Magasinet M!

Verdens ondeste fængsler

Her hjælper det ikke noget at kalde på moar

Verdens ondeste fængsler
Gitarama

Hvor: Kigali, Rwanda

Det mest overbefolkede fængsel i verden huser 6000 fanger, selvom det kun er beregnet til 500. Og der stinker i spjældet. På grund af de trange vilkår bliver størstedelen af de indsatte nødt til at stå op det meste af tiden, hvilket fører til rådne fødder med koldbrand og amputation til følge. Men fangerne risikerer at miste mere end deres fødder. Der har nemlig været flere episoder i Gitarama-fængslet, hvor de indsatte har været så sultne, at de ligefrem har været nødt til at spise stykker af kød fra de andre gæster. Det er rimeligt nasty.

ANNONCE
Verdens ondeste fængsler
Carandiru

Hvor: Sao Paolo, Brasilien

Selvom Carandiru blev lukket i 2002, fortjener det stadig en plads på listen. Det berygtede fængsel var i 1992 vært for en af de største fængsels-massakrere i nyere tid. Da der udbrød optøjer i fængslet fik vi nemlig set lige præcis hvor lang og brutal det brasilianske politis arm var. 68 kampklædte betjente stormede fængslet, og det lykkedes dem at dræbe 102 indsatte, før de fik styr på løjerne - flere af ofrene blev skudt, selvom de havde overgivet sig i deres celler.

ANNONCE
Verdens ondeste fængsler
ADX Florence

Hvor: Florence i delstaten Colorado, USA

Se godt på billedet. Forestil dig nu, at du skal tilbringe 23 timer i døgnet i den lillebitte celle. Ikke særligt rart, vel? Men det er altså virkeligheden for gæsterne i ADX Florence, der blandt andet inkluderer Ted Kaczynski (også kendt som The Unabomber), flere fremtrædende terrorister og en lang række mordere. ADX Florence et et såkaldt Supermax-fængsel, hvilket bare betyder skide scary, og den seng, du kan se i cellen er lavet af beton, så fangerne ikke kan bruge den som våben.

ANNONCE
Verdens ondeste fængsler
San Quentin

HVOR: San Quentin, Californien

Alle dødsdømte fanger i Californien bor i statens største fængsel sammen med livstidsfanger i alle afskygninger. Selvom der kun er plads til lidt over 3.000 gæster, var der i 2008 hele 5.256 indsatte, og det giver altså nogle spændinger.

Verdens ondeste fængsler
Bang Kwang

Hvor: Bangkok, Thailand

Bang Kwang kaldes også for Bangkok Hilton, og det fik global omtale med tv-filmen af samme navn fra 1989 med Nicole Kidman. Du har bestemt ikke lyst til at havne i et thailandske fængsel og slet ikke Bang Kwang, der er berygtet for sin barske behandling af fangerne. De dødsdømte indsatte får svejset lænker på benene, og så får de ellers lov til at ligge i deres senge, hvor de bare venter på at blive henrettet - som myndighederne iøvrigt kan iværksætte med bare to timers varsel.

ANNONCE
Verdens ondeste fængsler
Drapchi

Hvor: Lhasa, Tibet

Tortur og isolation er hverdagskost i det tibetanske fængsel, og hvis fangerne protesterer, får den bare lige en tand til. En indsat blev for eksempel smidt i isolation så længe, at han mistede taleevnen, og skulle man overleve opholdet i Drapchi, kan myndighederne forlænge straffen med et svuptag.

ANNONCE
Verdens ondeste fængsler
Kwan-li-so

Hvor: Hoeryong, Nordkorea

Vi vil gerne undskylde for det ringe oversigtsbillede af Kwan-li-so-fængslet, men det er simpelthen ikke til at opdrive billeder, der er taget indenfor murene. Camp 22, som spjældet også kaldes, er fyldt med politiske fanger, og det er lige meget om det er mænd, kvinder eller børn - der er plads til alle. Til gengæld er der ikke plads til menneskerettigheder, og vagterne betragter fangerne som en lavere race af mennesker, så de stort set behandler dem som lort.

ANNONCE
Verdens ondeste fængsler
La sante

Hvor: Paris, Frankrig

Selvom Frankrig er tæt på os, så er forholdene i La Sante-fængslet langt fra noget, vi kender til. La Sante betyder faktisk sundhed, men fangerne lever i beton-celler fyldt med sygdomsramte rotter, og den store mangel på fangevogtere giver nærmest frit spil til gruppevoldtægter af de svageste fanger. Det er derfor ikke mærkeligt, at 122 indsatte tog livet af dem selv i 2002 ved blandt andet at drikke rottegift, afløbsrens eller spise gafler. Sundt? Nej, det kan du tro, det ikke er.

 

ANNONCE
Verdens ondeste fængsler
Rikers Island

HVOR: New York City, NewYork

Øen på 1,672 km2 har siden åbningen været været skraldespanden, man smed New Yorks uønskede kriminelle ned i. Alene i de første seks måneder af 2003 begik seks indsatte selvmord, og i 2007 bankede en fængselsvagt en gæst sønder og sammen, så han måtte have hjernekirurgi for at overleve.

ANNONCE
Verdens ondeste fængsler
Tadmor Militær-fængsel

Hvor: Palmyra, Syrien

Her har vagterne ubegrænset magt, og de er ikke bange for at bruge den. De politiske fanger bliver banket på daglig basis, og i 1980 løb det helt af sporet. 27. juni, dagen efter et attentatforsøg på syriens præsident Hafez al-Asad, blev en gruppe kommandosoldater sendt til fængslet for at sende et rimeligt kraftigt signal. De gik fra celle til celle og myrdede 500 indsatte.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce