved at klare det. Alt det lukkede jeg bare ude. For jeg ville bevise, at man med disciplin, god fysisk form og stor tro på sig selv kan klare sådan et løb. Også selv om jeg kun trænede med ski i en måned op til løbet. 90 procent af det handler om mental styrke, og jeg stoppede aldrig med at tro på mig selv.
Da jeg var yngre, var jeg meget genert, så jeg havde lyst til at være deltager i istedet for tilskuer til livet. Livsglæden bliver større ved at sætte sig udfordringer og overkomme dem. Derfor begyndte jeg at gøre ekstreme ting, så jeg kunne lære mig selv og min krop bedre at kende og få et nyt perspektiv på livet. Jeg elsker at gøre ting, der er ekstraordinære og lever videre ved at fortælle om dem.
Husk dit safetykit
Som 17-årig gik jeg 365 kilometer med fuld oppakning og telt fra København til Aalborg. Det tog ni dage. Sidste år gik jeg så 62,5 kilometer med 30 kilo på ryggen fra Ringsted til Amager. Det tog mig 18 timers march med militærstøvler, der bed og låste mine fødder. Jeg løb også et maraton i 2014.
En god kniv til 1000 kroner er sgu ligegyldig, hvis ikke du har fået noget at drikke. Så man skal altid sørge for at få nok væske. Og så er det en god idé at pakke et safetykit i overlevelsestasken. Så har man et lille tæppe, nogle piller og forbinding, hvis noget skulle gå galt.
Jeg får meget positiv opmærksomhed fra pigerne, selvom jeg har en kæreste. Det er en fantastisk måde at starte en samtale på at sige, man lige har deltaget i et ekstremløb. Man virker jo interessant, livlig og ambitiøs.
5 facts om Martin:
Navn: Martin Nordlund Madsen
Født: 31. Januar 1995 (21 år)
By: Nuuk, Grønland og København
Job: Medstifter af virksomheden Malou Media, der blandt andet laver reklameindhold og dokumentarfilm.
Bonusinfo: Blev som 15-årig nordisk mester i mangekamp for hold.