Slås som Batman og Jason Bourne
Er det nu, du skal ændre dit mellemnavn til 'The Dark Knight'?
Batman - Keysi
Batman - Keysi
Hvem vil ikke gerne være som Batman? Vi ville i hvert fald gerne. Det kan godt ske, at du ikke har arvet en hulens masse milliarder, eller Batmans/Bruce Waynes imponerende fysik og fede gadgets. Men nu kan du i hvert fald lære at kæmpe ligesom ham. For den kampstil, der bliver brugt i filmen hedder nemlig Keysi, og er yderst effektiv, som det fremgår især i The Dark Knight. Der er tale om en ekstrem voldelig form for kampsport, hvor hele din krop kan og skal bruges som våben.
Alt er tilladt
Keysi er baseret på ens naturlige kampinstinkter, hvor alt er tilladt, hvis man vil overleve. Kampstilen er relativt ny og blev udviklet i 1950'erne af Justo Diéguez Serrano, der tilbragte meget af sin tid med brutale slåskampe i Spaniens gader. Og når vi siger. Tjek nedenstående video for en demonstration af den brutale kampsport:
Kan man gå til det herhjemme? Desværre. Lige nu er det kun normænedene, der får lov at føle sig som batman. Men lur os ikke, om Keysi snart kommer til Danmark.
Jason Bourne - Kali
Jason Bourne - Kali
Vi var blæst tilbage i biografsædet første gang vi så Jason Bourne uddele klø. Den brutalitet og effektivitet han udraderede sine fjender med var dengang helt unik og ikke set på det hvide lærred før. Væk var alle de fancy cirkelspark og karatehug, som vi var blevet vant til fra 80'er og 90'ernes actionfilm. Og tilbage så vi en meget mere realistisk og voldsom kampstil, hvor Jason Bourne gjorde systematisk brug af alt fra kuglepenne til askebægere for at passivere sine modstandere hurtigt og effektivt.
Alt kan bruges som våben
Den kampsportstil, som agenterne i Bourne universet benytter sig af hedder Kali og kommer fra filippinerne. Dog har stuntkoordinaterne valgt at smide en knivspids Jeet Kune Do (Bruce Lees kampstil, red.) ind i kampscenerne. I kali lærer man at slås med og uden våben. Og filosofien er, at alt kan bruges som våben. Det gør samtidig Kali til en ekstrem farlig og effektiv kampsport, som man ikke lige sådan benytter sig af, hvis man bliver provokeret en lørdag aften nede i byen. Med mindre man gerne vil tilbringe lang, lang tid bag tremmer.
Chuck Norris/Van Damme - Karate
Chuck norris/Van Damme - Karate
Chuck Norris' svar til alt er et såkaldt 'roundhouse kick' - et cirkelspark. Det samme gælder for filmbøffen Jean Claude Van Damme. Begge har de demonstreret deres fine karatekundskaber - og berømte cirkelspark - til udødelighed på det hvide lærred. Men ironisk set, er netop cirkelsparket ikke særlig anvendeligt i virkeligheden, da man under udførelsen vender kroppen væk fra modstanderen. Så med mindre du er Usain Bolt- eller Chuck Norris-hurtig, anbefales det herfra, at du overlader cirkelsparket til sidstnævnte.
Mekaniske bevægelser
Karate virker modsat mange af de andre kampsportsstilarter, vi har med på denne liste, meget mekanisk. Overordnet består karate nemlig af slag, spark og parader, og er derfor knap så flydende at se på som f.eks Wing chun. Til gengæld er det forholdsvis nemt at lære og anvende, skulle man blive udsat for en truende situation.
Vil du vide mere? Så klik her:
Jackie Chan og Jet Li - Wing Chun
Jet Li/Jackie Chan - Wing Chun
Hvor karate består af en række bevægelser, der kan virke mekaniske og stive, er wing chun (Wing Tsun i Danmark, red.) meget mere flydende i sin stil. Det var denne kampsport filmlegenden Bruce Lee oprindeligt startede med at dyrke, og som han mestrede til UG, inden han udviklede sin egen kampstil Jeet Kune Do.
Angreb er det bedste forsvar
Wing Chun er yderst anvendeligt og modsat karate, som man bruger til at forsvare sig selv med, er man i Wing Chun selv den angribende part, og tager intiativ allerede når man kan se, at modstanderen viser tegn på at ville angribe. Under kamp er der ingen regler, og det er den filosofi, Wing chun benytter sig af. Det betyder, at man med de kampsportsteknikker, man tillærer sig, ikke på nogen måde må vise hensyn over for modstanderen, men uddeler det ene slag efter det andet, indtil din modstander er uskadeliggjort. Derfor ser det også ekstremt brutalt og voldsomt ud, når to wing chun-udøvere går i ringen mod hinanden.
Nedenunder demonstrerer den danske Wing Chun-udøver og -træner Morten Ibsen en serie bestående af 7 kædeslag fyret af på under et sekund!!!
Bruce Lee - Jeet Kune Do
Bruce Lee - Jeet Kune Do
Bruce Lee er og bliver kongen over dem alle, når det kommer til kampsport. Og ja, han er er også sejere en Chuck Norris. Se The Way Of The Dragon, hvor Bruce Lee prygler og til sidst afliver Chuck Norris for 'dokumentation'. Mange anser den lille drage, som han blev kaldt, for uovervindelig i sin vægtklasse. Bruce Lee startede med at træne Wing Chun under selveste Yip Man, der stiftede denne kampstil. Men Bruce Lee mente, at Wing Chun var mangelfuldt. Derfor udviklede han sin egen kampstil, Jeet Kune Do, som betyder "way of the intercepting fist", og handler i meget korte træk om, at man skal tilpasse sin stil modstanderen.
One-inch-punch
Bruce Lee var ikke en fysisk stor mand, men han trænede, både styrke og kampsport, hver eneste dag. Således demonstrede han tilbage i 60'erne, før han blev en megastjerne på og udenfor det hvide lærred, sit berømte one-inch-punch på en karateudøver. Og netop karateudøvere er kendte for deres eminente balance. Dette 'offer' brækkede flere ribben under netop den demonstration og i videoen, som du kan finde på YouTube, ser man tydeligt den kraft, Bruce Lee slår ham omkuld med.
Men det, der virkelig gjorde Bruce Lee uovervindelig over for sine modstandere, var hans imponerende hurtighed. Faktisk var han så hurtig, at han under filmindspilninger måtte udføre sine stunts, slag og spark markant langsommere, end han normalt ville, da kameraet ellers ikke kunne nå at opfange hans bevægelser.
Ca. 1 minut inde i dette videoklip fra Enter The Dragon kan man alligevel få en fornemmelse af, hvor hurtig han var.
Og her er det endelige bevis for, at der kun er en konge. Og han hedder Bruce Lee