Magasinet M!

Små opfindelser, store penge

Nogle af verdens største opfindelser faktisk de mindste. Her er ni små opfindelser, du bruger næsten hver dag - som producenterne har tjent kassen på!

Små opfindelser, store penge
Sikkerhedstændstikker

Opfinderen: Gustaf Erik Pasch, Sverige
Året: 1844

Pengene: Der er seriøse knaster i tændstikker - men ikke for idémanden Gustaf Erik Pasch, som manglede de økonomiske muligheder for at producere sin opfindelse. I stedet tog brødrene Carl Frans og Johan Edvard Lundstrøm opfindelsen til sig.

Deres fabrik blev i 1917 solgt til Svanska Tändsticks AB, som i dag under navnet Swedish Match er verdens største producent af tændstikker. Firmaet har 12.000 ansatte og omsætter for 10 mia. kroner årligt.

Bonusinfo: Sikkerhedstændstikken er det, vi i dag bare kalder en tændstik. Tidligere tændstikker kunne tændes på alt, som vi kender det fra cowboyfilm, men var farlige for helbredet.

Geni-faktor: 4/6 

ANNONCE
Små opfindelser, store penge
BIC-kuglepennen

Opfinderen: Laszlo Biro, Ungarn
Året: 1943

Pengene: Da franske Marcel Bich købte patentet til kuglepennen af ungarske Laszlo Biro i 1950, var den blå skriver et ukendt fænomen. Men ideen om en billig kuglepen, som kunne smides væk efter brug, vandt hurtigt indpas i stedet for den besværlige fyldepen og gjorde Bich til en af de rigeste mænd i Europa.

I september 2005 solgte BIC deres kuglepen nummer 100 milliard, og firmaet omsætter i dag for 7 mia. kroner årligt.

Bonusinfo: BIC er en mundnem forkortelse af grundlæggerens eget navn og tjener også kassen på at producere engangslightere.

Geni-faktor: 4/6

ANNONCE
Små opfindelser, store penge
Clips

Opfinderen: The Gem Manufacturing Company, England
Året: Omkring 1890

Pengene: Clipsen findes i adskillige forskellige farver, udformninger og størrelser - alle med forskellige patenter. Derfor er det svært at bedømme den eksakte økonomi i produktet. Men The American Clip Company har en årlig fortjeneste på mere end 500 millioner kroner, så lidt penge er der i den lille metaldims.

Bonusinfo: Den 33-årige nordmand Johan Vaaler tog i 1899 patent på en clips. Altså næsten 10 år for sent. Alligevel bliver han ofte fejlagtigt kaldt clipsens opfinder. Typisk norsk.

Geni-faktor: 3/6

ANNONCE
Små opfindelser, store penge
Isterningeposen

Opfundet af: Erling Vangedal Nielsen, Danmark
Året: 1976

Pengene: Det vides ikke med sikkerhed, hvor meget Nielsen har tjent på sin opfindelse. Men det er ikke småpenge. Han solgte de første poser selv i 1978, men i 1989 købte virksomheden Schur rettighederne, og i dag er der solgt mere end 4 milliarder poser.

"Det vigtigste, som jeg har opnået med isterningeposen, er ikke at kunne købe hvilken som helst bil, men friheden til at gøre, hvad jeg vil," har Nielsen udtalt.

Bonusinfo: Erling Vangedal Nielsen fik ideen til posen, da han var i sommerhus med nogle venner og manglede isterninger til whiskyen.

Geni-faktor: 1/6

ANNONCE
Små opfindelser, store penge
LEGO-klodsen

Opfinderen: Godtfred Kirk Christiansen, Danmark
Året: 1958

Økonomi: Det er vist ingen statshemmelighed, at familien Kirk Christiansen er blandt de rigeste i Danmark. Og det skyldes udelukkende den lille plasticklods. I 2009 havde familien en formue på 54, 4 milliarder kroner og var dermed den tredje rigeste i Danmark. Legoklodsen er det sjette mest kendte varemærke i verden, kun overgået mastodonter som Coca Cola og Disney.

Bonusinfo: LEGO er en forkortelse af Leg Godt.

Geni-faktor: 6/6

ANNONCE
Små opfindelser, store penge
Aspirin

Opfinderen: Charles Frédéric Gerhardt, Frankrig
Året: 1853

Pengene: Franske Charles opfandt acetylsalicylsyre, da han hyggede sig i laboratoriet, men vidste ikke, hvad han skulle bruge det kemiske stof. I 1989 fandt den store medicinalvirksomhed Bayer ud af, at acetylsalicylsyren var smertestillende. De fremstillede en pille, kaldte den Aspirin - og i dag er Bayer den tredjestørste medicinalvirksomhed i verden med en omsætning på 240 mia. kroner og mere end 100.000 ansatte.

Bonusinfo: Bayer støttede nazilægen Josef Mengele finansielt.

Geni-faktor: 4/6

ANNONCE
Små opfindelser, store penge
M&M's

Opfinderen: Forrest Mars, Senior. og Bruce Murrie, USA
Året: 1941

Pengene: M&M er uden sammenligning firmaet Mars, Inc.'s mest populære chokolade. Det til trods for, at det er det samme firma, der står bag Mars, Snickers, Twix og Milky Way. Opfinderen Mars, Sr., døde i 1999, men hans tre børn, Jacqueline, John og Forrest, Jr. er hver især gode for 14 mia. dollar. Desuden er de stadig ejere af firmaet, som hvert år omsætter for 150 mia. kroner.

Bonusinfo: M&M's navn består af forbogstaverne i de to opfinderes efternavne.

Geni-faktor: 2/6

ANNONCE
Små opfindelser, store penge
Tetra Pak

Opfinderen: Erik Wallenberg, Sverige
Året: 1944

Pengene: Opfinderen af den billige papkarton var - desværre for ham - bare en simpel ansat i firmaet Åkerlund og Rausing (Hans), som senere blev til selskabet Tetra Laval.

Altså er det familien Rausing, der har scoret de mange milliarder fra Eriks smarte produkt til opbevaring og transport af mælk. I dag er enken efter Hans Rausings søn, Birgit Rausing, samt deres tre børn gode for mere end 80 mia. kroner.

Bonusinfo: Blekingegadebanden planlagde at kidnappe et af børnene, Jørn Rausing, men planerne blev aldrig ført ud i livet.

Geni-faktor: 5/6

ANNONCE
Små opfindelser, store penge
Post-its

Opfinderen: Arthur Fry og Spencer Silver
Året: 1974

Pengene: Begge opfinderne arbejdede for det stor firma 3M, der også står bag blandt andet Scotch Tape. Præcis hvor meget det amerikanske selskab tjener på Post Its, vil det ikke oplyse - men selskabet har en samlet omsætning på cirka 140 mia. kroner årligt. Og en stor del af disse skyldes den lille papirlap med den svage lim.

Bonusinfo: Det var faktisk i et forsøg på at opfinde en superlim, at Post Its blev til. Silver opfandt limen, og Fry fandt ud af at bruge den på små papirlapper, der kunne sættes på og tages af.

Geni-faktor: 5/6

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE