M!

Dette skræmmende online-spil forbindes med 130 selvmord på unge

Efterforskere undersøger i øjeblikket, om et ondt spil er årsagen til, at 130 unge i løbet af de seneste seks måneder har taget deres eget liv.

Blue Whale. Det er navnet på et online-spil, som fårdeltagerne til at følge et sæt af i alt 50 instruktioner. Instruktioner, som megetvel har haft fatale følger for en masse unge mennesker. Ifølge Unilad planterBlue Whale selvmordstanker i hovederne på de unge med billeder af tog, dernærmer sig, med teksten "Denne verden er ikke for os" og billeder af teenagere på et tag med teksten "Vi er børn af en død generation". Spilleren bliver også "tvunget"til at se gyserfilm hele dagen og at stå op kl 4.20 om morgenen. Yderligere hævderrussiske medier, at teenagerne bliver opfordret til at skære en hval i deresarme eller ben som eksempelvis herunder:

YouTube screendump / EL LADO B DE LAS COSAS - Dette skræmmende online-spil forbindes med 130 selvmord på unge YouTube screendump / EL LADO B DE LAS COSAS

Alle disse instruktion leder så op til, at spillet på50. dag befaler, at spilleren skal tage deres eget liv.

Blue Whale undersøges i øjeblikket til bunds, efter at to unge skolepiger fra Rusland søndag d. 26. februar begik selvmord, skriver den engelsk-sprogede russiske avis Siberian Times.

15-årige Yulia Konstantinova og 16-årige Veronika Volkova hoppede angiveligt ud fra taget på deres 14 etager høje lejlighedskompleks i Ust-Ilimsk i Irkutsk-regionen. Yulia efterlod en note på sin profil på det største russiske sociale medie, VK, hvor der blot stod 'slut', ligesom hun havde postet et billede af en blåhval nogle uger forinden. Blåhvalen anses som et symbol inden for en bevægelse på de sociale medier, der opfordrer unge til at tage deres eget liv.

Hendes ven Veronika skrev: 'Meningen er tabt? Slut!'. Hun postede tit beskeder med hjerteskærende og følelsesladet indhold som eksempelvis: "Føler du dig også gradvist ubrugelig?" eller "Jeg er kun et spøgelse".

Kort tid efter det dobbelte selvmord blev to teenage-drenge ifølge Siberian Times anholdt, da de havde filmet hele den ulykkelige seance.

YouTube screendump / EL LADO B DE LAS COSAS - Dette skræmmende online-spil forbindes med 130 selvmord på unge YouTube screendump / EL LADO B DE LAS COSAS
YouTube screendump / EL LADO B DE LAS COSAS - Dette skræmmende online-spil forbindes med 130 selvmord på unge YouTube screendump / EL LADO B DE LAS COSAS

Men Veronika og Yulias selvmord er blot to i en række. Ifølge Siberian Times smed en 14-årig ikke-identificeret pige sig ud foran et tog i den russiske by Chita og døde. Et selvmord, som politiet ifølge Unilad har bekræftet, at Blue Whale kan være skyld i.

Det stopper dog ikke her. Sidste år skrev den russiske avis Novaya Gazeta:

"130 børn har begået selvmord mellem november 2015 og april 2016. Næste alle disse børn var medlem af de samme internetgrupper og havde det godt sammen med deres familier.

Vi ved næsten med sikkerhed, at disse voksne, der står bag, har at gøre med børn, og med hjælp af viden om deres vaner og passioner bruger deres sprog og kultur. Psykologien kender de og overbeviser derefter piger om, at de er 'fede' og fortæller drenge, at de er 'tabere'. De siger, at der er en anden verden, og at de vil være blandt de udvalgte."

Den Russiske Efterforskningskomité har åbnet en undersøgelse omkring "tilskyndelse af selvmord" efter Yulia og Veronikas død. De vil især efterforske deres kontakter på de sociale medier.

Sidste år anholdt man en formodet bagmand bag en række selvmordsgrupper, 21-årige Philip Budeikin, som angiveligt havde promoveret selvmord på grupperne. Alligevel bliver unge mennesker stadig tildelt forstyrrende opgaver gennem Blue Whale så som at gøre skade på sig selv og i sidste ende altså tage deres eget liv. 

Del