15 space-film du kan se efter 'Arrival'
Sci-Fi-filmen 'Arrival' har i dag fået premiere i de danske biografer. Når du har fået set den, så har vi her 15 gode bud på film, der tager dig med på en formidabel rumrejse og (måske) tilbage igen.
Enhver far har helt sikkert haft et man crush på Ed Harris i den tre timers lange The Right Stuff, instrueret af Philip Kaufman. Filmen handler om Mercury 7-astronauterne og deres ret så mandige tilgang til en tur i rummet.
Astrofysiker Neil DeGrasse Tyson har kaldt Contact en af sine absolutte yndlingsfilm inden for science fiction-genren, og vi forstår godt hvorfor. Den Oscar-vindende Jodie Foster spiller Dr. Ellie Arroway, der efter flere års søgen endelig får radiokontakt med intelligent liv fra en anden planet. Bag dramaet og filmens mysterium ligger der en smuk filosofisk tankestreg, om at vi mennesker aldrig er alene. Kleenex, anyone?
Er man inkarneret Alien-fan, så kan man måske godt risikere at være en smule ekstra kritisk, når det kommer til Prometheus. Med det sagt, så er det altså svært ikke at lade sig rive med på Ridley Scotts Alien-prequel, der bl.a. har Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba og Noomi Rapace på rollelisten.
Stargate kender de fleste nok som en tv-serie af samme navn, men hvis du vil finde det rigtige rumguld, så skal du se filmen fra 1994. Den er instrueret af Roland Emmerich, der bl.a. også står bag Independence Day og The Day After Tomorrow. Kurt Russell og James Spader spiller filmens hovedpersoner, der rejser gennem en portal til en anden galakse, hvor de møder den egyptiske kongegud Ra spillet af Jaye Davidson. Filmen har en overraskende god præmis og sniger sig ikke uden om med dårlige forklaringer og løse tråde.
Om ganske kort tid kan du få lov til at opleve Jennifer Lawrence og Chris Pratt i den nye film Passengers. Et stort rumskib skal transportere tusinder af mennesker til en koloni i et andet solsystem, men på grund af en ukendt fejl i skibets sovekamre vågner to af passagererne 90 år for tidligt. Filmen er lige om hjørnet og får premiere i de danske biografer den 22. december i år. Vi glæder os til at se, hvordan de to skuespillere klarer opgaven.
Joss Whedon lavede i 2002 en serie ved navn Firefly, men det var desværre ikke længe, den fik lov til at køre på skærmen. Efter kun en enkelt sæson blev serien nemlig aflyst. Heldigvis fik Whedon dog lov til at lave en film baseret på Firefly få år senere, og den formåede utroligt nok at leve op til alle forventningerne. Filmen handler om en rumbesætning, der bliver bliver kastet ud i hæsblæsende rumaction, efter de går med til at skjule en flygtning ombord på rumskibet Serenity.
Med Forbidden Planet skal vi hele 60 år tilbage i filmhistorien. Filmen er instrueret af Fred M. Wilcox og er en af de første film om mennesker, der rejser ud i rummet på deres eget rumskib. Med et koncept om såkaldt "forbidden knowledge", er den især interessant, hvis menneskeheden nogensinde får kontakt til en civilisation på en anden planet.
The Last Man on the Moon er en ny dokumentarfilm, der følger astronaut Gene Cernan, som var commander på NASAs Apollo 17. Han er desuden også den sidste mand, der har sat sine fødder på månen. Filmen viser sjældne interviews med besætningen af Apollo 12 og er et helt unikt indblik i livet som astronaut. Det virkelige liv vel at mærke.
The Martian blev nomineret til intet mindre end syv Oscar-statuetter, men det var til samme års Golden Globe Awards, at filmen vandt prisen for årets bedste komediefilm. Jep.. Komedie. The Martian er ganske underholdende, ja, men det er altså absolut et seriøst drama baseret på bestsellerbogen af samme navn. Matt Damon spiller astronauten Mark Watney, der ved en fejl antages for at være død og efterlades derfor på planeten Mars. Filmen er vanvittigt flot, og Matt Damon fik alt for lidt ros for sin evne til at levere en udmærket skuespilspræstation primært leveret til en computerskærm.
En for mange ret overset sci-fi-film med Sam Rockwell og Kevin Spacey på rollelisten. Rockwell spiller en astronaut, der er fanget i en ret så kedelig rutine på en månestation, hvor der ikke er meget anden underholdning end robotten GERTY. Moon er i den grad en hyldest til klassiske sci-fi-film og skal ses af alle, der holder af genren. Visuelt er den i høj grad inspireret af Ridley Scotts Alien og Blade Runner, men de skarpe øjne vil også få øje på referencer til 2001: A Space Odyssey.
Okay, ja! Vi har nævnt den før. Måske et par gange. Men den er altså enormt god, så få den nu set, hvis du ikke allerede har gjort det. Matthew McConaughey brillerer med sin genkendelige Texas-accent i fortællingen om, hvordan et hold astronauter rejser igennem rum og tid for at redde alle dem, de holder af. Filmen er instrueret af Christopher Nolan og har desuden et noget nært mageløst filmscore af musiklegenden Hans Zimmer (der forresten netop har annonceret, at han kommer til København næste år).
"Houston, we have a problem." Instruktør Ron Howard formåede i den grad at få skruet en helt sensationel Hollywood-produktion sammen på baggrund af de virkelige begivenheder omkring Apollo 13. Hvis der skulle være nogen, der mente, at den oprindelige historie om den eksploderende ilttank ikke var spændende nok, så lover vi, at Howard i den grad får skruet op for spændingsniveauet. Skuespillerne Tom Hanks, Kevin Bacon og Bill Paxton gennemgik bl.a. undervisning i fysik, så de lettere kunne træde ind i rollen som astronauter og give et troværdigt billede af de tre astronauter.
Rumfilmen Gravity har både Sandra Bullock og George Clooney og handler om en ingeniør og en astronaut, der må arbejde sammen for at overleve efter en ulykke i rummet. Filmen væltede Oscar-akademiet omkuld, og den formåede derfor at blive nomineret til hele ti statuetter og vandt syv - blandt andet for bedste instruktør. På trods af et noget tvivlsomt plot, så er filmen et visuelt mesterværk, der bør opleves på så stor en skærm som overhovedet muligt.
Før Alex Garland gik helt solo med robotfilmen Ex Machina i 2015, skrev han manuskriptet til filmen Sunshine, der desuden blev instrueret af Danny Boyle. Filmen handler om et team af internationale astronauter, der sendes ud på en farlig mission for at antænde solsystemets døende sol. Filmen foregår i året 2057, og der er derfor taget en del kreative friheder - særligt i filmens sidste akt. Ikke desto mindre er det en af de film, som alt for få rent faktisk har set, og det er en skam, for den rykker virkelig noget!
Måske en af de mest ambitiøse rumfilm, der nogensinde er blevet lavet. Stanley Kubricks 2001: A Spacetime Odyssey er snart 50 år gammel og fortsat en af de allerbedste inden for genren. Kubrick gik all in på selv de mindste detaljer og fik derfor Sci-Fi-forfatter Arthur C. Clarke til at skrive filmens manuskript. Han fik også de tidligere NASA-ansatte Frederick Ordway og Harry Lange til at designe filmens rumskib, og resultatet er ganske enkelt perfekt.
Leveret af Kultbox.dk.