Magasinet M!

Mark Le Fêvre: Bøvl.

"Det er ikke helt skidt, når noget er noget bøvl. Det er træls. Men der er ikke nogen, der er døde."

"Facebook videoerne… Det er dybest set bare McDonalds. Mit standup er som at se mig have brugt lang tid på at stege en bøf perfekt og rørt en sovs ordentlig op…"

Mark Le Fêvre sidder over for mig på en café på Nyhavn. Det er ikke svært at se, at de to halvblege rødskæggede mænd som vi er, har det lidt uvant det hamrende solskin i 25 grader usædvanlige maj måned. Der er ikke meget viking over den pinselsfulde situation. Heller ikke over drikkevarerne i vores glas. Den ene har en omgang lidt for sur limonade, den anden en danskvand - med brus. 

Det her kunne godt lyde som starten på en ubehagelig romance fra de grå sider, men det er det ikke.

Sagen er den, at Mark netop har annonceret sit første storstilede one-man show; Bøvl - noget jeg gerne vil høre mere om.

ANNONCE
Mark Le Fêvre: Bøvl.

Mark er på få år blevet et meget kendt navn ude hos familien Danmark. Det er delvis sket takket være hans modbydeligt underholdende sketch-videoer, som du sikkert kender fra både Facebook og Instagram: Ens HJERNE, Parforhold, JYDE-MAN…

Du kender dem. De små letspiselige sketches opnåede umådelig stor popularitet i løbet af ‘16 - ‘17, og gav Mark et navn ude i det ganske land. Lige nu arbejder han benhårdt på sit kommende one-man show: BØVL; Noget helt andet end de korte SoMe-videoer.

 
ANNONCE

Lad os vende tilbage til McD og bøf-analogien: 

“Mine Facebook-videoer startede dybest set bare som McDonalds. Videoerne var noget jeg gjorde hurtigt, når jeg lige havde tid. Et comedy show er mere noget, hvor jeg virkelig har lagt mig i selen for at det bliver godt. Jeg ved godt, at folk er glade for en cheeseburger, og at det ikke nødvendigvis er alle, der virkelig sætter pris på en god bøf, men man kan jo håbe.

Der har været rimeligt tryk på de sidste 3 år. Jeg har lavet standup i 8 år. 

Mange ved heldigvis godt, at det er det, jeg laver, men lige så mange forbinder mig med små fjollede videoer. 

Så der er noget, jeg skal have overbevist dem om; at jeg er noget andet, end hvad de umiddelbart kender mig fra. 

Det er stadigvæk comedy. Så det er ikke noget kæmpe skifte eller noget som helst - men jeg glæder mig til at få folk til se det, som jeg bruger energi og meget tid på. 

Jeg har altid syntes, at de der videoer - som jeg har lavet på Facebook og Instagram - det har altid været noget, der var meget let spiseligt, hurtigt, nemt for mig at lave.

 Et lille dumt smil i hverdagen.”

Er du ikke bange for, at det er sketches, som mange kommer til at forbinde dig med?

Der skal nok være nogle, der kommer ind og tror, det bliver noget, hvor en af de figurer jeg har lavet, er med, men det er det ikke - det er rigtig standup. 

Jeg har ret meget ro i maven og skal nok sørge for, at de går derfra, og tænker, at det var noget helt andet end de videoer, men at det også var fedt! 

Jeg må også bare sige, at jeg er endnu bedre til at lave standup end videoer. 

ANNONCE

Så hele Facebook-tingen starter bare med at være for sjov, men hvordan går man fra sjov til gang på gang at få flere hundredetusinde visninger?

Videoerne begyndte efterhånden at få markant flere likes, og for at få det mere stabilt begyndte jeg at sætte det i system i en lang periode. Egentlig kigger man jo bare på, hvad der er mest populært, og så laver man flere af dem. 

Så jeg begyndte at betragte min Facebook-side som et sketch-show. Som var det i princippet et tv-program. 

Det handlede meget om at finde 10 idéer, og så lave 20 af dem. Samme univers hver gang, men altid noget nyt indhold. Jeg var kørende i lang tid med koncepterne Jyde-man og 'Ens hjerne' - den hvor man hører mine tanker højt, og hvor hjernen forsøger at dechifrere hverdagssituationer. 

Jeg har altid elsket sketch-shows, så det var en sjov måde at prøve at lave det hele selv uden bøvl med en redaktør og en programchef, der skulle kvittere på tingene.  

Men du er gået lidt væk fra formatet igen?

"Ja. Der er en begrænsning for, hvor lang tid man kan malke en ting. Så længe noget er populært, er det bare dejligt. Men man når også til et punkt, hvor man må lave nogle anderledes ting. På det sidste har jeg haft fokus på Instagram.

Det virker til at Facebook-videoerne har været gode, til virkelig at banke dit navn fast?

"Meget. Det har åbnet alle mulige døre.

Tag nu TV: Hvis de skal vælge en til et program, så skal de vælge en, som folk ved, hvem er.

Det kan hurtigt blive en ond cirkel, og det er derfor, at det er rigtig godt at internettet er kommet. Før var du dybt afhængig af at komme på noget, men så længe ingen ved, hvem du er, kommer du ikke på noget - så det er en ret god måde at skabe et stort reklameskilt for sig selv. Så må man bare ride videre på den bølge med de andre muligheder, der følger med."

ANNONCE
Mark Le Fêvre: Bøvl.

Kan du leve af det [comedy] ? 

"Ja, det har jeg kunnet i mange år, men så er der grader af, hvor godt man lever.

Jeg vil 100 gange hellere skrue ned for økonomiske poster og lave noget, som jeg kan lide at lave. 

Vi havde nok ikke et velfungerende samfund, hvis alle havde den mentalitet, men jeg fungerer ikke til 8 - 16 arbejde - jeg har prøvet det mange gange. Jeg får det fysisk dårligt af det.

Jeg har altid elsket at optræde. Mange fokuserer på at have et godt arbejde og tjene mange penge. Jeg kan da godt se, at det er dejligt, hvis det er perioder, hvor man tjener mange penge, men det er virkelig sekundært for mig. Jeg vil 100 gange hellere lave noget, som jeg brænder for.

Jeg kan se det på nogle af mine venner, hvor de allerede nu sidder i ting, som "man" bare skal. Du skal have det job, du skal have hus og du skal have børn. Lige pludselig sidder man et sted, hvor man rent økonomisk er bundet så meget op, at der ikke er frihed tilbage. Så jeg tager hele tiden de der skridt, lidt forsigtigt, for jeg vil virkelig ikke miste det, jeg laver til hverdag. Det er den bedste beslutning, jeg har taget i mit liv; at prøve at satse fuldt ud på det. Krydser fingre for, at det bliver ved."

ANNONCE

Titlen på dit kommende show er 'Bøvl', hvad kan du fortælle om det?

"Jeg kan meget godt lide titlen, den er hyggelig. 

Jeg vil ikke afsløre for meget endnu, men jeg kan godt love at det bliver skide sjovt og personligt. Man kan roligt glæde sig til at opleve mig live, det bliver sådan en dejlig intim ting, hvor en hel sal bliver mine makkere for en aften - lidt som når man møder en anden gruppe mennesker i byen, som man bare klikker med: Bedste venner for en aften! 

ANNONCE
Mark Le Fêvre - BØVL

Mark har 27 stop på BØVL-turen og han gæster praktisk talt hele landet. 

Hop ind og tjek tourplanen her!

PS. Vi tror da, at en mand bliver møj glad, hvis man tjekker ham ud på Instagram efter man har købt billetter til hans show. 

Del

Seneste nyt

Annonce